Mersin

MERSİN AÇIKLAMA 1

Mersingiller familyasında yer alan aynı cinsten 1000 kadar bitki türünün genel adı Mersin'dir. Anayurdu Amerika, Avustralya vereni Zelanda olan, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen ve 2-5 m'ye kadar boylanabilen ağaç ya da ağaççıklardır. Burada sözünü edeceğimiz, Yabani ya da Adi mersin (M. com munis) adı verilen tür, Akdeniz Bölgesi'nin bitkisi olup Batı ve Güney Anadolu kıyı şeridimizde bulunan güneşli ve kurak alanlardaki makiler arasında bol yetişmektedir. Üst yüzeyinde pek çok saydam nokta (yağ bezeleri) bulunan yaprakları sert, meşinimsi, kenarları düz, küçük, üzeri koyu yeşil, altı daha açık yeşil ve tam ortası boydan boya çizgili olur.

Mersinin yaz ortasından sonbahara kadar açan altın renkli erkek organlı beyaz çiçekleri ve yuvarlak kesitli, kırmızımsı renkte dalları vardır. Bitkinin ikinci yılında dalları bej renge dönüp odunsulaşır. Başlangıçta etli ve beyaz olan meyveleri, olgunlaştığında koyu mavi-siyah renge döner. Mersin bitkisinin dal, yaprak, çiçek ve meyveleri hoş kokuludur. Bitki, döktüğü tohumlarla kendiliğinden çoğalır ya da gövde çelikleriyle üretilir.

Mersinin yaprak ve çiçekli dallarında tanen, reçine, acı birtakım maddeler ile uçucu yağlar; meyvelerinde yüksek oranda A vitamini, tanen, şeker ve asitler bulunur. Tatlı ve hoş kokulu meyveleri pazarlarda satılır ve yenir. Körpe yaprakları ise, defne gibi, et yemeklerine çeşni vermesi için kullanılır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı: Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

• Peklik verici ve özellikle çocuklarda Diyareyi kesicidir.

• İştah açıcıdır.

• İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır.

• Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür.

Sayılan bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin yapraklan her mevsimde toplanır ve gölgelik, havadar bir yerde kurutulur, 1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki kez birer bardak içilir.

• Mersin, antiseptik etkiler taşır. Bu etkisinden yararlanmak üzere, bitkinin yaprakları suda kaynatılıp buharı damıtılarak elde edilmiş ve piyasada satışa sunulmuş suyu, dıştan bedene uygulanır.

• Ayrıca A vitamini yönünden zengin olan mersin meyvesinden şurup yapılarak içilmesinin, görme yeteneğini artırdığı ileri sürülmektedir.


MERSİN AÇIKLAMA 2

"Murt" da denir.

Yapraklarında reçine, uçucu yağ, terpen ve tanen bulunur. .

Meyvelerinde şeker, sitrik asit ve uçucu yağlar bulunur.

İdrar söktürücü etkisi vardır.
Kum döktürücü etkisi vardır.
Antiseptiktir, mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır.
Kabızlığı giderir.
iştah açıcı özelliği vardır.
Egzema için kullanılır.
Mersin yaprakları kuru üzümle ezilir yenirse ağız kokusuna iyi gelir.
Akciğer hastalıklarında tedavi edici etkisi vardır. Bronşit için kullanılır.
ishali kesme özelliği vardır
Nezleye iyi gelir.
Bel soğukluğunda kullanılır.
Mide ağrılarına iyi gelir. Mide hastalıklarında kullanılır.
Mide yanması ve gastrite faydalıdır. çay gibi demlenirse, büzücü ve antiseptiktir.
Meyvesi taze olarak yenirse diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Mersin yaprağının veya meyvesinin suyu ter kokuları için iyi gelir.
Yapraklarının suyu şeker hastalarına faydalıdır.
Yapraklarının suyu kalp çarpıntısına iyi gelir.
Öksürüğü kesici etki gösterir.

Kullanılışı 1: Mersin yaprağı: 1 litre sıcak suya 20 gr mersin yaprağı konup 5-10 dakika demlenir. Günde 1-2 bardak içilir. . Mersin yaprağının kabızlık yapma etkisi vardır. Yaprakları kaynatılarak hazırlanan suyu şeker hastalığı için faydalıdır.

Kullanılışı 2: Kırmızı yaban mersını meyvelerinden yapılan kornposto iştahı açar, vücut kırgınlığını giderir. Mersin meyveleri kaynatılır ve sonra içilir. Bu su ile saçlar yıkanırsa iyi gelir. Hemoroid, varis ve ayak şişliklerine faydalıdır.

Kullanılışı 3: Mersinin meyvesinden sabah akşam 10 ar adet yenirse faydalıdır. Dikkat Mersin yağından günde 5-10 damladan fazla alınırsa zehirleyici etki gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp