Şeftali

ŞEFTALİ AÇIKLAMA 1

Ilıman bölgelerde yetişen bir meyve ağacıdır. Yuvarlak, tatlı sulu, hoş kokulu meyveleri vardır. A provitamini bolca içerir.A vitamini, Bl - B2 vitaminleri, C vitamini, malikasidi, sitrikasidi, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor ihtiva eder. Şeftali sinirleri güçlendirir, spazmları geçirir, ruhi bozukluklarda ve uykusuzlukta faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, hazım usaresini çoğaltır, böbrek ve bağırsaklar için faydalıdır. İdrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır, sabah aç karna veya gece şeftali hamur işi yemeklerin verdiği harereti keser, sabahları aç karna içilen şeftali suyu idrarı çoğaltır. Dışkıyı düzene sokar. 1-2 adet olgun şeftali yenilir veya şeftali suyu içilirse, böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürme ve idrardan kan gelmesi halinde faydalı olur.

Faydaları: Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır. İdrar yollarını temizler.

ŞEFTALİ YAPRAĞI

Kullanıldığı Yerler:
Şeftali yaprağı (kuru) kaynatılır. Elde edilen sudan uzun müddet içilirse safra kesesi ve böbrek taşlarını eritip döker, şeftali yaprak ve çiçekleri bağırsakları yumuşatır, ağrıyı keser, zedelenmiş tahriş olmuş bağırsaklara faydalıdır. Sinir sistemi bozuk olanlara ve çocuklara faydalıdır. Bağırsak kurtlarında sabah aç karna haşlanıp içilir.
Taze yaprağı ezilip suyu çıkarılır. Bu sudan birkaç damla kulağa damlatılırsa kulak içindeki kurtları öldürür.Taze yapraklar lapa haline getirilir, çocukların göbeği üzerine konursa solucanı düşürür. Yanıklarda ağrı kesici olarak, şeftali yaprağı, maydanozla beraber ezilir, zeytinyağı ile lapa haline getirilir, yanığın üzerine konulur. Veremde taze şeftali yaprakları nın suyu çıkarılır, günde birkaç damla içilir, bir müddet devam edilir.

ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ

Şeftali çekirdeği karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı kullanılır.Günde 3 adet yenilir fazlası zararlıdır.

Haricen: Basurda şeftali çekirdeği yakılır dumanı ile tütsü yapılır. Şeftali çekirdeğinin yağı kulağa damlatılırsa kulak ağrısını ve uğultusunu giderir. Şakaklara sürülürse baş ağrısını geçirir, ishalde, şeftali çekirdeğinin kabuk kısmı (odunsukısım) toz haline getirilir, 3-4 gr kadar içilir.

ŞEFTALİ ZAMKI

Şeftali zamkı (püsü) sirke ile eritilip içilirse kan tükürmeyi keser, göğsün ve akciğerin balgam ile dolu ince damarlarını yumuşatır ve temizler. Mesane taşlarını parçalar.


ŞEFTALİ AÇIKLAMA 2

A vitamini, B1 - B2 vitaminleri, C vitamini, malikasidi, sitrikasidi, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor ihtiva eder.
Şeftali sinirleri güçlendirir, spazmları geçirir, ruhi bozukluklarda ve uykusuzlukta faydalıdır.

Hazmı kolaylaştırır, hazım üsaresini çoğaltır, böbrek ve bağırsaklar için faydalıdır. İdrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır, sabah aç karna veya gece şeftali hamur işi yemeklerin verdiği harereti keser, sabahları aç karrıa içilen şeftali suyu idrarı çoğaltır. Dışkıyı düzene sokar. 1-2 adet olgun şeftali yenilir veya şeftali suyu içilirse, böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürme ve idrardan kan gelmesi halinde faydalı olur.


ŞEFTALİ AÇIKLAMA 3

Gülgiller (rosaceae) ailesinden olan şeftali badem ve eriğin yakın akrabasıdır. Tohum kabuğunun dalgalı bir yapıya sahip olması nedeniyle, biyolojik olarak bademden ayrılır. Anavatanı Çin olan şeftali 10 rrı''ye kadar büyüyebilen, yaprak dökücü bir ağaçtır. Gövde rengi kızıla çalar. Bu nedenle yapraksız döneminde de diğer ağaçlardan kolayca ayırt edilebilir. Şeftali yaprakları 7-16 cm uzunluğunda, 2-3 cm genişliğindedir. Şeftali çiçekleri de bademde olduğu gibi yapraklardan önce açar. Şeftali çiçekleri 2,5-3 cm çapında ve beş parçalıdır. İki eşeyli olan şeftali çiçekleri pembe renklidir.

Şeftali meyveleri küre şeklinde ve iridir. İçerisinde 1 adet odunsu kabuklu çekirdek bulunur. Çekirdeğin içerisinde ise edi yapıda tohum bulunur. Meyve kabuğu derimsi yapıdadır ve üzeri tüylerle kaplıdır. Bu tür önce İrah''a.getirilmişioradan da Akdeniz''de yayılmıştır. Bilimsel tür adındaki ''persica'' kelimesi İran anlamına gelir. Şeftali ılıman iklimi seven bir bitkidir. Meyvelerinin olgunlaşması için yüksek sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle daha çok sıcak ve alçak kesimlerde yetişir. Ülkemizde nekrarin adında başka bir meyve daha bulunmaktadır. Tüysüz şeftali adı verilen bu meyve, şeftali ile erik çapratlaması sonucunda üretilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp