Melisanın Faydaları Ve Zararları

Melisanın Faydaları Ve Zararları :

Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika‘da ,İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir.Yayıldığı ülkeler; Fransa, Bulgaristan, Almanya, Romanya‘dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. 3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli,yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları dişlidir.

Yaprakları uzun olanları da vardır.Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir.Çiçeklerin tepe kısmı,yaprakları kurutularak kullanılır. Yağıda çıkarılır.Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır.Çünkü,kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir.İnce kıyılır.Gölgede kurutulur.Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen oğul otunun, karın-mide ağrısı, yatıştırıcı etkisi olduğu söylenir.Halk arasında "limon nanesi''limonotu olarak bilinen, literatürdeki adı ise "melissa" olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir.

Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır.Faydalanma yönleri, daha çok Avrupa'da bilinir. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır.Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. Yüzyıl'ın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.Melissa otu sinirsel kaynaklı çarpıntılarda, hafif depresyon, sıkıntı ve stresler durumlarında rahatlatıcı etkiye sahiptir. Latince adı Melissa officinalis olan melisa bitkisinin diğer bilinen adı Oğulotudur. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Batı Asya‘dır.Flavonoitler, triterpenler, tanen, fenolik asitler etken bileşikleridir.Bitkinin kullanılan kısmı yapraklarıdır.

Melisa bitkisinin karakteristik kokusu içerdiği uçucu yağdan kaynaklanır. Uçucu yağ oranı çiçeklenmeye kadar artar daha sonra azalır. Ülkemizde yetiştirilen melisa bitkisindeki uçucu yağ oranı çok düşüktür.Spazmolitik, sedatif, antifungal, antibakteriyal, antiviral, midevi, karminatif etkiye sahiptir.Merkezi sinir sistemini yatıştırır.Sinir sistemini gevşetir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.indirim sistemiyle ilgili sorunlarda, mide spazmında, sinir sistemi ve kalp proplemlerinde tansiyonu düzenleyici olarak ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır.Fonksiyonel kalp şikâyetlerine uyku bozukluğu veya nevrasteninin de eşlik ettiği durumlarda yararlıdır.Terletici etkisi nedeniyle grip gibi rahatsızlıklarda ateş düşürmede kullanılabilir.Uçukta haricen kullanılır.Krem halindeki konsantre ekstraktı herpes virüsünün çoğalmasını önler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp