Mübarek Dikeni

MÜBAREK DİKENİ AÇIKALMA 1

Diğer İsimleri:
Bostanotu, Şevketibostan, Şevketotu, Şevkülmübarek.

Bitki: Anadolu' da yaygın olarak yetişir. 30-50 cm yüksekliğinde bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövde çok dallanmıştır, 5 köşelidir ve üst kısımları tüylüdür. Yaprakları 30 cm kadar uzunlukta parçalı veya loblu yapıdadır, ve yapışkandır, dişlerinin ucu dikenlidir, beyaz damarlı, soluk yeşil renklidir. Çiçek başı 2-3 cm çapındadır, çiçekleri sarı renklidir. Meyvesi 20 kadar çizgili sarı kahve renklidir.


İlaç Etkili Kısmı: Yaprak, çiçek ve üst dallar kurutularak kullanılır. Bileşiminde: Acımadde (cnicin vb.), terpen, zimtaldehyd, benzoikasit, noid, triterpen ve phytosterol bulunur.

Etkisi: Tükürük ve mide salgısını artırır.

Kullanıldığı Yerler: İştahsızlık ve hazımsızlıkta kullanılır.

Kullanılmaması Gereken Haller: Bilinen alerji halinde kullanılmamalı

İstenmeyen Etkileri: Alerji yapabilir.

İlaçlarla Uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 4-6 gr. ot.

Kullanım Şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 30 dakika demlenir, .Süzülerek içilir. Günde 3 defa birer fincan çay iştahsızlıkta yemeklerden 30 dakika önce, hazımsızlıkta yemeklerden sonra içilir.


MÜBAREK DİKENİ AÇIKALMA 2

Çiçekli dalları, alt yaprakları, tohumu kullanılır.

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Iştah açıcı, idrar artırıcı,yatıştırıcı, ateş ve tansiyon düşürücü olarak kullanılır. Mide, bağırsak rahatsızlıkları, romatizma ve gut'ta, karaciğer ve safra kesesirahatsızlıklarında, böbrek taşlarının düşürülmesinde, şeker hastalığında ve öksürüğe karşı teskin edici olarak faydalıdır: Hazmı kolaylaştırır, hastalık sonrası ne rahat döneminde (kuvvet verici) ve mikrop öldürücü olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ince kıyılmış bitki konur 5- 10 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.

Zararsız bir bitkidir. Tohumu müshil olarak kullanılır. Bitki doğrudan doğruya kan damarlarının genişlemesini etkiler elde edilen exstratlar ile de mer kezi deprasyon, kardiyotonik (kalbi güçlendirici), (m. kolinolitik) ve iltihaplanmaya karşı tesir icra eder, bu sebeple bir çok sinir hastalıkları, mide bağırsak nahi yesinde iltihabı seyir ve solunum yolları bronşiyal astım vs üzerin de müsbet şifalı tesir yapar. Vücuttaki sızıları gidermek için yaprakları suya, ıslatılıp içilir, idrar zorluğunda, kum dökmek için kökü kaynatılıp bolca içilir,

Mide rahatsızlıklarında tazesi haşlanıp yenir. Böbrek hastalığı olanlar asla kullanmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp