Bebeğinizin Katı Gıdaları

Bebeğinizin Katı Gıdaları :

Bebeğinizle aynı yemek masasını paylaştığınız takdirde, onun masada bulunanlara olan ilgisiyle devam edecek olan sıkıntınıza birlikte sonunda, bebeğinize yemek yedirme mücadelesi, artık başlamıştır. Bu mücadele, iyi beslenmenin daha ötesinde, öğün ve ara öğünlerden oluşan, sağlıklı alışkanlıkların aşılanması sorunudur.

Bebeğinizin ağzına giren lokmanın sağlıklı olması kadar ortamın hoş ve gerilimsiz olmasına dikkat ediniz. Katı gıdalara başlandığı ilk aylarda, emzirmeye ya da biberonla besler neye devam ettikçe, tüketilen gıdanın miktar çok önemli değildir. Bebeğiniz için yemek, bu ilk aylarda yaşamsal bir işlev olmaktan çok, bir deneyim kazanmaktır. Bu ay bebeğinizle ilk yemek tecrübesine hazırlanırken, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunun için, zamanlamayı doğru yapınız.

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, sütünüz en düşük seviyeye indiği zaman (kadınların birçoğunda bu durum, öğleden sonra ya da sabahın erken saatleridir) açılışa başlayın. Eğer bebeğiniz acıkarak uyanıyorsa ve daha dişe dokunur bir şeyler yediğinde daha çok uyuyorsa, akşam saati de iyi bir seçim. öte yandan bebeğiniz sabahları daha çok acıkıyorsa onun öğününü sabahları vermeniz çok daha doğrudur. Bebeğinize öğününü verirken, onu neşeli bir atmosfere alınız. Bebeğiniz yorgun ve keyifsizken onu zorlamayınız.

Yemek saatlerini bebeğinizin genellikle uyanık ve keyifli olduğu saatlere getiriniz. Bebeğiniz tokken ve onu yeni emzirmişken, ona öğününü yedirmeye çabalamayınız. Katı gıdalar vermeden önce bebeğinizin iştahını bileyiniz. İşe az miktarda anne sütü, ya da mama ile onun iştahını açarak başlayınız. Bu şekilde, bebeğiniz bu yeni tecrübeye dayanamayacak kadar aç olmayacak ve karnı da tam doymadığı için, arkadan gelen gıda hoşuna gidecektir. Bebeğinizi beslemeye zaman ayınınız. Bebeği beslemeyi diğer işlerinizin arasında, 5 dakikaya sığdırmaya çalışmayınız. Bebeğinizin beslenmesi bu sıralar, zaman alan bir işlemdir. Bebeğinizi beslemek için güzel bir ortam hazırlayınız. Kıpır kıpır bir bebeği, bir yandan dizleriniz üzerinde tutarken, bir yandan da isteksiz bir ağza, bebeğiniz için pek de bildik olmayan bir yemeği vermek, zor bir iştir.

Öncelikle sağlam bir beslenme sandalyesi ya da koltuğu hazırlayınız. İlk beslenmeden günler öncesinden bebeğinizi buna oturtarak alışmasını sağlayınız. Eğer bebeğiniz bunun içinde dönüyor ya da kayıyorsa battaniyelerle destekleyiniz. Ayrıca mama kaşığınızın uygun olup olmadığını kontrol ediniz.

Kaşığın küçük bir oyuğu olmasına ve bebeğin dişetlerine zarar vermemesi için, plastik ile kaplanmış olmasına dikkat ediniz. Son olarak da büyük ve temizlenesi kolay bir mama önlüğü kullanınız. Eğer mama önlüğü alışkanlığını erkenden yerleştirmezseniz, bunun sonra olması çok zordur. Bebeğinizin bu ilk katı yemek seanslarında, destekleyici rol alınız. Bebeğinize ilk sunduğunuz öğünler, esas öğünler olmamalıdır. Bunlar yalnızca sonrakiler için hazırlıktır. Bebeğinize ilk gıdayı verirken ağzına önce çok küçük bir parça koyunuz. Onun reaksiyon vermesini bekleyiniz. Eğer ilk lokma beğenilirse ağız muhtemelen diğerleri için, kendiliğinden açılacaktır. Bebeğiniz yemeye arzulu görünse bile, ilk birkaç denemede gıdaları tükürebilir.

Ancak, katı gıdalara hazır olan bir bebek, çok geçmeden, ağzından geri çıkarttığı yemekten daha fazlasını yutmaya başlayacaktır. Bebeğinizin lokmaları ağzından geri gelmeye, birkaç seanstan sonra hala devam ediyorsa, bebeğiniz muhtemelen gelişimsel olarak hazır değil demektir. Birkaç hafta daha bekleyip, aynı girişimlerde tekrar bulunuz. Bebeğinize öğününü verirken, onu usandırmayınız. Yemek seansını nerede keseceğinizi iyi zamanlayınız. Bebeğiniz yemeğe ilgisini kaybettiği zaman, asla onu zorlamayınız.

80murtkanlık, çevrilen baş, sıkı sıkıya kapatılan ağız, etrafa fırlatılan gıdalar keyfinizi bozmasın. Bebeğiniz daha önce hoşlandığı bir gıdayı geri çeviriyorsa, ya zevkleri değişmiş, ya da keyifsizdir. Nedeni ne olursa olsun, geri çevrilen bir gıdada, fazla ısrar etmeyiniz. Başka bir gıda deneyiniz. Eğer yine olmazsa, bebeğiniz aç olmayabilir onu fazla zorlamayınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp