Rahim Sarkması

Rahim Sarkması


Sarkan” rahmin pek çok olası nedenlerinin arasında kabızlık nedeniyle kasılma, kronik öksürük ve zayıf pelvik kaslar ve bağdokusu vardır.Limon sarkmanın engellenmesine ya da daha kötüleşmesinin durdurulmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni kabızlığın ya da öksürüğün tedavi edilmesine yardımcı olabilmesidir, C vitamini, rutin ve diğer flavo- noidler sağlıklı kaslar ve bağdokusu geliştirirler.
 
Eylem: Haftada birkaç kere günlük beslenmenize limon suyunu dahil edin.

Rahim Sarkması İçin Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?

Rahim sarkmasının tedavisi kadının yaşına, hastalığın derecesine, kadının genel sağlık durumuna ve daha sonra çocuk doğurmak isteyip istemediğine göre değişir. İleride bu problemin gelişmesi düzenli Kegel egzersizleri denilen vajina etrafındaki ve perine kasları kasma egzersizleri yapılarak kısmen de olsa engellenebilir.

Ailesini tamamlamış bir kadında genital organ sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli genellikle rahimin vajina tarafından çıkarılması ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların çıkarılarak vajina daraltılması şeklindedir. Vajina daraltma operasyonu geçiren kadınlar eğer gebe kalılarsa normal doğum yerine sezeryan olmaları gerekir.

Üreme çağındaki ve halen doğum yapmayı düşünen ya da ailesini tamamlamış olsa bile rahim alınmasını kabul etmeyen bir kadında ise rahim alınmaksızın yalnızca ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku alınarak genişlemenin tamiri yani vajinanın daraltılması yoluna gidilir. Böylelikle doğum sonrası vajina genişlemesi yakınması olan kadınların şikayetleri azalacak ve cinsel yaşamdan da eskisine oranla daha fazla tatmin sağlanacaktır. Vajina daraltılması operasyonuna tıpta vajinoplasti adı verilir. Belirgin rahim sarkması durumunda karın yoluyla rahimi yerinde tutan bağlara ulaşılarak bu bağların yukarı çekilmesi ve böylelikle rahimin alınmaması mümkündür. Ancak yukarı çekme operasyonlarının çok da uzun ömürlü olmadığı bilinmelidir. Yapılan operasyonun tipine ve yapan cerrahın tekniğine bağlı olarak 3-5 yıl içersinde tekrarlama riski ortaya çıkabilir.

Çok nadiren çocukları olmasına rağmen rahiminin alınmasını istemeyen veya başka çocuk doğurmak arzusunda olan bayanlarda ya da rahim alınması operasyonunu dahi kaldıramayacak kadar yaşlı ve genel durumu kötü hastalarda operasyon yerine pesser adı verilen ve vajinaya yerleştirilerek rahimi destekleyip yukarda tutan cihazlar da kullanılabilir ama bu tür tedaviler çok özel durumlarda uygulanmaktadır.

Günümüzde ailesini tamamlamış bayanlarda çocuk taşımaktan öteye bir fonksiyonu olmayan rahimin alınması sarkmalarda uygulanacak en akılcı tedavi şeklidir.

Vajinal Halka Takılması

Vajinaya takılan halkalar rahmi kaldıracak şekilde tasarlanmışlardır. Geçici ya da sürekli takılan halkalar vardır. Değişik şekil ve boyuttadırlar. Size uygun olanını doktorunuz seçecektir.

Ameliyatla Rahmin Onarılması

Hayat tarzındaki değişiklik ve vajinal halkalar sorununuzu çözemediyse ameliyat diğer bir seçenek olacaktır. Sarkmaya neden olan kasların, kendi dokularınız yada sentetik malzemelerle desteklenmesiyle sorun giderilir. Yada rahmin alınması da önerilebilir. Ancak her kadın ameliyat için uygun olmayabilir, özellikle çocuk isteyen kadınlarda ve ameliyatın riskli olduğu çok yaşlı kadınlarda rahim alımı (histerektomi) gerçekleştirilmez.

Rahim Sarkması Belirtileri

Genital bölgede rahim, idrar torbası gibi organlar çatı kemiklerine kuvvetli bir bağ dokusu ile tutunmaktadır. Aslında bu bağ dokusu oldukça kuvvetlidir, bu sebeple rahmin ya da idrar torbasının yerinden oynayabilme alanı oldukça sınırlıdır. Fakat bazı durumlarda bu bağ dokusu zayıflayarak rahimde, idrar torbasında ya da bağırsaklarda sarkmalar oluşabilmektedir.

Rahim sarkması problemi hiçbir sağlık problemi hissetmeyen kadınlarda rastlantısal olarak tespit edilebilir. Fakat genellikle idrar kaçırma durumunda ya da vücudunun alt bölümünde baskı ve dolgunluk hissi yaşayan kadınlarda jinekolojik muayene sırasında kolayca bulunabilmektedir. Rahim sarkması aslında hiçbir belirti vermeden de oluşabilir fakat bu, hafif dereceli sarkmalarda böyledir.

Rahim sarkmasının belirtileri arasında, eğer sarkma orta derecede ise karnın alt kısımlarında bir miktar ağrı hissedilebilir ve baskı hissi ile birlikte bir top üzerine oturuluyormuş gibi bir his oluşabilmektedir. Rahim sarkmasının belirtilerinden bir diğeri ise sırtın ve karnın alt bölgesinde ağrı duyulabilir ve bu bölgede baskı hissi oluşabilir. Rahim sarkması problemi yaşayan bir kadın, uzun süre boyunca ayakta durduğu zaman bu ağrı ve karnın alt tarafındaki baskı hissi artabilir ve oldukça rahatsız edici bir şekle girebilir.

Ayrıca cinsel yaşamda da problemler yaşanabilir. Cinsel ilişki sırasında rahim sarkmasına bağlı olarak bir miktar ağrı yaşanabilir. Rahim sarkmasının belirtilerinden diğeri, eğer sarkma ileri boyutta ise rahim dışarıdan da görülebilecek kadar dışarıya çıkmıştır. Elle vajinaya dokunulduğu zaman dışarıya sarkmış olan rahim kolaylıkla hissedilebilir ve büyük bir parça varmış gibi bir his oluşabilir.

Sarkma oluştuğu zaman gösterdiği bir diğer belirti de öksürme, hapşırma ve gülme sırasında bir miktar idrar kaçırtma problemi yaşayabilirler, ayrıca idrar yaparken ya da büyük abdesti yaparken zorluk yaşayabilmektedir. Eğer sarkma çok ileri boyutta ise rahim vajinadan bütünüyle dışarıya çıkar. Bu durum, diğer durumlara göre çok daha nadir olarak görülür. Bu durumda parmaklar yardımıyla rahim vajinadan içeriye doğru ittirilse de yine de rahim dışarıya bir süre geçtikten sonra çıkacaktır.

Rahim sarkmasının belirtilerinden bir başkası da, idrar torbası sarkması durumunun ileri boyutlarında idrar kaçırma şikayeti oluşur. Bu durum, idrar torbası ile idrarın dışarıya çıkmasını sağlayan borunun, yani esas adıyla uretranın arasındaki belli miktarda var olması gereken açının bozulması ile oluşur. İdrar kaçırma problemi en basit olarak öksürme anında meydana gelebilir. Eğer sarkma ileri boyutta ise ayakta dururken de gülerken de idrar kaçırma problemi yaşanabilir.

Rektum sarkması denilen, bağırsakların son bölümünün rahimle birlikte sarkması genellikle çok önemli bir sorun yaratmaz ancak büyük abdest yaparken zorlanma, yani kabızlık oluşturabilir. Rahim sarkması yaşayan bir kadının görebileceği bir diğer belirti de zor bir doğum sırasında oluşan yırtıklar sebebiyle vajinanın girişi genişleyebilir. Bu durumda cinsel yaşamda problemler yaşanabilir. Genital organların sarkması yalnız başına iken nadir olarak görülür. Fakat rahim sarkması problemi idrar torbasının sarkması ve rektum sarkması (bağırsakların son kısmının dışarı sarkması) problemleri ile birlikte olarak görülebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp