Bebeğinizi Atıp, Tutmak Veya Zıplatmak

Bebeğinizi Atıp, Tutmak Veya Zıplatmak :

Bu ay bebeklerinin sevilrnesi veya hoşlanacaksan fiziksel hareketler arasında, atılıp tutulmaları veya havaya zıplatılmadan gibi, insan doğasına ait ilginç bir gelenek vardır. Bezilen bir bebeği kucağına aldıklannda, onu havaya atıp tutmaya, bunu da defalarca yapmaya bayılır. Bebek sevgisini kendi benliklerinde böylece tezahür ettirirler. Bebeğin havaya atılmasıyla nasıl bir duygu içine girdiğini tam olarak bilmiyoruz.

Onun, havaya atılmasıyla, biraz korku, biraz sevinç ve biraz da şaşkınlık yaşadığı muhakkaktır. Bütün bu duygu bölünmeleri arasında çıkarttığı gülme ve serzeniş sesleri, bebeği havaya atıp tutanın hoşuna gidip, bebeği bu şekilde sevdiğini ispat ettiğini görmek biraz tuhaf ve biraz da şaşırtıcıdır. Bebeği sevmenin ve ona sevgimizi göstermenin bin bir türlü yolu varken, bu yollardan biri, neden bebeği havaya atıp, tutmak olmuştur bilinmiyor.

İnsandan başka hiçbir canlının bu tür sevgi tezahüründe bulunmadığı da açıktır. Bebekleri nasıl isterseniz öylece seviniz, buna müdahale edecek değiliz. Ancak, üç dört aylık bir bebeği, havaya atıp tutmak akıllıca ve mantıklıca bir sevgi tezahürü değildir. Bu hareketi bebeğin annesinin yanında katiyen yapmayınız. Siz her ne kadar kendinizden emin bir şekilde bebeği havaya atıp, tutsanız da, bebeğin annesi onu her havaya atışınızda bir felaket yaşanacağının endişesi içinden kendisini alıkoyamayacaktır.

Düşünülecek olursa, bu yapılan, bebeğin yaşamı açısından, gerçekten de son derece tehlikeli bir durumdur. Çünkü bebeğin havaya atılması anında, bebeği havaya atanın sağlığında ani bir sekte olması, bebeğin iki üç metre yüksekten, zemine çakılması demektir. Bu durumsa, bebek bedeninin nazikliği karşısında hiç de nazikçe bir düşüş olmaz. Bunun için öyle çılgınca sevgi gösterisi yerine, daha sade ve bebeği, yaşamını milyarda bir oranında da olsa, riske atmadan sevmek daha gerçekçi ve mantıklı olacaktır. Bebeğinizin bu aydaki fiziki gelişimi ve davranış özellikleri geçen aya göre biraz farklılıklar gösterebilir. Bebeğiniz bu ay, ister destekli isterse de desteksiz olarak oturtulduğunda, başını düz tutabilir.

Yüzükoyun yatarken kollarından destek alarak, göğsünü yerden bir miktar kaldırabilir. Bundan yorulduğunda da, bir yandan diğer bir yana yuvarlanarak dönebilir. Geçen ay olduğu gibi, nohut tanesi iriliğindeki nesnelere dikkat edebilir, neşelendiğinde gülerek çığlıklar atabilir. Dikkatini çeken eşyalara uz anmak isteyebilir. Eline değdirilen oyuncakları kapmak isteyebilir.

Ayağa kaldırmak istediğinizde, bacaklarına bir miktar kuvvetle bir an için ağırlık verebilir. Kendisine seslenen, annesinin sesinden başka biri sese de tepki verebilir. Başkalarının sesini yabancılayabilir, bebeğinizin bu ay içinde, kendi başına oturmasını beklemeyiniz. Kendiliğinden oturma çabalarına da müdahil olmayınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp