Çömelmek Sağlıktır

ÇÖMELMEK SAĞLIKTIR


Çömelmek teknolojinin ilerlemesi ve alafranga tuvaletlerin yaygınlaşmasıyla daha az kullandığımız bir beden pozisyonudur. Araştırmalar yeteri kadar çömelen insanlarda çömelmenin sindirim sistemi yönünden yardımcı bir rol üstlendiğini göstermektedir.Ağız yoluyla mideye ulaşan sindirime hazır gıdalar ince bağırsağa geçer ve orada emilir, atıklar ise kolonlara geçer.
 
Muhteviyatının sıvı kısmı da emildikten sonra kolonların son kısmı olan rektumda atıklar tamamen katı hale gelir ve dışkı olarak anüsten dışarı atılırlar.Bu işlem için her ne kadar otonom sinir sistemi etkiliyse de çömelme ile karına yapılan baskıların da önemli bir rolü vardır. Çömelme pozisyonundayken sağ uylukların sağ tarafı çekuma baskı yaparak atıkların kalınbağırsakta ilerlemesine yardım eder. Yine çömelme pozisyonunda sol uyluk sol karna basınç yaparak sigmoid kolonu da iter ve bu da akışı sağlayarak atıkların anüsten çıkmasına yardımcı olur. Kolon yapısı, dışkılama için çömelmeyle tam bir uyum sağlar.

 Sağlığımı Koruyorum


•Böylelikle çömelmenin sindirim sisteminin rahat çalışması için yardımcı bir rol oynadığı söylenebilir. Sonuçta çömelme olmadan iki uyluğun karma basıncı sağlanamaz, çömelmeden sağ uyluk sağ karma basınç yapamaz ve ince bağırsaktan kalın bağırsağa dışkılar sağlıklı şekilde ilerleyemez. Çömelme olmadan sol uyluk sol karma basınç yapamaz ve sigmoid kolon yukarı itilerek dışkılar rektuma tam olarak ilerleyemez. Yine çömelme olmadan anüsden çıkışı sağlayan ve kapak görevi yapan kas tam açılamaz.Bu yüzden tuvalet yani dışkılama ihtiyacı için en doğru pozisyon çömelmedir.

Ancak bu şekilde bağırsakların içindeki dışkının tamamını daha çabuk ve içerde gaita bırakmaksızın atmak mümkün olabilir. Oturma pozisyonunda yapılan dışkılama ise asla kolondaki tüm dışkıyı atmayı sağlayamaz, gereken süzme ve elemeyi yeterince yapamaz. Böyle olunca bağırsakta toksik (zehirli) birikim oluşur, bu da iç yapıda zararlara yol açar.Bağırsaklar tam boşaltılamadan kalan her atığın içindeki sıvı bağırsaklarda emildikçe, taşlaşan atıklar zehir üretmeye devam ederek bağırsakların özellikle dönemediği ve ilerleyemediği kıvrımlarında birikerek kalıplaşmaya başlar. Zaman içinde bağırsak yüzeyindeki dokuları kapatıp görevlerine engel oldukça kısır döngü artarak devam eder ve sonuçta kabızlıktan başlayarak pek çok hastalıklara yol açar.Tuvalet yani dışkılama ihtiyacı için en doğru pozisyon çömelmedir.

Hangi tuvalet sağlıklıdır?

Alafranga tuvaletler çok daha rahat, neden eski yöntemlere dönelim?
1800'lerde krallara ve kraliçelere ayrı bir lüks getirmek için oturmalı tuvaletler yapılmaya başlandı. O zamandan günümüze teknoloji gelişti ve yeni yeni klozet modelleri üretilmeye başlandı. Alaturka tuvaletler asla eski tip ve modası geçmiş bir tuvalet değildir. Günümüzde insanların sağlığı için alafranga görünümünde ama alaturka işlevinde olan tuvaletler tasarlanıyor. Klozetler sadece dekoratif amaçlı düşünülmemeli. Alafranga görünümlü ama alaturka gibi çömelerek yapılabilen tuvaletler şu an için en sağlıklısı...

AZ İDRAR KALIR
Çömelmek neden daha sağlıklı?
Anatomik olarak çömelerek tuvalet sistemi, bilinen en sağlıklı yöntemdir. Ayrıca yüksek klozetlerde harcanan efor, çömelmenin tam iki katıdır. Bu da günde iki-üç kat daha fazla efor harcamak anlamına geliyor. 67 sağlıklı kadın üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; kadınların yüzde 93'ü tuvaletini çömelerek yapmayı tercih ediyor. Ayrıca çömelerek idrar yapılınca, mesanede çok daha az miktarda idrar kalıyor. 61 sağlıklı erkek üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre de; ayakta veya çömelerek idrar yapanların sayısı, oturarak yapanlardan daha fazla.

DAHA FAZLA EFOR
Alaturka tuvaleti neden tercih etmemiz gerektiğini özetler misiniz?
Alaturka tuvaletlerin; hem bağırsaklarımız, hem de hijyen açısından daha sağlıklı olduğu bilinen bir gerçek. Ancak alafranga tuvalet ile büyüyen yeni nesil bunu bilmiyor. Oysaki çağımızın en önemli hastalıklarından olan kabızlık, hemoroit, kolon kanseri, prostat rahatsızlıkları ve reflü çömelmeye bağlı olarak azalıyor. 28 kişi üzerinde yapılan bir başka çalışmanın sonucuna göre de; oturur durumda tatminkar bir bağırsak boşalması hissi elde etmek için, çömelir durumdakine göre iki-üç kat daha fazla güç harcamak gerekiyor. Bu da ıkınma ve zorlanmanın neden olabileceği sorunları beraberinde getiriyor.

Alaturka tuvalet nerelerde yaygın olarak kullanılıyor?
Dünyadaki insanların üçte ikisi çömelerek tuvaletini yapıyor. Batı toplumlarının aksine; Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde alaturka tuvalet kullanılıyor.

OKULDA ALATURKA TUVALET OLMALI
Çoğumuz küçükken annelerimizden tuvalet eğitimimizi lazımlıklarda aldık. Yanlış mı eğitildik?
Çocuklar ilk tuvalet eğitimlerini annelerinden alırlar. Biz küçükken alaturka tuvalet ile büyüdük ama sonrasında alafranga tuvalet modeli ile tanıştık. Ama bizim çocuklarımız yani şimdiki gençler; alaturka ile hiç tanışmadan, direkt alafranga tuvalet alışkanlığıyla büyüdüler. Anneler eğitim verirken şunu unutmamalı; çocuklar ömür boyu lazımlık üzerinde olmayacaklar. Onlara biraz büyüdüklerinde çömelme de öğretilmeli.

ORTAK ÇALIŞMA
Sizce okullarda alaturka mı yoksa alafranga tuvaletler mi olmalı?
Okullar için Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ortak bir çalışma yapabilir. Nasıl ki obezite ve sağlıklı beslenme için çok ciddi ve güzel çalışmalar yapılıyor ve artık kantinlerde fastfood satılmıyor; tuvaletlerin değişmesi için de bu tarz çalışmalar ortaklaşa yapılabilir. Hastaneler, okullar ve havalimanları gibi ortak kullanılan yerlerde, alaturka tuvaletlerin daha hijyenik olduğu da zaten bilinen bir gerçek.

ÇÖMELMEK KASIK FITIĞI VE KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Alaturka tuvaletlerde çömelmenin avantajları şunlar;
Rektum ve kolonun daha hızlı ve daha etkili boşalması; kanserojen maddelerin kolon mukozası ile temasını azaltıyor.
Tuvalette geçirilen zamanın kısalması, hemoroit hastalığı riskini azaltıyor. Alafranga tuvaletlerde kalma süresi kitap ve gazete okuma alışkanlığına bağlı olarak artıyor.
Kasık fıtığını engelliyor.
Uylukların, kolona yaptığı baskı, ıkınmayı azaltıyor.
Uzun süre oturan, ıkınan ve zorlanan kişilerde karın içi basıncı artıyor. Çömelmek ise bu baskıyı ve reflüyü minimuma indiriyor.
Puborektal kasın gevşemesini sağlıyor. Dışkının çıkmasıyla ilgili hastalıkların oluşmasını engelliyor.

DOĞUMA HAZIRLAR
Mesane, prostat, uterus, anal kanal gibi organlara giden sinirlerin ıkınma nedeniyle hasar görmesi engelleniyor.
Kadını doğuma hazırlıyor.
Alaturka tuvalet bacağı ve kalçayı kirli olabilecek bir yüzeye değdirmeyi gerektirmez.

ÖNDEN ARKAYA DOĞRU TEMİZLENMELİ
Alaturka tuvalete girince önce sifonu çekin veya su dökün... İşiniz bittikten sonra bol su ile iyice temizlenin. Bu nokta kadınlar için çok daha önemlidir. Temizliği yaparken arkadan öne değil, önden arkaya doğru yıkamak ve daha sonra nem kalmayacak şekilde iyice kurulamak gerekir. Arkadan öne doğru yapacağınız temizlik, enfeksiyon kapılmasına neden olabilir. Nemli bırakılması durumunda ise ciddi mantar enfeksiyonları oluşur. Tuvaletten çıkarken sifon çekilmeli ve hatta ardından her ihtimale karşı su dökülmelidir.

HASTALIK KAPILABİLİR
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için temizlik çok önemli çünkü bu hastalıklar sadece cinsel temasla geçmiyor. Herhangi bir hastalığı bulunan kişinin kullandığı alafranga tuvaleti kullanan da aynı hastalığa yakalanabilir. Halka açık yerlerde alafranga tuvaletlerden uzak durulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp