Nasıl Sağlıklı Olunur

Nasıl Sağlıklı Olunur : Sağlık savaşında hangi gıdaların hangi tarafta olduğu oldukça açıktır. Sol köşede ince, etrafta zıplayan, gitmeye can atan günde beş porsiyon sebze-meyve, çok lifli ekmekler, az yağlı yoğurtlar. Sağ köşede ise yağlar ve tatlılar ve şimdiden nefes nefese kalmış cipsler, hamburgerler ve patates kızartmalarıyla, işlenmiş peynir ve de beyaz ekmek.

Peki kazananlarla kaybedenleri ayıran ne? Bedenimizde tam olarak neler oluyor? Neden yulaf ezmesi ve brokoli bu kadar yararlıyken, gazoz ve dondurma bu kadar kötü? Uzmanlarımızla birlikte optimum sağlıklı beslenmeyi keşfetmek üzere bir yolculuğa çıktık.Beslenmenin sağlığımızı etkilediğine dair ilk ipuçları, yaşam tarzı, çevre ve hastalıklar arasındaki bağlantıları inceleyen epide- miyolojiden geldi.

Örneğin epidemiyologlar farklı ülkelerdeki insanların yaşam tarzlarını kıyaslayarak bir dizi hastalığa katkıda bulunan faktörleri tanımlayabilir.Tabii ki tüm hastalıklar gıdalarla ilişkili değildir: Sigara, stres ve çevre kirliliği de başlıca etmenlerdir, doğarken getirdiğimiz genlerimiz de. Ancak yüzlerce araştırma yağ ve şeker yönünden zengin ve lif yönünden fakir Batı diyetinin kalp hastalığı, diyabet ve kanserde önemli bir etmen olduğunu güçlü bir biçimde ortaya koyuyor.Farklı gıdalar bedenimizde bizi bu korkunç hastalıklara yakalanma riskine sokacak ya da bizleri bunlardan koruyacak hangi etkileri yapabilir?

İnsan bedeni kendi başına hastalıklarla savaşmak konusunda çok başarılı, ama ön cephede doğru tedarike ihtiyacı var. Ana müdafaa hattı bağışıklık sistemi, karaciğer ve bağırsaklarımızdaki iyi bakteri kolonileridir. 0 halde ne tip bir tedarik ihtiyacımız var?Lifleringünümüzün tipik Batılı beslenmesinde eksiktir rolünü inceledik. Lifler bedenimizin sağlıklı olmasına yardımcı en az iki önemli rol oynuyor gibi gözüküyor. Birincisi, kalın bağırsağımızda yaşayan yararlı bakteri kolonilerini besliyorlar.

İkincisi, lif yönünden zengin bir beslenmenin çok can alan bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar var. Her iki tezi de araştırdık daha fazla şey öğrenip öğrenemeyeceğimize bakmak için, sindirim sisteminde seyahat eden bir kamera bile gönderdik.Bedenin toksinlerle baş etmeye yönelik karmaşık bir sistemi vardır, ama bazıları modern dünyada zararlı maddelerle çok fazla yüklenebildiğimizden endişe ediyor.

"Detoks", bedenimizi toksinlerden temizleme girişimi modern, toksinlerle dolu bir dünyada yaşamamıza rağmen, sağlıklı kalma şansı sunuyor. Detoks programlarının vaat ettiklerini gerçekten yapıp yapmadıklarını görmek için araştırdık.Alkol gibi popüler eğlence amaçlı toksinleri fazla yüklendikten sonra hissettiğimiz geçici rahatsızlık insan sağlığına zararlı gerçekten hayatı tehdit edici toksinler karşısında önemini yitiriyor. Tıp bilimi kolera ve su çiçeği gibi en büyük katillerin çoğunu yendi.

Bu nedenle en azından Batıda, kalp hastalığı ve kanser gibi "kronik" (uzun vadeli) hastalıklar üzerinde daha çok duruluyor.Bilim insanları brokolide kansere karşı koruyucu gibi gözüken bir kimyasal madde keşfetti. Bu kimyasalın etkisi kişiden kişiye genetik yapıya bağlı olarak değişiyor. Aslında belli bir yiyeceğin ne kadar "sağlıklı" ya da "sağlıksız" olduğunu belirleyen pek çok gen var ve bu genler kişiye göre farklılık gösteriyor. Gelecekte herkese kendine özel sağlıklı beslenme tavsiyeleri vermek için genetik testler kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp