Siyah Karnıyarık

Siyah Karnıyarık :

Bitki: Anadolu, Avrupa, Güneybatı Asya' da yetişir, çok sayıda ülkede kültürü yapılmaktadır. 40 cm 'ye kadar yüksekliği olan bir yıllık otsu bir bitkidir. Alttan itibaren dallanmıştır. Yaprakları ince uzun yapıdadır. Çiçekler 1:cm uzunluğunda silindir şeklinde bir yapıda toplanmıştır. Çiçek yapraklan şeffaftır. Meyvesi iki bölmeli kapsül şeklindedir. Tohumu 2-3 mm uzunluk 1 mm eninde, esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde yüzeyi parlak ve düzgün, tatsız ve kokusuz tanelerdir.

ilaç etkili kısmı: Kurutulmuş tohumları kullanılır. Bileşiminde; sindirilemeyen yapışkan madde (arabinoxylane, rhamnose) tohum kabuğunun hemen altında yer alır, tohumda ayrıca yağ ve protein bulunur.

Etkisi:10 kat şişerek bağırsak hareketlerini düzenler.

Kullanıldığı yerler: Kabızlık halinde kullanılır. Sinirsel olarak görülen bağırsak hareketlerindeki yavaşlama durumunda da uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Yemek borusu ve mide-bağırsak yolundaki daralma ve tıkanmalarda kullanılmamalıdır. 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz. Cumarinli ilaçlarla tedavi sırasında ve şeker seviyesi ayarlanan şeker hastalarında uygulanmaz.

istenmeyen Etkileri: Nadir olarak alerji görülebilir (özellikle hazır ürünlerde).

ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 10-30 gr tohum ver 5-20 gr tohum kabuğu.

Kullanım şekli: Yemeklerden önce 1 yemek kaşığı tohum bir bardak ile (ağızda bekletmeden) içilir, arkasından iki bardak su daha içilir. Tohum kabuğu kullanılıyorsa 1-2 yemek kaşığı, çorba veya diğer sıvılarla alınır.

Uyarı: Sütle birlikte içilmemelidir. Başka ilaç kullanılıyorsa 60 dakika öne alınmalıdır. Şeker hastalarında insülin miktarının azaltılması gerekebilir. Diş protezi olanlar kullanımdan sonra ağızlarını iyice yıkamalıdır, proteze yapışıp şişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp