Menekşe

MENEKŞE AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları :
Çiçekli yapraklı dalları

Toplama Zamanı: Çiçek açma zamanı

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler

Dahilen:
İdrar söktürücü, yumuşatıcı, kan temizleyici, romatizma ve gut'ta çok faydalıdır. Nezleye iyi gelir, suyu tatlandırılıp çocuklara içirilirse kabızlıklarını giderir, zayıf çocukları şişmanlatmak için haşlaması veya şurubu içirilir, terleticidir, bazı cilt hastalıklarında kan temizleyici olarak kullanılır, balgam söktürücü, öksürük dindirici, gaz giderici ve cildi güzelleştirici olarak kullanılır, boğaz ağrılarına, boğmaca ve bronşite faydalıdır.

Kullanılışı:
1 bardak kaynar suya, 20 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Fazla içilirse mideyi gevşetir. Cilt hastalıklarında haşlanan suyundan günde 2-3 bardak içilirse kanı temizlemek sureti ile tedaviye yardımcı olur, temreğiyi iyi eder.


MENEKŞE ŞURUBUNUN HAZIRLANIŞI

3.5 kilo kaynar suya, 200 gr menekşe konur, kapalı bir kapta 6 saat bekletilir, 4 kilo şeker ilave edilir, 1 taşım kaynatılır, bezle süzülür, günde birkaç defa 20-60 gr içilir, çocuklara yaşlarına göre verilir. Bu şurup zatülcemp ve zatürreye iyi gelir, böbrek ağrılarını ve kuru öksürüğü giderir, midenin hararetini keser, midedeki safrayı giderir, kusmayı önler, göğsü yumuşatır, verem, göğüs, mide, ciğer, dalak, böbrek ve mesane ağrılarına iyi gelir, ateşi düşürür, kalbe kuvvet verir, mide ve bağırsakta olan ağırlığı ve mide bulantısını giderir, mesane yanmasına faydalıdır, boğaz ağrılarına, boğmaca ve bronşite faydalıdır. Ummü sıbyanda çiçeği kaynatılır, suyu içilir.

Menekşe çeşitlerinin köklerinde salicin isimli bir madde vardır. Salicin asidi tembih edici olarak etki eder, mafsal iltihabı ve romatizmaya karşı kullanılır. Salicin asidi aynı zamanda ateş düşürücü olarak kullanılır. Yabancı menekşenin taze yaprakları kaynatılır, lapa haline getirilir, yara ve berelerin üzerine sarı-lırsa yaraların iz bırakmadan iyileşmelerini sağlar. Menekşe koklandığında veya lapa halinde başa konulduğunda, baş ağrısını giderir. Arpa unu ile lapa yapılır, şişliklerin üzerine bağlandığında şişliği giderir. Koklanır veya suyu alına sürülür-se rahat uyutur.

Çocukların başlarında görülen deri kabarmalarında lapa halinde başa konulursa faydalı olur. Sulu temreğide menekşe yaprağı ezilir suyu tütün külüyle karıştırılıp sürülür veya yalnız suyu da kullanılır. Ağız ve boğaz kanserinde 500 gr kaynar suya, 5-10 ad yaş veya kuru menekşe çiçeği konur, 20 dk bekletilir, süzülür, bu su ile gargara yapılır. Rahim kanserinde haşlanan suyu ile banyo yapılır. Cilt kanserinde yaralara pansuman yapılır.
Menekşe yağı: Egzama ve uyuzu tedavi eder.


MENEKŞE AÇIKLAMA 2

* Ağrı giderici
* Teskin edici
* Terletici
* Balgam söktürücü
* Müshil
* Yara iyileştirici

Hercai menekşe haşlaması çocuklardaki deri kabartıları, ishal ve idrar yolları problemleri için Faydalıdır. Yaygın kullanımda sarılık, gut, romatizma problemleri, damar sertliği, yatak ıslatma, sinirsel şikâyetler, Histeri için faydalıdır. İçeriğindeki zamkımsı madde ve salisilik asit onu göğüs ve akciğer iltihapları için de uygun kılar. Kurutulmuş ve toz haline getirilmiş bitki yaraların içine serpilebilir veya harici kullanımlar için bal ile Karıştırılıp merhem haline getirilebilir.

Uyarı: aşın dozlar veya uzun süreli kullanımlar, deri problemlerine yol açabilir!

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

İ ila 2 çay kaşığı bitkiyi 1/2 bardak suda demevin. Her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, günde 1 Bardak alın. Soğuk Çözelti olarak, 2 ila 4 çay kaşığı bitkiyi 1 bardak suda 8 saat ıslatın. Her defasında bir ağız dolusu Olmak üzere, günde i bardak alın.


MENEKŞE AÇIKLAMA 3

Koku yapımında yıllanılır.
Kanı temizleyici özellik gösterir.
Öksürük ve bronşit için kullanılır.
Boğaz ağrılarında kullanılır.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Romatizmaya faydalıdır.
Kabızlığa faydalıdır.
Uykusuzluğa faydalıdır.
Terletici etki gösterir.
Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır.
Baş ağrısı ve uykusuzluğa faydalıdır.
Cilt hastalıklarında faydalıdır.
Egzama hastalığı için kullanılır.
Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasında faydalıdır.

Kullanılışı: 1 kaşık menekşenin çiçeği ve yaprağı 1 bardak suda kaynatılır. Günde 1-2 bardak içilir. Çiçeği demlenir içilir. Hafif müshil eder. Kökü kaynatılır içilirse öksürüğe ve bronşite iyi Gelir.


MENEKŞE AÇIKLAMA 4

Özellikleri


• Meşhurdur, Menekşe denilince daha ziyade insanın aklına bu bitkinin çiçeği gelir. Başlıca iki çeşittir.

• Birisi Mor Menekşe. Oburu San Menekşe.

• San Menekşeye hercai .Menekşe de denir. Mor Menekşe ekseriya gölgelik yerlerde olur. Çayırlıkta, uyar ve çit diplerinde ve bayırlarda da bulunur. yaprakları değirmidir. Güzel kokulu Mor çiçekleri vardır, Koku uzun, ince ve saçaklıdır.

• Mor Menekşenin yaprağı çiçegitaze iken birinci derecede soğuk, ikinci derecede yaştır. Kuruduğu vakit soğukluğu ve yaşlığı azalır.

• Menekşenin yağı veya taktir edilmiş suyu yahut sirkesi şiddetli ve hararetli baş ağrısına faydalıdır. Yağını sürmelidir Yahut suyunda veya. sirkesinde bezle ıslatıp basa vurmalıdır Böyle olunca ciğer hararetine de iyidir.

• Menekşe yaprağının üsaresi hararetten meydana gelen bütün şişleri dağıtır Taktir edilmiş suyu hararetten olan göz ağrılarına iyidir. İçinde bezle ıs latıp üzerine koymalı.

Faydaları

* Menekşe yağını göbek deliğine sürseler faydalıdır. Faydası tecrübelidir.

* Yaprağı.taze iken dövüp yalnız veya arpa unu ile sıcak şişlere yakı etseler; şişleri indirir. Harareti olan Mide veya göz üzerine koysalar; hararetini giderir.

* Dışarı çıkmış oturağa (makata) yakı etseler; faydalıdır. Çiçeği içilse: ziyade letafeti sebebiyle sisleri endirir ve normal uyku getirir. Kan keskinliğinden ve safradan alan Baş ağrısını dindirir. Ko laylıkla safrayı ishal eder.. Çiçeğini papatya ile kaynatıp suyunu başta ağrısı olan yerlere sürseler, tahlil edip dirnağda v.s. azada olan sıcaklığı ve kuruluğu giderir.

* Makatda olan ağrılara, çatlaklara ve şişlere yakı etmekle; fayda eder. Yenilirse sidik yakmasını önler.

* Şekerle yapılan Menekşe murabba'si öksürüğe faydalıdır. Böbrek ağrısına, ciğer'e, zatulcenb'e. göğüs perdelerinde olan çıbana faydalıdır.

* Hararetten sidik tutulması olsa; idrar eder.

* Menekşe çok yenilse; Kalbe yani yüreğe zayıflık, bedene ağırlık ve gam, keder verir. Hususiyle keskin sıtmalılara ziyade zarar eder. Bu zararını Anason giderir.

* Menekşeyi koklamak; dimağı soğuk olana zarar eder. Bu zararin Merzancos giderir.

* Safravi uyuz ve kepeği olan kimse yaprağını sıkıp suyundan içse veya sürünse ziyade faydalıdır.

* Yaprağının murabbası nezleye ve zukkeme faydalıdır.

* Yaprağını dövüp suyunu sıkıp 80 gram suya 40 gram miktarı şeker ilave ederek karıştırıp makatı dışarı çıkan çocuklara birkaç defa içirseler: yine yerine iade eder. Mucerrebdir.

* Menekşeyi su ile içseler: ummusibyan denilen çocuk hastalığına faydalıdır.

* Göğsü darlanıp soluğu agu olanlar yani rahat soluk alıp veremeyenler otunu bal suyuyla kaynatıp sabahları içseler: faydalıdır. Zira göğsü kesif balgamdan, sümükten, irinden temizler ve ummusibyan hastalığına muptela olan küçük çocuklara da faydalıdır. Bu sebepten bazı yerlerde buna ummusibyan otu da derler.

* Tecrübe ile sabit olmuştur ki; san menekşenin çiçeğinin takdir edilmiş suyu teri gayet sürer.

* Hercai yani san Menekşe otunu kurutup ince toz haline getirdikten sonra bal ile karıştırıp cesitliuyuza sürseler: onları giderir. Suyunu yaralara salar: onları temizler. Menekşe iyi, güzel kan peyda eder. Yenilse - koklansa uyuyamayan kimselere faydalıdır, uyu Kurusunu kaynatıp suyunu içseler: midede ve -- saklarda olan safrayi ishal eder. içen kimse gurk mizach ise; 2 gram miktan sinameki Have ederse iyi olur.

* Menekşe bulunmazsa öksürük ve ishal için yan koku veya Lisarnsevr yahut Niluter yerini tutar denilmiştir.


MENEKŞE AÇIKLAMA 5

Çayır, bayır ve çalkaların arasında yetişen bu bahçe bitkisinin yaprak ve köklerinden yararlanılır.

Özellikleri ve Yararları

- Müzmin öksürükleri keser.

- Kusmayı sağlar.

- Katı urlar için şifadır.

- Böbrek ağrılarını dindirir.

- Ciğerleri güçlendirir.

- Katı urları iyileştirir.

- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

- Boğaz ağrılarını giderir.

- Baş ağrılarını geçirir.

- Nezle için şifadır.

- Deri hastalıklarını iyileştirir.

- Mide ve bağırsak spazmlarını geçirir.

- Rahat uyku sağlar.

- Makat çıkmasına iyi gelir.

- Uyuz ve egzama hastalıkları için şifadır.

- Sıracaya iyi gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp