Müge

MÜGE AÇIKLAMA 1

Müge (Convallaria majalis), çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde (Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da) yaygındır.

Diğer İsimleri: Mayısçanı, İnci çiçeği, Convallaria majalis, Convallaria, Muguet

Çok yıllık bir bitkidir. İlkbaharda,topraktan 15-20 cm yukarıya kadar uzayan koyu yeşil geniş yapraklar verir. Yaprakların arasından aynı sap üstünde sıralanmış küçük çan şeklinde beyaz çiçekler açar. Çiçeklerin çok güzel kokusu olduğundan parfümeride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitki, köklerinden çoğalarak bulunduğu alanı kaplamaktadır. Giderek daha az rastlanmaktadır. Türkçede inci çiçeği de denmektedir.Bulgarca adı ise anne gözyaşı anlamına gelmektedir.

Nemli, gölge ağaç altlarını çok seven müge, iri yaprakların arasında çıtı pıtı beyaz kokulu çiçekleriyle çok zarif bir bitkidir. Köksap denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır. Gölge alanlarda yer örtücü olarak kullanılabilir. Çizgili yapraklı ve pembe çiçeklileri de mevcuttur. Kökleri kasım ile mart arası 2,5 cm. derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir. İlkbaharda çiçek açar. Suyu çok sever.

Bilinen Bileşimi: Yapışkan bitki sıvısı, uçucu yağ ve glikozitleri içerir. Çiçeklerinden çıkarılan esans, parfüm endüstrisinde değerlidir.

Faydaları: Sağlığa yararlı bitkiler arasında kalbimiz için en değerli şifa verici etkiyi inciçiçeği yapar. Özellikle kalbi yaşlanan ve kan damarları daralan kişilerde kalbi güçlendirici etkisi vardır. Kalp çarpıntılarını keser.
İdrar söktürücüdür, müshil etkisi de vardır.

Kullanım Şekli: 2 tatlı kaşığı kurumuş yaprak-çiçek karışımı üzerine l bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak alınır.


MÜGE AÇIKLAMA 2

Diğer isimler:
İnci Çiçeği.

Latince Adı: Convallaria Majalis.

Bitki: 20 cm boyunda, Nisan-Mayıs aylarında çan şeklinde beyaz renkli ve güzel kokulu çiçekler açan, rutubetli toprakları seven bir bitkidir. Doğal olarak ormanıarda bulunur.

Yetiştiği Yerler: Avrupa ve Balkanlarda bololan müge yurdumuzda daha çok bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yabani formları ise Toros'lar ve Marmara bölgesindedir.

Tarihçe: Alman efsanesine göre müge, bir genç kızın gözyaşlarıyla suladığı topraklarda ortaya çıkmıştır. ingiliz folklorunda ise, Aziz Leonard'ın bir ejderha ile dövüşürken kanının döküldüğü topraklarda ilk defa yetişmiştir.

Kullanılışı: Yaz mevsiminde toplanan bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kökleri kullanılabilir. Toplanan çiçekler havadar bir yerde mümkün olduğu kadar çabuk kurutulur. Elde edilen materyal toz haline getirilip çeşitli ilaç şekillerine dönüştürülebilir. Kırmızı meyveleri oldukça zehirlidir.

İçindeki Maddeler: Müsilaj, uçucu yağ, saponin ve convallomarin, convallarin, convallotoxin isimlerinde üç tane kardiotonik glikozid madde içerir.

Tıbbi Etkiler: Özellikle kal be etkili bir bitkidir. Tesiri yüksükotunun tesirine benzemekle beraber, onun gibi vücudda birikme özelliği yoktur. Kalp kaslarının daha kuvvetli çalışmasını temin ederek, kan dolaşımını düzenler. Bu özellikleriyle kalp yetmezliklerinde görülen halsizlik ve nefes darlığı gibi şikayetleri ortadan kaldırır.

Ayrıca idrar söktürücü ve müsilaj sebebiyle ishal yapıcı etkileri de vardır. ldrar söktürücü etki böbrek kan akımının artışı sebebiyledir. 30 gr. kuru müge 1 lt. kaynar suya atılır, 10 dk demlenir. Günde 5-6 kez 1 çorba kaşığı içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp