Mantar

MANTAR AÇIKLAMA 1

Dahilen:
Yorgunluğu ve kansızlığı giderir giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir, bedenin gelişmesine yardımcı olur protein değeri etten fazladır.

Haricen: Mantar suyu sıkılır, aynı nisbette su ile karıştırılarak göze azar azar damlatılırsa gözü kuvvetlendirir. Allah'ın rasulünün bu hususta hadisi vardır. Mantar suyu normal su ile karıştırılıp başa sürülürse erken saç dökülmesine karşı faydalı olur. Romatizma ve üremi hastaları mantar yememelidir. Mantarın hazmı zordur, mideye ağırlık verir, kulunç ağrısı meydana getirir, idrarı zorlaştırır, ağız tadını bozar, kötü kan yapar, felç ve kalp sektesine sebep olabilir, yeşil, siyah ve mor cinsi nefes darlığı meydana getirir. Bağırsak ve midede gaz yapar, bağırsak sancısı ve benizde renk solgunluğu yapar.


MANTAR AÇIKLAMA 2

(Fütr)


Boy, biçim ve bölge bakımından büyük değişiklikler gösteren, yüz bin kadar çeşidi bulunan bir çeşit bitkidir. Karada ve tatlı sularda yaşarlar. Mantarların içinde tıbbi etkileri olanlar, gıda olarak kullanılanlar, zehirlenmelere sebep olanlar, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık yapanlar, antibiyotik madde oluşturanlar ve kimya sanayide kullanılanlar vardır. Yenen mantarların çoğu bazitli mantarlardır.

Bunların 500 kadar cinsi ve 13500 kadar türü vardır. Sporları şişkin bir hif ucunda 4 tane olarak meydana gelir. Makbul olan türü şemsiye mantarıdır. Büyük ve göz alıcı bir şekildedir.

Şapkası başlangıçta yuvarlak veya yumurta biçimindedir. Sonradan çan, şemsiye veya tabak şekline döner. Rengi beyazımtırak gri ile esmerimtırak gri arasında değişir. Çapı 25-30 cm kadardır. Eti yumuşak ve süt gibi beyazdır. Lezzeti hoştur. Yer mantarı da yenir. Huni biçimindedir. Şap kasının eti sarımtırak beyaz ve sarı kenarlıdır. Kokusu kayısıyı hatırlatır. Lezzeti ise karabiberi andırır. Hazmı güçtür.

Faydası: Etin yerini tutar. Protein değeri etten fazladır. Yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Kansızlığı giderir. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur. Romatizma ve üremi olanlar yememelidir.


MANTAR AÇIKLAMA 3

YAN TESİRİ:
Bazısı zehirlidir. Hazmı zordur, romatizmalılara ağrı verir.

TELAFİSİ: Tuzlu sirke içmek, mantar zehirlenmesine faydalıdır. Mantar yedikten sonra ılık bal şerbeti içilir.

ŞİFASI

1) Göz harareti: Mantar suyu sıkılıp göze damlatılır.

2) Göz iltihabı: Mantar suyu, hakiki sürme tozuyla karıştırılıp gözlere sürülür.

3) Gözün görme gücü: Aynı uygulama yapılır.

4) Saç bakımı: Mantar kaynatılıp suyu ile baş ara sıra yıkanır.

5) Yorgunluğu giderici: Mantar yemek, yorgunluğu giderir.

6) Vücuda kuvvet verici: Mantar yemek, vücuda kuvvet verir.


MANTAR AÇIKLAMA 4

Yaklaşık yüz bin kadar çeşidi bulunan bu bitkinin karada ve suda yetişen türleri bulunur. Bu türlerin arasında zehirli olanlar, hastalığa sebep olanlar, antibiyotik madde oluşturanlar ve kimya sanayinde kullanılanlar da yer almaktadır. Tatları eti andırır.

Özellikleri ve Yararları

- Protein bakımından besin değeri çok yüksek bir bitkidir.

- Vücuda zindelik kazandırır.

- Zihni güçlendirir.

- Kan yapıcı özelliğe sahiptir.

- Çocukların gelişmesini hızlandırır.


MANTAR AÇIKLAMA 5

İçinde Bulunan Belli Başlı Maddeler:
Protidler %30 oranında bulunur, etin terkibinde ise yüzde 15 - 20 bulunur. Minerallerden kalsiyum, magnezyum, sodyum, silis, kobalt ve manganez vardır.

Vasıfları: Beyni uyandırır, mineral noksanlığında faydalıdır.

Kullanıldığı Hastalıklar: Kansızlık, veremlilere faydalıdır.

Nasıl Kullanılır: Pişirilerek yendiği gibi salatası da yapılır. Yalnız zehirli mantarları iyi ayırt etmelidir. Her sene zehirli mantarlardan pek çok kurban verilmektedir. Bu nedenle mantardan zehirlenen bir kişi derhal doktora baş vurmalı veya götürülmelidir.


MANTAR AÇIKLAMA 6

Hayatımızdaki Yeri:
En büyük korkumuz, aldığımız mantarın zehirli olma ihtimalidir. Bu korku, ne yazık ki, pek çok insanı bu çok yararlı bitkiden uzak tutar. Mantardan anlamıyorsak, yoğurt mantarın zehrini alır gibi yanlış inanışlardan kaçınmalıyız. En iyisi marketlerde satılan kültür mantarlarından almaktır. Satın alınan mantarların ambalajlı olmasına, ambalajında Tarım ve Köy işleri Bakanlığının üretim izni ile tarih sayısının, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına bakılması gerekir.

Yararları

a) Bağışıklık sistemini güçlendirir; bünyeyi hastalıklara karşı korur.

b) İnsan için gerekli tüm aminoasitleri içerir.

c) Mükemmel bir folikasit kaynağıdır.

d) Kandaki şeker seviyesini düşürdüğü ve kolesterolü azalttığı için kalp ve damar hastalıklarında diyet olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.

e) Etin yerini tutar. Protein değeri etten fazladır.

i) Yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir.

j ) Kansızlığı giderir. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur.

Kimlere Yaramaz:
Üremi ve romatizması olanların mantar yememesi gerekir. Bir mantarın zehirli olup olmadığının teşhisi için genel bir kural yoktur. Bu bakımdan, "ben mantardan anlarım, bu zehirli değildir, yiyebilirsiniz," diyenlere uyup da, hayatınızı ve sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmamanızı öneririm.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp