Mürver (sambucus Nigra) Nedir?

Mürver (sambucus Nigra) Nedir? : İngl. Eider - Alm. Schwarzer Holunder - Fr. Sureau Yöresel adları: Kara mürver Drog adı: Sambuci floş / çiçekSambuci folium / yaprak Tentür: Sambucus nigra D3-D6Toplama/kurutma: Mayıs-haziran döneminde açan çiçekler saplarıyla birlikte toplanır, demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra küçük çiçekler ovalanarak saptan ayrılır ve son kuruma için gölge ve havadar bir yerde örtü üstüneserilir. Sonunda hava almayan kaplarda, ışıktan ve nemden korunarak saklanır.Yapraklar çok gençken toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır.
Bileşim: Çiçekte ve yaprakta, Rutin, Isoquercitrin ve Kaempherol içerikli flavonlar, asit hidrosiyanik glikoziti Sambunigrin, tanen ve eterli yağlar.Meyvede, şeker, meyve asitleri, tanen, C ve P vitaminleri, Anthocyan boyar madde, biraz eterli yağ.Standart preparatlar: Arthrodynat, Grippe-Tee Stada, Nettigal, Sinupret ...Etkileri: Yapraklar. Dıştan, yumuşatıcı ve yara iyileştirici, içten etkili müshil, balgam söktürücü, idrar söktürücü, terletici.Çiçek: Terletici, tahrişleri yatıştırıcı.Meyve: Terletici, idrar söktürücü, müshil.Kullanım alanları: Mürver ağacı gerçek bir ecza dolabıdır! Yapraklar öncelikle merhem biçiminde, eziklere, burkulmalara, yaralara ve donuk kabarcıklarına karşı kullanılır. Yapraklardan hazırlanan mürver merheminin tümörlere karşı da kullanılabileceğine inanılır.Mürver çiçeği, soğuk algınlığı ve gribe karşı, terletici olarak çok etkili bir ilaçtır. Çiçek çayı ayrıca, üst solunum yolları iltihabına, saman nezlesi ve sinüzit iltihabına karşı önerilmelidir. Nezleden kaynaklanan duyma bozuklukları çiçek çayı ile tedavi edilebilir. Ihlamur çiçeği gibi, mürver çiçeği de bağışıklık sistemini güçlendirir. Yani, soğuk algınlığı ve gribe karşı hem tedavi edici, hem de önceden önlem olarak başarıyla kullanılabilir. Ayrıca, deri hastalıklarına ve kötü beden kokusuna karşı kan temizleyici olarak mutlaka denenmelidir.
Kullanım biçimleri: Çiçek çayı: Bir tatlı kaşığı mürver çiçeği, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Terleyebilmek için çok sıcak içilmelidir. Genelde 3 haftalık kürler boyunca, günde 3 bardak taze demlenmiş mürver çiçeği çayı içilir.Yaprak çayı: Yanm tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir subardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve hemen süzülür. Bir bardak yaprak çayı, ödemlere, idrar tutukluğuna, kabızlığa ve romatizmaya karşı, gün boyuna yayılarak yudumlanır. Bu dozaj yeterlidir!Tentür: Sambucus nigra, taze yaprak ve çiçeklerden elde edilir. Bebeklerin ve küçük çocukların nezlelerine karşı, güçlenemeyen çocuklara önlem olarak ve savunma sistemlerinin güçlendirilmesi için, aynca yine çocukların astımlarına karşı, D3 seyrelîisi, günde 3 kere, 5-8 damla, yanm yemek kaşığı ılık suya eklenerek kullandırılır.
Çiçek çayı gibi, yetişkinlerin terleme kürlerinde de D6 seyreltisi kullanılabilir. Günde 3-5 kere, 15-20 damla, bir kahve fincanı sıcak suya eklenerek alınır.Yaprak merhemi: 3 ölçü ince kıyılmış taze mürver yaprağı, 4 ölçü eritilmiş kızgın margarine eklenir, 1-2 dakika sonra ocaktan indirilir ve 15-20 dakika üstü kapalı olarak demlendirilir. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür. Ayrıca eritilen 2 ölçü kızgın vazelinle iyice karıştırılır ve hemen temiz merhem kaplarına aktarılır. Merhem iyice soğuduktan sonra kapaklar kapatılır.Olağanüstü serinletici ve iyileştirici bir merhem için bitki karışımı: 4 ölçü ince kıyılmış taze mürver yaprağı, 2 ölçü ince kıyılmış taze sinir- liot yaprağı, 2 ölçü ince kıyılmış taze pelinotu yaprağı ve 1 ölçü ince kıyılmış taze mercanköşk yaprağı karışımı ile, yukarıdaki tarife göre merhem hazırlanabilir.Meyve kullanımı: Olgunlaşmış taze mürver meyveleri biraz suyun içinde 2-3 dakika kaynatılır ve sıkılarak posasından ayrılır.
Meyve suyunu konserve edebilmek için, 10 ölçü meyve suyu 1 ölçü balla kısaca kaynatılır ve soğuduktan sonra temiz kavanozlara aktarılır. Sıcak suya eklenerek günde 2 bardak içilir.Uyarı: Mürver çiçeğinin, önerilen dozajlar dahilinde bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Yaprak çayında ise dikkatli olmak gerekir; çünkü yüksek dozajlar mide ve bağırsak mukozasını tahriş edebilir. Tam olgunlaşmamış meyveler hafif zehirlidir. Olgun meyveden elde edilen meyve suyu hararetle tavsiye edilir, çiğ olarak tüketildiğinde ise bazen mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabilir. Marmelat olarak ise çok sağlıklıdır; çeşitli vitaminler ve değerli mineraller içerir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp