Manolya

(Magnolia Grandiflora)

Manolyagiller familyasındandır.Bu görkemli çiçekli ağaç, adını; 17. yy sonlarında Iviontpellier Botanik Bahçesinin müdürlüğünü yapmış olan Fransız Prof. Pierre Magnol'dan almıştır.

3-8 metreyle 15 metre boylarında (dünyada 25-30 metre boya ulaşanları da bulunur), yüreğimsi yapraklarını kışın dökmeyen, mayıs-ağustos aylarında açtığı 20-35 cm çapa ulaşan, hoş kokulu beyaz-krem çiçekleriyle bilinen bir ağaçtır. 15 cm uzunluğa ulaşanları bulunan derimsi kalın yaprakların üst yüzleri parlak yeşil, alt yüzleri mattır. Hoş kokulu görkemli çiçeklerden sonra yerlerinde silindirik kırmızı meyveler çıkar, bunların içlerinde de tohum bulunur.

Ağaç 5-6 yaşlarından itibaren çiçek açmaya başlar. Fidanken soğuğa karşı duyarlıdır, bu yaşlarda korumak gerekebilir.

Kuzey Amerika kökenlidir. Diğer bazı manolya türlerinin çoğu kışın yapraklarını dökerken bu hep yeşildir.

KULLANILIŞI: Çiçeklerinin ateş düşürücü ve terletici, külrengi kabuklarının sindirim kolaylaştırıcı ve balgam söktürücü etkileri vardır, ishal giderici, uyarıcı, güçlendirici etkilerinden de söz edilebilir.
Kabuklar ilkbahar-yaz aylarında toplanır, bir bardak suya bir çay kaşığı kabuk konup kaynatılır ve günde bir bardak içilir. Kaynaklarda, sigara alışkanlığına son vermek için ağacın kabuğundan yapılan manolya çayının kullanıldığı da belirtilmektedir.

Etkileri

* Büzücü

* Terletici

* Ateş düşürücü

* Uyarıcı

* tonik

* Manolya kabuğu hazımsızlık, dizanteri, aralıklı ateş. yılancık ve diğer deri problemleri için iyidir.

* Beyaz akıntı için vajinal enifeksiyon olarak da kullanır.

* Bazı insanların tütün alışkanlıkları manolya kabuğu çayı içirilerek tedavi edilmiştir.

* Manolya kabuğu, kına kına kabuğu yerine daha emiyetli bir ilaç olarak kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp