Meyan Kökü

MEYAN KÖKÜ AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Göğsü yumuşatır, grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Öksürük kesici, balgam ve idrar söktürücüdür. Yüksek tansiyonu düşürür, mide ve 12 parmak ülserinde faydalıdır. Gastriti tedavi eder. iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcıdır.

İnce bağırsak iltihabını ve kabızlığı giderir, vücuda serinlik verir, mukozayı korur, kuru ve astım öksürüklerinde faydalıdır. Böbrek üstü bezi yetersizliğinde, bağırsak spazmında, müzmin baş ağrısında faydalıdır. Böbrek ve idrar yolları taşlarını düşürür, içerisindeki kortizon sebebi ile addison hastalığının tedavisinde kullanılır.

Addison tedavisinin tek ilacıdır. içerisinde kortizon vardır, uzun zaman ve fazla miktarlarda kullanıldığında alışkanlık ve ödem yapabilir. Nefes borusu rahatsızlıklarına sebep olur. Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş meyan kökü ko- nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Veya toz halinde günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir veya dövülmemiş kök parçalanır, 1 bardak suya, 10 gr konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Veya 1 kilo suya, 50 gr meyan kökü konur, 1 gece bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Göz kapaklan iltihabında da aynı şekilde kullanılır. Meyan kökünü kür halinde kullanmak daha iyi ve faydalı olur. 20 gün kullanılmalı, 10 gün ara verip sonra yine aynı şekilde devam edilmelidir.

MEYAN BALI:
Astımda, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, mukozayı koruyucu ve yara iyi edici etkileri vardır. Bu sebeple mide hastalıklarında, ülser ve gastritte faydalıdır. Hap halinde veya ağızda emilerek kullanılır. Günlük alınacak miktarı 1 gr'dır. Ülserde, meyam balı suda eritilir, saat başı birer yudum içilir.

Haricen: Meyan kökü kaynatılır, bu su göze damlatılır veya toz haline getirilip, sürme gibi göze çekilirse kataraktı giderir.


MEYAN KÖKÜ AÇIKLAMA 2

• Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgemizde yazları soğuk meyan şerbeti meşhur bir içecektir.

• Karaciğeri arındırıcı ve kuvvetlendirici etkisi vardır. Kronik yorgunluk sendromunda kullanılır.

• Bitkinin kaynatılmasından sonra elde edilen meyan balı, siyah renkli sert bir maddedir. Özellikle balgam sökücü, öksürük kesici, idrar arttırıcı olarak kullanılır.

• Meyan bitkisinin sadece tıp alanında değil, kozmetik ve metal endüstrisinde de kullanımı yaygındır.

• Tıp alanında son yıllarda diyabetik körlükte % 10 oranında olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir, AIDS hastalarında vücut direncini arttırır, tümör ve karaciğer zehirlenmelerinde kullanılır.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp