Mersin Ağacı

Mersin Ağacı AÇIKLAMA 1

Latincesi:
Myrtus communis.

Sürekli yeşil yapraklı bir çalı cinsidir. Çiçekleri beyaz, yapraklan serttir. Güzel kokuludur. Meyveler nohut büyüklüğünde, morumsu siyah renkli ve çok tohumludur. Yapraklar ve çiçekli dallar, meyveler kullanılır.

Faydaları:
İshal kesici, mikrop öldürücü, iştah açıcı olarak kullanılır. Kan dindirici özelliği vardır. Bronşitte kullanılır. Saç boyamakta kullanılır.
Bel soğukluğunda kullanılır. Şeker hastalığına karşı da etkilidir.


Mersin Ağacı AÇIKLAMA 2

Özellikleri


• Meşhur ve önemli bir ağaçtır.

• Mersin ağacı iki çeşittir . Birisi bostanı. Oburu yabani.

• Meşhur olan Mersin ağacı bostanı olanıdır.

• Tabiati

• Bu ağacı yani bostanı Mersin ağacı bütün eczasıyla soğuk ve kurudur. Ziyade kurutucudur, Bununla beraber bir miktar harareti de vardır. Hususiyle yaprağında ve olgunlaşmış. yemişinde ziyadedir.

• Soğukluğu ve kuruluğu da çiçeğinde, tanesinde, kökeninde ve yaprağında muhteliftir.

Faydaları

* Bostansının iyisi; yaşlığı koyu olup siyaha yakın olandır Yemişinin gerek tazesi ve gerek kurusu kan tükürmeye ve kovukta olan yangılara iyidir. Usaresinde de bu faydalar vardır. Mideye iyidir. Kuvvet verip sağlamlaştırır. Sidiği yürütür. Usaresinin miktan şerbeti 40 gramdu Bu miktarı birkaç defa da kullanmalıdır.

* Eğer yemişini pişirip sıcak iken saçlara vursalar; karartır. Eğer kavut ile gözde olan steak şişlere yakı etseler: tahlil eder, Mersini su ile pişirip 0 suyun içinde kadın otursa; rahime ve oturağını dışarı çıkmasma iyi gelir. Rahimden rutubetlerin akmasına mani olur. Başta olan kepeği, sivilceleri, çıbanları cila edip giderir. Saçların dökülmesini önler, Saçları siyahlaştırmada diğer kısımlarından yaprağı daha iyidir.

* Kadınlar Mersin'in ince budaklanru yakip ondan rastık ederler Eğer kuru yapraklarının zeytinyağıyla veya gülyağıyla karıştırıp yaş çıbanlara yakı etseler; fayda eder. İçmekle eskiden olan ishali tutup keser.

* Şişlere ve çıbanlara, hayalara sıcaktan olan şişlere, deşilmiş, basur çıbanlarına. kurdesene, tazesi veya kurusu ile hastalığına uygun nesneyle ıslatıp yakı etseler faydalıdır.

* Dövülmüşü koltuk altlarındaki kötü kokuyu giderir. Kalbe kuvvet verip. yürek oynamasını giderir.

* Meyve suyundan veya yaprağının üsaresinden 20 gram miktarı içseler: çok terlemeyi keser.

* Eğer yaprağını yaksalar veya yakmadan yapra ğını bir miktar halledilmiş balmumuyla ve tatlı zeytin yağıyla karıştırsalar: ateş yanığını iyi eder.

* Mersin ağacı yaprağının suyunu göbek aşağısına sürseler safradan olan ishale, gözde çıkan zafra denilen şeye iyi gelir. Zafra gözdeki tırnak gibi beyaz ve katıca fazlalıktır. Yaprağının suyundan 120 gram miktarını üzüm suyu ile içseler: kuvvetle balgamı ishal eder.

* Mersin ağacında güzel koku vardır, Yaprağının koklamak; dimağa buhar sıkmasms men eder. Keza tanelerini yemekte buharını dimağa çıkmasını önler ve midenin bozulup yemeğin midede durmama rahatsızlığına iyi gelir. Steak ve bozuk rutubetten olan öksürüğe iyi gelir. Susuzluğu giderip kusmayı ön ler.

* Taze yaprağını dövüp deri soyulduğu yere ekseler veya munasip sıvı nesneyle üzerine sürseler: soyulmasını iyileştirir,

* Eğer sirkeyle Mersin yaprağını karıştırıp başa sürseler: burundan akan kanı tutar.

* Bostanı Mersin ağacı Nar ağacı kadar olur. Yemişi zeytin kadardır. Obur Mersin yani yabani Mersin dağlarda ve su yatağı olan yerlerde olur.

* Bostanı Mersinin iyisinin yaprakları iri olur. Adana bahçelerinde bulunur.

* Damardan ve azadan akan kam tutar.

* Yakıp bedene sürseler: beden kokusuna faydalıdır.

* Yaş yemişi kan tükürenlere faydalıdır. Mideyi daha iyi eder. Yemişinin ve yaprağının kaynamış suyu ile başı yıkasalar konağını ve kirini giderir. Saçların dökülmesini önler.

* Kuru yaprağını dövüp diş diplerine sürseler: dişleri sağlamlaştırır. Yaprağının suyunu kulağa damlatsalar; kulağın kirini ve irinini giderir. Yemişi baş bitlerini giderir.

* Usaresini göze çekseler: kuvvet verir ve gözden akan suyu men eder. Saç, sakalı tez bitirir.

* Yaprağını dövüp bakla suyu ile macun etseler; yani yoğursalar; yüzde olan lekeyi giderip temizler.

* Kuru yaprağını dövüp sıyırılımış olan yere ekseler; iyileştirir.

* Eğer tanesiyle çıkmayıp yerinden oynamış kemiğe yakı etseler; ağrısını fazlasıyla keser.

* Tanesinin ham olanı saç dökülmesini önler. Bu hususta fazlaca tesiri vardır.

* Kadınlar tanesi ile kendilerine tütsü etseler; hayız kanının çok akmasını önler. Keza tanesini su ile pişirip buharına dursalar; faydalıdır. Yaban Mersinin tabiati üçüncü derecede steak ve kurudur e kabızdır. Mide ve ciğeri kuvvetlendirir Sara'ya iyidir. Solucanları öldürür Kabızlığı gayet kuvvetlidir. Yaprağının yenilecek miktarı 7 gramdır Fazla yenilirse isyan getirir ve Akciğere zararlıdır.

* Mersini çok koklamak da dimağa zarar eder. Zararının süsen ve menekşe giderir.


Mersin Ağacı AÇIKLAMA 3

Sulak ve ormanlık bölgelerde yetişen bu bitkinin yaprak çiçek, yemiş ve tohumundan yararlanılır. Ortalama boyu 1 metredir.

Özellikleri ve Yararları

- İshali keser.

- Böbrekteki kumların düşürülmesine yardımcı olur.

- Dişlerin çürümesini önler.

- Bütün kanamalarını durdurur.

- Basur için şifadır.

- Vücuttaki istenmeyen kokuları geçirir.

- Yanıkları iyileştirir. .

- Urların tedavisine yardımcı olur.

- Saçları gürleştirir.

- Rahim akıntılarını keser.

- Mide kanaması için şifadır.

- Öksürüğü keser.

- Kalp için yararlıdır.

- Cüzzam hastalığının iyileşmesine yardımcı olur.

- Çarpıntıyı geçirir.

- Kulak akıntıların durdurur.

- Kan tükürmeyi keser.

- Mideyi kuvvetlendirir.

- İdrarı söktürücü özelliği vardır.

- Kalbi güçlendirir.v - Kırıkların iyileşme sürecini kısaltır.

- Egzamayı geçirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp