Enerji İçeceklerinde Bulunan Fonksiyonel Maddeler

Enerji İçeceklerinde Bulunan Fonksiyonel Maddeler : Taurin: Enerji içeceklerinde kullanılan taurin bir çeşit aminoasittir. Vücutta doğal olarak bulunur. Enerji içecekleri ile normalin üstünde alımı söz konusudur. Taurinin günlük alınabilecek güvenli üst sınırı hakkında bilimsel bir veri yoktur. Aşırı miktarda taurin alımında kısa süreli hafıza kaybı ve merkezi sinir sistemi depresyonuna yol açtığı dışında bilinen başka yan etkisi yoktur. Fakat kafeinle birleştiği zamanki toplam etkisi konusunda bir çalışma yapılmamıştır.Giukoronolakton: Vücutta doğal olarak bulunan bir çeşit karbonhidrattır. Enerji içecekleri ile normalin üstünde alımı söz konusudur. Yüksek miktarda alındığında oluşabilecek risk konusunda bilimsel bir veri yoktur.İnositol: Niasinden sonra vücudumuzda en yüksek oranda bulunan B Grubu vitamini olduğu söylenebilir.

Doğada hayvan ve bitkilerde yoğun olarak bulunur. Vücutta üretilebildiği için gerekli miktarın dışarıdan alınması zorunlu değildir. Yiyeceklerle de günde 1 gram kadar alınmaktadır. ‘Enerji içecekleri ile alınan miktar ise 100 mg/L'dir. Fazla alındığında bilinen bir yan etkisi yoktur.Enerji İçecekleri Enerji Verir mi?Yapılan bir araştırmada piyasadan alınan enerji içeceği ile kola, kalori değerleri bakımından karşılaştırıldığında, 250 mİ kolada llOkcal, 250ml enerji içeceğinde 140kcal enerji değeri içerdiği tespit edilmiştir. Peki enerji içeceklerinin ortaya çıkardığı enerji nereden gelmektedir? Kafein ve taurin beyni uyararak kan basıncını ve dolayısıyla metabolik hızı arttırır. Böylece vücutta yağ yıkımı meydana gelir. Yani sağlanan bu enerji vücuttaki enerji depolarını kullanmak suretiyle elde edilmektedir. Bundan dolayı enerji içeceği kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiği ve en fazla yarım litre tüketilebileceği vurgulanmaktadır. Çünkü günlük tüketilen çay, kahve, çikolata ve meşrubatlardan da kafein alımı söz konusudur.Kafein vücuttan su atımını arttırdığından fiziksel egzersizler sırasında alındığında dehidrasyon yani vücudun sıvısız kalma olasılığı söz konusu olacağı için spor içeceği olarak kullanılmamalıdır. Kafein, performans arttırıcı bir özelliğe sahip değildir, sadece uyanık kalmayı sağlar.

Ayrıca uzmanlar alkolle birlikte alınmasının ölümlere sebebiyet verdiği uyarısını yapmaktadırlar.Sonuç olarak uzmanlar, enerji içeceklerinin karbonhidrat ve enerji kaybına neden olarak kısa süreli enerji vermelerinden dolayı,, bunların yerine daha çok nişastalı, karbonhidratlı gıda alımı ile kan basıncının daha yavaş artmasının sağlayarak gün boyunca daha uzun süren bir enerji alimim önermektedirler. Fransa,Danimarka, Japonya, Kanada, Norveç ve Malezya gibi ülkelerde bu ürünlerin satışı yasaklanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp