Meşe Palamudu

MEŞE PALAMUDU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları :
Türk meşesi, palamut meşesi ve saplı meşe türlerinin palamutları ve çanağı kullanılır.

Kullanıldığı Yerler

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10-20 gr parçalanmış taze veya kavrulmuş meşe palamudu konur, 10 dk kaynatılır, ishal kesici olarak kullanılır.

Palamut kavrulur toz haline getirilir, 1 bardak suya, 3-4 gr konur, 5-10 dk kaynatılıp süzülür, bal veya şekerle tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir midevidir, ishal kesici (bilhassa çocuk ishallerinde) bel gevşekliğini ve frengiyi önler, bağırsak bozukluklarına iyi gelir.

İdrarın damla damla gelmesini kesmek için meşe palamudu toz haline getirilir, 5 gr'na 2,5 gr günlük ilave edilerek içilir. Bir müddet devam edilirse idrarın damla damla gelmesini önler. Penisi güçlendirmek için 20 gr pelit toz haline getirilir, 30 gr kuru üzümle macun yapılır, sabahları aç karnına 1 ceviz büyüklüğünde yenir, cinsi münasebetten 1 saat evvel de aynı miktar yenilir, idrarını tutamayanlar için de aynı terkip kullanılır.

Altını ıslatan çocuklar için palamut ve günlük aynı miktarlarda toz haline getirilir, balla macun yapılır, altını ıslatan çocuğa 1,5 kaşık yedirilir.Kanlı basurda palamut toz haline getirilir, bir miktar yenir, günlük 100 gr'ı geçmemelidir.

Haricen: Pelit çanakları toz haline getirilir, yarım bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı konur, 10 dk bekletilir, bu suya, batırılan bir pamukla basur memeleri bolca ıslatılır, içerde de varsa ıslak pamuk içeriye konulur ve gece öylece yatılır. 5-6 gün içinde memeler ufalır ve varsa makattaki çatlak ve yarıklar iyi olur. Et bitirmede olmamış ham pelit ezilir, toz haline getirilir, yaraların üzerine konulur. Saçkıran ve kelde pelit çanakları toz haline getirilir, saf zeytinyağı ile karıştırılıp saç kıran ve kele sürülür.


MEŞE PALAMUDU AÇIKLAMA 2

Tanen, nişasta ve gallik asit içerir.
Bağırsak hastalıklarına faydası vardır.
İshal giderici etki gösterir. Peklik yapar.
Antiseptik özelliği vardır.
Palamudu şeker hastalan için faydalıdır.
Mide rahatsızlıkları için meşe palamudu çayı İçilirse iyi gelir.
Ateş düşürücü etki gösterir.
Karaciğer rahatsızlıkları için kullanılır.
Boğaz ve bademcik rahatsızlıklarında kullanılır.
Kanamaları durdurma etkisi vardır.
Hemoroid tedavisinde kullanılır.

Kullanılışı 1: Meşenin 1 -2 yıllık taze dal ve kabukları ile yaprakları kaynatılır. süzülür. Çayından günde yarım bardak içilir. İshal ve mide rahatsızlıklarına faydalıdır. Bu su ile el ve ayaklar yıkanırsa çatlamalara, ayak terlemelerine ve hemoroide faydalıdır.

Kullanılışı 2: Meşe palamudu kaynatılır bu çayla da gargara yapılırsa ağız yaralan ve boğaz iltihabına iyi gelir. Meşe palamudu suda kaynatılır ve bu su balla tatlandırılarak içilirse ishale iyi gelir.

Kullanılışı 3: Kurutulmuş meşe palamudu un haline getirilir ve kullanılır. Çocuk ishalleri için kullanılır. Günde 1-2 bardak içilir.

Dikkat: Fazlasını kabızlık yapar.


MEŞE PALAMUDU AÇIKLAMA 3

Kalın gövdeli, 30-35 metre yüksekliğinde orman ağaçlarındandır. Türkiye'de 30 civarında meşe türü bulunmaktadır. Türkiye'de bulunan meşe türlerinin tamamınınmeyvelerine palamut veya pelit adı verilir. Meşe palamudu (Uvercus macro lepis) değişik miktarlarda acı ve sağlıklı olmayan tanin içerir. Beyaz meşe grubundaki palamutlar kırmızı meşe palamudu grubundan daha az ve giderilmesi kolay tanin ihtiva ederler. Tanini gidermenin ve yenilir hale getirmenin yolu şöyledir:
1 -2 dakika dış kabuklannın çıkması için meşe palarnutlanm kaynatın. Soğuyunca dörde bölecek şekilde bir bıçakla doğrayın.

2. Kabuklan soyun ve siyalıIaşmış yani böceklerin zarar vermiş olduğu palamutlan atın.

3. 1 veya yarım bardak meşe palamudunu blendere koyun, blenderi ağzına kadar suyla doldurun ve pirinç büyüklüğüne gelene kadar iyice öğütülmesini sağlayın. Böylelikle pişirme anında daha etkin hale getirilecektir.

4. Suyun içinde 5 - 10 dakika meşe palamutlarım kaynattıktan sonra büyük parçaların tadına bakın. Acılık kalmış sa suyu değiştirip yeniden kaynatın. Acılık iyice gidene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

5. Kuruladıktan sonra birkaç gün içinde tüketin

(Meşe palamudunun çiğ veya pişmişinin dayanma ömrü azdır.) veya derin dondurucuya atın.

6. Meşe palamudunu bir gıda kurutucusu ile veya finnda az ateşte buharın uçması için fınnın kapağını aralık bırakarak kurutabilirsiniz.

7. Meşe palamudu kuruyunca onu un haline getirip de kullanabilirsiniz.

Tıbbi Etkiler: İshal ve dizanteriyi keser. Bağırsak bozukluklarını giderir. Boğaz ve bademcik iltihaplarım tedavi eder. Kanamaları durdurur. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.

Kullanım Biçimleri


Palamut Kahvesi: Soyulup kavrulan palarnutlar, toz haline getirilir. Daha sonra suyla kaynatılıp süzülerek ve içine tatlandırmak maksadıyla bal, pekmez veya şeker katılarak içilir.

• En bariz etkilerinden biri de ihtiva ettiği tanin nedeniyle kabız yapıcı olmasıdır. Dahili kullanma için 1 gr mazı otu günde 3 kez yutulur.

• Palamut kahvesi bilhassa çocuk isha1lerinde basit ve zararsız bir ilaçtır. 15 gr. palamut kahve si 1 litre suda kaynatılır, bal ve pekmez ile tatlandırıldıktan sonra günde 2-3 bardak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp