Seylan Tarçını

Seylan Tarçını :

Bitki: Hindistan ve Doğu hint adalarında yetişir. 6-12 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. 20 cm kadar uzunlukta yaprakları vardır. Yaprakları ovalandığında karanfil gibi kokar. Kabukları genç dallardan elde edilir, 0,2-1 mm kalınlığında, açık kahve renkli, boru şeklinde kıvrılmış ve birçoğu iç içe geçmiş kabuk parçalarından ibarettir. Üst yüzeyde mantar tabakası görülmez. Kokusu özel, lezzeti baharlı ve tatlımsıdır.

İlaç etkili kısmı: Yüzeyindeki mantar tabakası ayrılarak kurutulmuş genç sürgün ve dallarının kabukları kullanılır. Bileşiminde; %0,5-2,5 oranında esans (zimtaldehyd, eugenol vb.), fenol karboksilik asitler ve tanen bulunur.(Cumarin ihtiva etmez.)

Etkisi: Mikrop ve mantar öldürücü etkisi vardır, sindirimi hızlandırır.

Kullanıldığı yerler: Gaz, dolgunluk hissi, hafif mide-bağırsak krampları gibi hazımsızlık sorunlarında ve iştahsızlıkta kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde, tarçın ve balsama alerji durumunda kullanılmamalıdır.

İstenmeyen Etkileri:
Cilt ve kaygan dokuda (mukoza) alerji yapabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Günde ortalama olarak 2-4 gr kabuk.

Kullanım şekli: Dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak iştahsızlık halinde yemeklerden 30 dakika önce, hazımsızlık yemeklerden sonra içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp