Şakayık

ŞAKAYIK AÇIKLAMA 1

Düğün çiçeğigiller familyasından; otsu veya gövdesi odunlaşmış, çok yıllık bir bitki cinsidir. Birçok çeşidi1 vardır. Tıbbi şakayık; Mayıs-Haziran aylarında pembe veya kırmızı renkli çiçekler açan, 70 cm kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları derin parçalıdır. Kökünde; uçucu yağ, nişasta, şekerler, peanol ve peregrinin adlı bir alkoloid vardır. Ev ilaçlarında kökleri kullanılır.

Faydaları: Boğmaca ve öksürükte şikayetleri giderir. Sara da faydalıdır Sinirleri yatıştırır. Nikris ve kramplarda da faydalıdır.

Kullanılan Kısımları: Çiçeği Diğer şakayık ve gelincik çiçekleri ile hiçbir yakınlığı yoktur. Kendisi de hindi ve mekki olmak üzere iki çeşittir.

Kullanıldığı Yerler:Kanamaları, durdurur, mide bozukluklarına, mesane iltihabına, vereme, kan tükürmeye, dalak hastalıkları, sarılık ve öksürüğü faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.

Haricen: Haşlanan suyu ile gözler yıkanırsa gözlere parlaklık verir. Gözdeki kızarıklığı giderir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, bu su ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarını geçirir. Burun kanamalarını dindirir.Haşlanan suyu ile lavman yapılır gelir, hindi çeşidi saç çıkarmaya yarar.Tedavide hindi çeşidi daha etkilidir.

ŞAKAYIK KÖKÜ -PAEONİA MASCULA-

Diğer İsimleri: Ayı Gülü, Bocur, Eşek Gülü

Kullanılan Kısımları: Kökü

Kullanıldığı Yerler:Rahim kaslarını kasıcı, nikriste ve sarılıkta faydalıdır, mide ve bağırsakta olan tutuklukları açar, ciğer ve böbrekleri temizler, yatıştırıcı ve ishal kesici özelliklere sahiptir. Sar''a nöbetlerinde ve öksürükte kullanılır. Aybaşını söktürür. Krampları giderir. Zatülcempte faydalıdır, çiçeği ağızda çiğnenirse baştan balgamı söker.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr doğranmış şakayık kökü konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Haricen: Mecnun ve saralıya bitkinin tohumu ile tütsü yapılması veya kökünün hastanın boynunaasılmasının hastalığa faydalı olduğu eski tıp kitaplarında kayıtlıdır.
Variste, kaynatılan suyu ile hastalıklı bölge yıkanır. Çiçeği cevizin yeşil kabuğu ile ezilir kıllara sürülürse kılları simsiyah eder, temreğiye sürülürse temreğiyi giderir.


ŞAKAYIK AÇIKLAMA 2

(Ayı gülü, eşek gülü, bocur)

Etkileri

* Spazm giderici

* idrar söktürücü

* Yatıştırıcı

* Avrupa''da şakayık kökü sarılık, böbrek ve mesane problemleri için kullanılan eski bir ilaçtır.

* Kökün kaynatması da gut, kramplı astım ve (çok küçük dozlarda eklampsi için kullanılmıştır.

Uyarı: Bitkinin tamamı zehirlidir, özellikle de çiçekleri. Çiçeklerinden hazırlanan çayı öldürücü olabilir! Tıbbi denetim olmadan kullanılmaz!


ŞAKAYIK AÇIKLAMA 3

(Ayıgülü)

Düğünçiçeğigiller familyasından;
otsu veya gövdesi odunlaşmış, çok yıllık bir bitki cinsidir. Birçok çeşidi vardır. Tıbbi şakayık; Mayıs-Haziran aylarında pembe veya kırmızı renkli çiçekler açan, 70 cm kadar boyun da, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları derin parçalıdır. Kökünde; uçucu yağ, nişasta, şekerler, peanol ve peregrinin adlı bir alkoloid vardır. Ev ilaçlarında kökleri kullanılır.

Faydası: Boğmaca ve öksürükte şikayetleri giderir. Sara da faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Nikris ve kramplarda da faydalıdır.


ŞAKAYIK AÇIKLAMA 4

"Ayı gülü" "eşek gülü" de denir.
Yatıştırıcı özelliği vardır.
Kabız eder.
Öksürüğe iyidir
Sinirsel rahatsızlıklarda kullanılır.
Kök ve çiçekleri kullanılır.

Kullanılışı: Öğütülmüş kökten L bardak suya 1 çay kaşığı konur. 3-5 dakika kaynatılır. 15-20 dakika demlemeye bırakılır. Bundan günde 1 -2 çay bardağı içilir


ŞAKAYIK AÇIKLAMA 5

Latince Adı:
Pfingdtrose, paeonia officinalis

Almanca Adı: Pfingsrose

Diğer isimleri: Ayı gülü

Bilinen Bileşimleri: Kökünde; uçucu yağ, nişasta, şekerler. peanol ve peregrinin adlı bir alkoloid vardır.

Özellikleri: Düğün çiçeğigiller familyasından olan şakayık. Gövdesi odunlaşmış, 70 santimetreye kadar boylanabilen, çok yıllık bir bitki cinsidir. Mayıs ve haziran aylarında pembe veya kırmızı çiçekler açan ve çok çeşidi olan bitkinin yaprakları derin parçalıdır. Ev ilaçlarında kökleri kullanılır.

Önerilen Hastalıklar: Ana rahmindeki ölmüş çocuğu dışarı çıkarır. Eklem ağrılarına fayda eder ve safranın kaynaşmasını engeller. Böbrek ve mesanede olan taşları eritir. Karaciğer ve dalağı temizler. Boğmaca ve öksürükteki şikayetleri giderir. Sarada faydalıdır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Gut, nefes yolları rahatsızlıkları, sinirsel rahatsızlıklar, kalp rahatsızlıkları ve gastrite karşı etkili olabileceği iddia edilmiş ve kullanılmıştır.

Kullanım Şekli ve Dozu: Bir tatlı kaşığı şakayık otu demliğe konulur. Üzerine 300-500 miligram kaynar su ilave edilerek, 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Daha sonra süzülen çay içilir.

Yan Etkileri: Aşırı oranda veya uzun süreli kullanımlarda alınırsa karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishalle neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp