İp Atlama

İp Atlamanın Vücudumuza Kazandırdıklarını Hafife Almayın!

Sağlık açısından uygun ve en elverişli egzersizlerden biri de ip atlamaktır. Bir kişinin sağlıklı kalabilmesi için ayaklarını kullanması gerekir. Egzersiz hususunda doktorlar ve sağlık otoriteleri; hızlı adımlarla yürümek, hafif tempoda koşmak ve kır koşularını tavsiye etmişlerdir. Birçok insan bunların hepsinin etkisinin olduğunu bilmesine rağmen çok zaman alması ve devamında sıkıcı olması sebebiyle ya başlarlar ya bırakırlar veya hiç başlamazlar.

Dr. Kaore Fizyoloji Enstitüsü Başkanı; en azından zamana karşı sağlıklı kalınabilmesi için; ip atlamanın bazı avantajlarını ele almıştır. Buna göre ip atlamak bacak, kalça ve bel kaslarının gelişmesinde çok etkili bir yöntemdir. İp atlamada ritmik olarak, sıçramada, jogging koşularında daha fazla vücudun üst kısmı hareket edecek, ayak ve diz eklemi güçlü, bel kuvvetli olacaktır; denge, koordinasyon ve çeviklik gelişecektir. Ayrıca sıçramadan dolayı harcanan enerji miktarı artacaktır. 15dk lık bir ip atlama egzersizi ortalama 200kcal kaybetmenizi sağlar. Tabi bu oran değişkenlik gösterebilir.

Peki bu kalori yakma işini daha yukarılara nasıl taşırız?

Yaptığımız hareketin şeklini değiştirerek, vücudumuzda bulunan diğer kasları devreye sokmak çözüm olabilir mi? Mesela ayak değiştirerek sıçramak! Bu sıçrama şeklinde yere temas etmeyen dizimizi olabildiğince yukarıya çekmek, ellerimizde bulunan ipi olabildiğince geniş şekilde döndürmek, ayaklarımıza minik ağırlıklar (300-500gr) takmak ve normalden biraz daha ağır bir ip (çelik olabilir, sporcularda kullanırlar) kullanmak. Buradaki amaç şu; geniş daireler çizen ellerimizin tuttuğu ağır ip sayesinde, kol-omuz-göğüs ve sırt kaslarımızı daha çok çalıştırmak. Ayaklarımıza taktığımız minik ağırlıklarla birlikte yukarıya çekmeye çalıştığımız dizlerimizin sayesinde ise, karın-kalça-bacak-baldır kaslarımızı daha çok çalıştırmak. Sürekli değişen ayak temposu ile hızlı merdiven çıkmaya benzeyen bir kardiyo etkisi yaratmaktır.

İp Atlamanın Faydaları

· Vücudumuzda bulunan bütün kasları çalıştırır.

· Kardiyo etkisine sahiptir ve Fitness seviyenizi arttırır.

· Baldır-bacak ve bel kasları için etkili bir egzersizdir, el-ayak koordinasyonunu arttırır.

· Kadınlar için selülit azaltıcı, kalçayı dikleştirmeye yardımcı bir egzersizdir.

· Kan ve lenf dolaşımını arttırır.

· Dakikada hıza göre 10-20 kalori arası yakmanızı sağlar. Düzgün ve biçimli bacaklar giden yolda yardımcıdır.

Gerilim içinde olunduğu zaman özellikle doğal olarak hoplama veya zıplama gibi hareketler yapılır. Bir oyun esnasında neşeli bir şekilde seyrederken hop oturup hop kalkılır veya önemli bir maçtan sonra kazanan oyuncular kanguru gibi sıçrarlar ya da televizyon programlarında büyük bir ikramiye kazanıldığında havalara sıçranır. Fizyologlar küçük sıçramaların kılcal damar dolaşımını geliştirdiği, kanın kalbe dönüşüne yardım eden calf ve thigh (kalça) gibi kasların tonusunu arttırdığını bildirmiştir.(Kas tonusu: Kasların normalde kendilerine özgü bir yarı gergin durumu vardır. Kaslara sürekli gelen sinir uyarıları, onları canlı ve her an harekete hazır fakat gergin olmayan bir durumda tutar. Buna kas tonusu denir.)

İp atlarken dikkat edilmesi gerekenler :

· Başlamadan önce ısınmalısınız ve esnek ayakkabıları tercih etmelisiniz.

· İp atlarken ileriye bakılmalı, sırtınız dik olmalı ve karnınızı sıkarak doğru nefes alıp vermelisiniz.

· Ayağınızın altından ipin geçmesi için (3-5 cm kadar) yukarı sıçramalısınız.

· Parmaklarınızın ucunda sıçramalı, topuklarınızın yerle temasını engellemelisiniz. Gerekli durumlar hariç.

· Kollar çok fazla hareket ettirilmemeli, dirsekler vücuda yakın pozisyonda tutulmaya özen gösterilmeli ve eller dairelerle döndürülmelidir.

· Bel fıtığı rahatsızlığınız veya bacak eklemlerinizde problem varsa ip atlamamaya özen göstermelisiniz.

Başlıca İp Atlama Teknikleri :

· Normal atlama

· Çapraz atlama

· İki ayağı birden kullanarak tempolu atlama

· Çekirge tipi atlama

· Tek ayakla atlama

· Ters atlama

· Çift ayakla atlama

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp