Mercan Üzümü

Mercan Üzümü :

Özellikleri

• Çalı çeşidinden küçük bir ağaçtır. Çok dal ve budakları vardır, Kabuğun siyaha mail kırmızıdır. Yaprağı asma Wlpraglna benzer Fakat ondan küçüktür. Mayıs ayında açık san çiçeği egizuhur edip akabinde yemişi de meydana çıkar. Önce yeşil, sonra kırmızı mercan tanesine benzer salkım gibi olur. Güzel ve mayhoş tadı vardır. Bu da iki turludur. Biri bostanı, oburu yabanidir. Üzümler Haziran ve Temmuz aylarında toplanır .

• Mercan üzümünün üsaresi soğuk ve kurudur. Cezb ve kabız kuvveti vardır.

Faydaları

* Anbarı paris yemişinde bulunan bütün faydalar bu mercan üzümünde de vardır. Fakat yemesi güzeldir. Bu yemişin üsaresini sinirli yaprağı suyuyla yahut kuzu kulağı suyuyla içmek: hararetli humma ve safravi ishal için faydalıdır. Susuzluğu giderir, Mide bulanmasını önler. Mideye kuvvet veri.

* İstifaği olup karın sürmesi olanlara içirmek iyidir,

* Mercan üzümünün üsaresini semiz otu suyuyla yahut sinirli yaprağı suyuyla içmek kan tükürmeyi giderir. Bazıları üzümünü şeker ile terbiye edip yukarıda adı geçen hastalıklar için kullanmalılar.

* Üzümünü güneşte kurutup lüzum ettiği zaman kullanmak üzere saklarlar.

* Bir kimsenin boğazının içi yahut dilciği şişmiş olsa Mercan üzümünün üsaresini gül suyuna karıştırıp onunla ağzını çalkalamalıdır.

* Aynı üsareyi alnına sürseler Gaze faydalıdır.

* Aynı üsare ile ağzı çalkalasalar dişlere faydalıdır. Onları pekiştirir. Diş etini sağlamlaştırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp