Merzengüş

MERZENGÜŞ AÇIKLAMA 1

Diğer İsimleri: Mercanköşk, Kekikotu.

Latince Adı: Origanum Majorana O. Onites (İzmir kek.) O. Hirtum (İstanbul kek) O. Dictamnus (Girit kek) O. Sipylum (Tahtacıotu)

Bu türler genelde şekil olarak birbirine benzediği ve hemen hemen aynı etkileri gösterdiği için bu başlık altında toplanmıştır.
Avrupa, Asya ve Anadolu'da çeşitli bölgelerde, değişik türler yayılmış olarak bulunmaktadır.30-50 cm boylarında, yaz aylarında çiçekler açan, dağlarda rastlanan otsu bitkilerdir. Eski Yunan'da merzengüş neşe getirmekle ünlüydü. Ayrıca hayat ve ölümde rahatlık sağladığına inanılırdı. Yine mezarda büyüyen merzengüş ölüye mutluluk ve huzur vermekteydi. Bir İngiliz efsanesinde ise, içinde merzengüşün de bulunduğu bir karışımı Aziz Luke Günü'nde içerek uyuyan genç kızın rüyasında müstakbel kocasını göreceği anlatılır.

Kullanılışı: Yaz aylarında toplanan bitkinin toprak üstü kısımları demetler halinde kurutulur. Kurutulmuş bitkiden toz haline getirilerek veya suyla kaynatılarak veya subuharı damıtması ile yağı elde edilerek faydalanılır. Kurutulmuş demet halindeki origanum türleri semt pazarlarında baharat olarak satılmaktadır. Origanum türlerinin bu şekilde tüketimi Romalılar devrine kadar uzanmaktadır. Etin hazmını kolaylaştırması sebebiyle, bilhassa Almanya'da et yemeklerinde faydalanılır.

Muhtevası: Uçucu yağlar, tanen, acı maddeler, terpenler, kar-vakrol ve ketonlar bulunur. Saponin de mevcuttur.

Bölgesi: Dağlık Bölgeleri ve yol kenarlarında haziran,temmuz aylarında yetişir...

FAYDALARI: Baharlı acı lezzetiyle iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve barsak gazlarını gidericidir. Ayrıca idrar söktürücü ve hafif teskin edici olup, içerdiği tanen sebebiyle de kabız yapıcıdır. Aromatik kokulu origanum türleri, bronş spazmlarını hafif çözücü etkisiyle astım ve kronik bronşit gibi öksürüklerde hastayı rahatlatmak maksadıyla kullanılır. Hanımlarda adet kanamasını hızlandırır. 50 gr. kuru merzengüş, 1 lt kaynar suda 10 dk demlenir ve günde 3 kez bir büyük fincan içilir. Merzengüş yağı diş ağrılarında ağrıyan dişin üzerine damlatmak suretiyle kullanılır. Taze bitki zeytinyağında ezilip, romatizma ağrılı bölgelere ovulmak suretiyle sürülmesi ağrıları hafifletir.


MERZENGÜŞ AÇIKLAMA 2

Diğer İsimler:
Mercanköşk, Kekikotu.

Latince Adı: Origanum Majorana.

Origanum Onites (İzmlr kekiği).

Origanum Hirtum (istanbul kekiği)

Origanum Dictamnus (Girit kekiği)

Origanum Sipylum (Tahtacıotu).

Yukarıdaki türler genelde şekil olarak birbirine benzediği ve hemen hemen aynı etkileri gösterdiği için bu başlık altında toplamayı uygun bulduk.

Bitki: 30-50 cm boylarında, yaz aylarında çiçekler açan, dağlarda rastlanan otsu bitkilerdir.

Yetiştiği Yerler: Avrupa, Asya ve Anadolu'da çeşitli bölgelerde, değişik türler yayılmış olarak bulunmaktadır.

Tarihçe: Eski Yunan'da merzengüş neşe qetirrnekle ünlüydü. Ayrıca hayat ve ölümde rahatlık sağladığına inanırlıdı. Yine mezarda büyüyen merzengüş ölüye mutluluk ve huzur vermekteydi. Bir ingiliz efsanesinde ise, içinde merzengüşün de bulunduğu bir karışımı Aziz Luke Günü'nde içerek uyuyan genç kızın rüyasında müstakbel kocasını göreceği anlatılır.

Kulanılışı: Yaz aylarında toplanan bitkinin toprak üstü kısımları demetler halinde kurutulur. Kurutulmuş bitkiden toz haline getirilerek veya suyla kaynatılarak veya subuharı damıtması ile yağı elde edilerek faydalanılır. Kurutulmuş demet halindeki origanum türleri semt pazarlarında baharat olarak satılmaktadır. Origanum türlerinin bu şekilde tüketimi Romalılar devrine kadar uzanmaktadır. Etin hazmını kolaylaştırması sebebiyle, bilhassa Almanya'da et yemeklerinde faydalanılır.

İçindeki Maddeler: Uçucu yağlar, tanen, acı maddeler, terpenler, karvakrol ve ketonlar bulunur. Saponin de mevcuttur.

Tıbbi Etkiler: Baharlı acı lezzetiyle iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve barsak gazlarını gidericidir. Ayrıca idrar söktürücü ve hafif teskin edici olup, içerdiği tanen sebebiyle de kabız yapıcıdır.

Aramatik kokulu origanum türleri, bronş spazmlarını hafif çözücü etkisiyle astım ve kronik bronşit gibi öksürüklerde hastayı rahatlatmak maksadıyla kullanılır.

Hanımlarda adet kanamasını hızlandırır. 50 gr. kuru merzengüş, 1 lt kaynar suda 10 dk demlenir ve günde 3 kez bir büyük fincan içilir.

Merzengüş yağı diş ağrılarında ağrıyan dişin üzerine damlatmak suretiyle kullanılır. Taze bitki zeytinyağında ezilip, romatizma ağrılı bölgelere ovulmak suretiyle sürülmesi ağrıları hafifletir.,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp