Sarı Ot

SARI OT AÇIKLAMA 1

Centiyangiller familyasından;gök yeşili renginde bir bitkidir. Nemli kumsallarda yetişir. Sapı ince, yaprakları dipten çifter çifter bitişiktir. Çiçekleri sarıdır. Karadeniz bölgesinde bulunur.

Kullanıldığı yerler: Ateşi düşürür. Asabi ağrıları dindirir. Romatizmada faydalıdır.


SARI OT AÇIKLAMA 2

Sarı ot
Bir gün yine Maynur''la ''ota'' çıkmışız. Güneşli bir nisan günü, yer Gölköyün (Bodrum) tepeleri, çayırları. Asıl amacımız tilkişen toplamaksa da arada başka otlar görüp neşeleniyoruz. Kuzukulakları, kazayakları, acı-otlar derken en çok güneş alan çayırlık yerde yayılmış sarı otları görüyorum. Nasıl da heyecanlanıyorum onları görünce. Sarıot digerlerinden ayırmak çok kolay. Bir dal koparın yeter. Dalın dibindeki sarı sütü gördünüz mü doğru otu kopardığının anlarsınız. Zaten ad mı da bu özelliğinden alır. Yeşil yaprakları ince uzun, dalın kenarından birbiriyle karşılıklı olarak, oldukça düzenli çıkar. Alt tarafı geniş olan dal uca doğru incelir ve hafiften sararır. Yayılmacı bir politika güder çayırlarda. Yukarıya doğru da uzamakla birlikte güneşe olan sevgisini taban alanını genişleterek gösterir. Bitki büyüdükçe dallar çoğalacak. yaprak sayısı artacaktır. Kartlaşan dalları artık koparmasanız da körpe olanlar çiçeklenme dönemine kadar çıkacağından, sarı otu bahara kadar toplayabilirsiniz. Maydanozgillerin bu tüylü ama yumuşacık üyesi Ege pazarlarında satılır en çok. Diger adları arasında ''kaymakotu'', ''kaymacık'' (Tire) ve ''kaymaklık'' (ızmir) da vardır ama en çok ''sarıot'' adıyla tanınır. Datça''da da ''sarıot'' derler ona ve Datçalılar onun şifalı olduğuna inandığından yılda en az bir kez yemeye gayret ederler. 1ştah açıcı ve idrar söktürücü olan sarıot, Bodrum''da ve Datça''da sütle pişirilir. Önce az haşlanır ve sarı suyu dökülür. Sonra dan geçirilir, doğranır ve soğanla kavrulur. Dileyenler üzerine süt döküp biraz da sütle pişirir, ya da içine yumurta kırar. Aydın''da da haşlanıp kavrulduktan sonra sade olarak veya yoğurtla servis edildiği gibi yumurtalı olarak da yemeyi sevenler vardır. Bodrum''da yaşarken sarıotu diger otlarla birlikte kavururdum. Sonra aşağıdaki tarifi keşfettim ve çok sevdim. Hele de sarı-yeşil rengine vuruldum. Bu kolay tarifi deneyeceğiniz gibi, sarıotu hafif haşladıktan sonra soğanla kavurup omlete de koyabilirsiniz. Yumuşak tadı nedeniyle süt veya, kremalı çorbalarla ve bakliyat yemekleriyle de uyum sağlayacaktır:

Sarıotlu sarı Krep 1 demet (250 gr.) sarıot 4'' çorba kaşığı mısır unu 4 çorba kaşığı buğday unu 1 su bardağı süt 1/2 su bardağı krema 1 yumurta tuz, karabiber, kırmızı pul biber kızartmak için az tereyağı Sarıotları ayıklayıp yıkadıktan sonra kaynar suda 5 dakika kadar haşlayın. Süzün ve soğuk sudan geçirin. Ufak ufak doğrayın. Bir kapta yumurtayı çırpın. İçine süt ve kremayı ekleyin, baharatlarını koyup yeniden çırpın. Unları ekleyip karıştırın. En son otları ilave edin. Teflon tavaya az tereyağı koyup eritin. Ateş ne çok harlı, ne de çok kısık olmamalı bu işlem için. Kreplerden bir kaşık alıp tavaya koyun ve mücver yapar gibi güzelce yayın. Tavanız büyükse bir defada 3-4 krep pişirebilirsiniz. Kreplerin alt tarafı piştiğinde üzerinde minik delikler oluşmaya başlar. Bir spatula yardımıyla ters çevirin. Diğer tarafı da aynı şekilde pişirdikten sonra servis tabağına alın. Pişenleri soğumamaları için fırında bekletebilirsiniz. Her kızartma için yeniden tereyağı ekleyip bütün karışımı kızartın. Dilerseniz sarımsaklı süzme yoğurtla servis edebileceğiniz gibi güzel bir yeşil salatanın yanında da sunabilirsiniz. (12-16 krep)


SARI OT AÇIKLAMA 3

(Düğün Çiçeği)

Centiyangiller familyasından; gök yeşili renginde bir bitkidir. Nemli kumsallarda yetişir. Sapı ince, yaprakları dipten çifter çifter bitişiktir. Çiçekleri sarıdır. Karadeniz bölgesinde bulunur.

Faydaları

- Ateşi düşürür.
- Asabi ağrıları dindirir.
- Romatizmada faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp