Melek Otu

MELEK OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları :
Kök, sap ve tohumları.

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Sinirleri kuvvetlendirir, analjejik, spazm çözücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Mideyi teskin edici olarak da faydalıdır.

Kullanılışı:
1,5 bardak soğuk suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, yarım saat bekletilir, süzülür, günde 3-4 defa 1 çay bardağı içilir veya sabahları çay gibi içilir. Yapraklan sürmenajda (zihni ve bedeni yorgunluk); 1 kilo keskin sirke içerisine, 50 gr bitki konur, kapalı kapta 3 gün bekletilir, yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir.

Zayıflatıcı olarak; 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir.

Sinir sistemini düzeltici, spazm çözücü olarak; 1 bardak kaynar suya, 5 gr taze yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.

Adet bozukluğunda;
1 bardak kaynar suya, 5 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.

Tohumları; Astımda; 1 bardak kaynar suya, 5 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
iştahsızlıkta; 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 15 dk bekletilir, balla içilir. Tatlandırılır, yemeklerden önce 1 bardak içilir.
Kalp rahatsızlığında; 1 bardak kaynar suya, 8 gr tohum konur, 15 dk bekletilir, yemeklerden sonra günde 2 defa, 1 bardak içilir.

Kökü; salgın hastalıklarda; melek otu kökü ağızda çiğnenir.

Gripte; kökler toz haline getirilir, 2 gr 1 kaşık balla günde 2 defa yenilir.

Ezik ve berelerde; 1 bardak kaynar suya, 5 gr veya taze bitkinin dallarından konur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.

Haricen: Kökü kullanılır.

Yaralarda: 2 bardak suya 10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, bu su ile yaralar yıkanır.

Bere ve eziklerde; taze yapraklar ezilir, hastalıklı bölgeyi ovmak sureti ile kullanılır.


MELEK OTU AÇIKLAMA 2

(Amerikan melek otu, anjelika, baş melek, bel ağrısı otu, ulu melek otu, efendi otu, eflatun anjelika, yabani baş melek otu)

Etkileri

• Koku verici

• Gaz giderici

• Terletici

• idrar söktürücü

• Adet söktürücü

• Balgam söktürücü

• Uyarıcı

• Amerikan melek otunu, Avrupalı akrabalarını kullandığınız şekilde kullanınız. En genel kullanımı mide ekşimesi ve gazlı kolik içindir.


MELEK OTU AÇIKLAMA 3

Diğer isimler:
Melekotu.

Latince Adı: Angelica Sylvestris.

Bitki: Temmuz-Eylül ayları arasında pembemsi beyaz renkli çiçekler açan 1-1,5 metre yüksekliğinde otsu bir bitkidir. Su kenarları ve sulak çayırlarda bulunur.

Yetiştiği Yerler: Avrupa ve Güney Asya'da yabani olarak yetişen melekotu, yurdumuzda da Marmara bölgesi ve Doğu Karadeniz dağlarında ormanlarda, korularda, rutubetli ve gölge yerlerde mevcuttur.

Tarihçe: 15. yy. Avrupa folkloruna göre, yapraklarını kolye şeklinde boyuna takmak ve köklerinden kutsal su hazırlamak cadıları evden uzak tutuyordu. 17. yy'da büyük veba salgınında koruyucu olarak kullanılmış ve bu koruyucu gücün bitkiye bir melek tarafından verildiğine lnarulrruştır.

Kullanılışı: Ağustos ayında bitki tamamen olgunlaştıktan sonra kökleri topraktan çıkarılır, saç örgüsü gibi birbirine geçmiş olan bu kökler yıkanarak topraklarından temizlenir ve temiz bir yere serilmek suretiyle veya ipe dizilerek kurutulur. Kullanılacağı zaman toz haline getirilerek veya suda kaynatılarak ilaç yapılır. Bitkiden bir de yağ elde edilebilir.

Melekotundan özellikle Bursa'da Uludağ'da yetişen türlerin taze gövdelerinden hoş kokulu bir reçel yapılır.

İçindeki Maddeler: Uçucu yağ, tanen, petroselin asidi, anjelik asidi, valeryan asidi, reçine, acı madde angelicin ve lactone maddeleri içerir.

Tıbbi Etkiler: Melekotunun spazm çözücü etkisi özellikle bronş kaslarını gevşeterek astımda faydalı olabilir.

Hafif kabız yapıcı ve sinir sistemini uyarıcı etkileri olduğu da bilinmektedir.

İçerdiği acı madde sebebiyle mide tonusunu ve mide-bağırsak kan dolaşımını arttırarak gazları giderir. 60 gr. melekotu 1 lt. suda kaynatılarak günde 2 fincan içilir.

Melekotu yağı haricen romatizmal ağrıları kesici olarak tüketilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp