Zatürree

Zatürree :

Halk arasında "Akciğer İltihabı"; Tıp dilinde ise "Pnömoni" denir. 3 çeşidi vardır.

• LOBER PNÖMONİ: Pnömokok adı verilen mikropların sebep olduğu "Had Akciğer iltihabıdır.

Mikroplu tozlar, fazla yorgunluk, soğuk algınlığı veya uzun süre Güneş'te kalmak hastalığın zeminini hazırlar. Hastalık; ani baş ağrısı, titreme, kusma, halsizlik ve sırt ağrısı ile başlar.

Ateş, 40 dereceye kadar yükselir. Fakat, 10ncu günden sonra düşmeye başlar. Öksürük, kısa sürelidir.

Balgam, kanlı ve yapışkandır. Hastanın yüzü kızarmış, dudaklarının etrafı kabarmış, cildi kuru ve dili de paslıdır. Geceleri kriz gelebilir.

• ViRÜS ZATÜRREESİ: Virüslerin sebep olduğu bir çeşit Zütürree' dir. Ya aniden ya da bir soğuk algınlığından sonra görülür. Lober Pnömoni'den daha hafif geçer. Hastanın ateşi, 39 dereceye kadar yükselir. Kendini son derece yorgun hisseder. Öksürüğü kuru, fakat az balgamlıdır. Kol ve bacaklarında da ağrılar vardır.

• BRONKOPNÖMONİ: İyi tedavi edilmeyen Grip, Boğmaca, Bronşit veya Kızamık'tan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Sebebi; Akciğer ve Bronşların yer yer iltihaplanmış olmasıdır. Hastalık, Bronşit gibi başlar, tedbir alınmazsa, 2-3 gün içinde ağırlaşır. Ateş: sabahları 38 derece iken, akşamları 40 dereceye kadar yükselir. Hastada, öksürük, cerahatli ve bazen de kanlı balgam görülür. Halsizdir, nefes almakta güçlük çeker, rengi de soluktur.

Dikkat! Doktor tedavisi şarttır. Diğer taraftan, hasta istirahat ettirilir ve morali üstün seviyede tutulur. Yanına fazla misafir kabul edilmez.

* Ağrı olan tarafına; içine sıcak su doldurulmuş buyot (terrnofor) veya şişe konur. Sıcak su buhar teneffüs ettirilir.

* Ateşi yükseldiği zaman da; vücudu ıslak bezle silinir.

Dikkat! Ateş düşürücü ilaçlar verilmez. Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de uygulanır:

Reçete: 1 - Malzeme: Bayırturpu, Sirke.

Hazırlanışı: 4 bardak sirkeye; 2 tane bayır turpu doğranır. ı saat bekletilir. Sonra bu suya batınlarak ıslatılan yünlü bez parçalan hastanın göğsüne konur. Kurudukça değiştirilir.

* Bu işlem, her gün tekrarlanır.

Reçete: 2 - Malzeme: Ihlamur, Pelin, Papatya, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; ı çorba kaşığı ıhlamur, 1 tutam pelin ve 1 çorba kaşığı kuru papatya çiçeği konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 3 - Malzeme: Menekşe, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam menekşe konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 4 - Malzeme: Saf zeytinyağı.

Uygulanışı: 4'er saat arayla, birer çorba kaşığı saf zeytinyağı içilir.

Reçete: 5 - Malzeme: Sirke.

Hazırlanışı: 4 su bardağı sirke ısıtılır. İçine batırılan yünlü bezler, hastanın ayaklarına sarılır. Kurudukça değiştirilir.

Reçete: 6 - Malzeme: Keten tohumu, Hardal unu, Su.

Hazırlanışı: 6 bardak suya; 3 çorba kaşığı keten tohumu ve 2 çorba kaşığı hardal unu konur. Hafif ateşte, devamlı karıştırılarak lapa yapılır.

* Lapa, 2 parça tülbenttin arasına boşaltılıp, hastanın göğsüne konur.

Reçete: 7 - Malzeme: Hünnap (Çiğde), Gelincik, Baldır kara (Adtanthum), İncir, Ebegümeci tohumu, Kırmızı üzüm, Kavun çekirdeği, Nöbet şekeri, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; ı su bardağı dolusu hünnap, ı tutam gelincik çiçeği, 1 tutam baldır kara, 4 tane kuru incir, 1 tatlı kaşığı kavun çekirdeği konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve fincanı dolusu dövülmüş nöbet şekeri ilave edilip, eriyinceye kadar karıştırılır. Günde 3 kere, ikişer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 8 - Malzeme: Sinirli yaprak, Üzerlik tohumu (Peganum harmala), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 gram sinirli yaprak ve 3 gram üzerlik tohumu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 9 - Malzeme: Zeytinyağı, Limonsuyu.

Uygulanışı: 2 çorba kaşığı saf zeytinyağı ile ı çorba kaşığı limonsuyu karıştırılıp, içilir. Aynı işlem, her gün tekrarlanır.

Reçete: 10 - Malzeme: Bal, Arpa, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 su bardağı arpa konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, Sonra ı su bardağı ılık suya; 1 çorba kaşığı süz tohumu ile 2 çorba kalapa yapılır. Lapa, Kabak çekirdeği bardağı karpuz çekirdeği kavrulur. Soner çorba kaşığı yenir. Süzme bal konup, eritilene kadar karıştırıldıktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı arpasuyu ilave edilerek içilir.

• Bu işlem, her gün tekrarlanır.

Reçete: 11 - Malzeme: Kaz yağı.

Uygulanışı: Her sabah; 1 çorba kaşığı kaz yağı içilir.

• Hem tedavi edici, hem de koruyucudur.

Reçete: 12 - Malzeme: Kafuru (Camphre), Saf zeytinyağı.

Hazırlanışı: 100 gram zeytinyağına; l10 gram kafüru konur. Eriyinceye kadar beklenir. Sonra temiz bir şişeye boşaltılır.

• Günde 1 kere; 1 fincan suya,S damla konup, içilir.

Reçete: 13 - Malzeme: Mine çiçeği dalı, Keten tohumu, Süt.

Hazırlanışı: 4 bardak çiğ süte; 6 tane kuru mine çiçeği dalı ve 1 çorba kaşığı keten tohumu konur. Hafif ateşte, lapa haline gelinceye kadar pişirilir. Sonra. iki parça tülbenttin arasına dökülüp hastanın göğsüne konur.

Gün aşın uygulanır.

Reçete: 14 - Malzeme: Ebegümeci, Bal, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam ebegümeci konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı bal konup. karıştırılır.

• Günde 3 kere. birer kahve fincanı içilir.

+ AYRICA; taze sıkılmış meyve suları içilmeye devam edilir.

Reçete: 15 - Malzeme: Bal, Su.

Hazırlanışı: 1 su bardağı sıcak suya; 1 çorba kaşığı süzme bal konup, karıştırılır. Tamamı bir kere de içilir.

• Her gün tekrarlanır.

Reçete: 16 - Malzeme: Polen, Civanperçemi, Kantaron, Ökse otu, Altın otu. Meyankökü, Kekikyağı, Mersin yağı, Portakal yağı, Kuvvet Macunu, Andız pekmezi, Sarımsak, Limon. Kuşburnu.

Hazırlanışı: Tencereye 24 su bardağı su konulur. Üzerine; 50 gram civanperçemi, 50 gram kantaron, 50 gram ökseotu, 50 gram altın otu, 50 gram meyankökü konulup, kaynatılır.

* Su fokurdamaya başladıktan 5 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır.

• Soğuduktan sonra süzülüp buzdolabında saklanır.

• Yemeklerden yarım saat önce bu sudan bir su bardağı alınır, içine 1 tatlı kaşığı andız pekmezi karıştırılarak içilir.

• Ayrıca; 500 gram Kuvvet macunu içine 100 gram polen karıştırılır. Her yemek sırasında 1 tatlı kaşığı yenilir.

• Yine her yemekten 5 dakika önce, yarım çay bardağı suya 10damla kekik yağı, 10damla mersin yağı, 10 damla portakal yağı karıştırılıp içilir.

• Bu reçete en az 30 gün uygulanır. Bu süre içinde bol bol sarımsak, limon ve kuşburnu yenir.

Dikkat! Zatürree, tekrarlayabilir. Bu nedenle, iyileştikten sonra da üşütmemek ve yeterince temiz hava almak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp