Mercimek

MERCİMEK AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler

Dahilen:
Her gün 30 adet kabuklu mercimek yutulursa midenin kuvvetini artırır, mide düşmesine mani olur. Mercimek yenildiğinde kam kuvvetlendirir, idrarı çoğaltır, emzikli annelerin sütünü artırır, sinirleri kuvvetlendirir, bağırsaklara yumuşaklık verir, zihni ve bedeni gücü artırır, sinir zafiyetinde faydalıdır, beynin çalışmasını artırır, iştah açıcı ve şişmanlatın bir formül.

Mercimek 100 gr, yulaf 100 gr, mısır 100 gr, kestane 100 gr, fasulye 100 gr un haline getirilip karıştırılır, sabahları süt veya su ile 1 kaşık içilir. Bu karışım içildiği müddetçe çay içilmemelidir. Sevda ve mali hülya hastaları kanserli hastalar mercimek yememelidir. Çok yenilen mercimek sevdayı artırır, cüzzam, şir pençe gibi hastalıklara sebep olur.

Haricen:
Boyun tutukluğunda, boyun romatizmasında, mercimek sirke ile kaynatılır, bu su ile boyuna masaj yapılır. Mercimek unu, lapa halinde yanıklara konulursa sancıyı keser, egzemada faydalıdır. Tuzlu balgam yaralarını kurutur.
Mercimek çuvalının dibinde biriken toz altını ıslatan çocuklara içirilirse işemelerini keser.


MERCİMEK AÇIKLAMA 2

Baklagiller (Fabaceae) familyasından, bir yıllık bitkiye ve bu bitkinin besin olarak yararlanılan tohumlarına verilen ad. Anayurdu tam olarak bilinmeyen, ama en eski tarım bitkilerinden biri olan mercimeğin büyük miktarı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da, daha azı Batı Yarıküre'de olmak üzere geniş ölçüde tarımı yapılmaktadır. Mercimeğe ilişkin ilk bulgulara İsviçre‘deki, Tunç Çağı'ndan kalma gölevi kalıntılarında rastlanmıştır.

Sık dallı, uzunluğu 15-45 cm arasında değişen bitkinin almaşık dizilişi yaprakları vardır; yapraklar 15 cm uzunluğunda, ucu dikenli altı yaprakçıktan oluşur. Haziran ve temmuz ayları arasında açan açık mavi renkli çiçekleri yaprakların koltuğunda ikili ya da dörtlü kümeler oluşturur. Ortalama 15-20 mm uzunluktaki, hafif şişkin ve geniş badıçlarının (tohum zarfı) içinde 4-: mm çapında iki tohum bulunur.

Tohumların rengi yetiştirilen çeşide bağlı olarak sarı, turuncu, gri, yeşil ve koyu kahverengi arasında değişir; bazen alacalı ve benekli çeşitlerine de rastlanır. Protein, demir, B vitamini ve fosforca zengin bir ürün olan mercimekten daha çok çorba ve yemek yapılır. 100 gr. kuru mercimeğin içerdiği besin değerleri şunlardır: 340 kalori; 24.7 gr. protein, 22 gr. karbonhidrat, O kolesterol, 1.1 gr. yağ; 1.5 gr. lif, 145 m gr. fosfor, 79 m gr. kalsiyum, 6.8 m gr. demir, 6.8 m gr. sodyum, 370 m gr. potasyum, 60 LU A vitamini, 0.37 m gr. B1 vitamini, 0.32 m gr. B2 vitamini, 2 m gr. B3 vitamini ve yüksek oranda folik asit.


MERCİMEK AÇIKLAMA 3

Ülkemizin birçok bölgesinde yetişir. En fazla demir ihtiva eden gıdalardan çıkar.

Kullanma Şekli: Mercimekte, protein, B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve bol miktarda fosfor bulunur.

Önerilen Hastalıklar: Beden ve zihin gücünü artırır. Mideyi kuvvetlendirir, öksürük ve bronşite iyi gelir. Hasta ve zayıf kimselerde bol kan yapımını sağlar, bağırsaklara yumuşaklık verir. Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.

Kullanma şekli: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır.

Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir: Mercimek genellikle çorbası yapılarak tüketilir. Ayrıca yemeklere de katılır. Mercimek kaynatılıp suyu içilirse göğüs ağrılarını hafifletir ve öksürüğü keser.

Yan Etkileri: Kuvvetli bir gıda olduğu için karaciğer rahatsızlığı olanlara dokunur. Bunun dışında bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp