Melisa Hapının Faydaları

Melisa Hapının Faydaları :

Melissa otu sinirsel kaynaklı çarpıntılarda, hafif depresyon, sıkıntı ve stresler durumlarında rahatlatıcı etkiye sahiptir. Latince adı Melissa officinalis olan melisa bitkisinin diğer bilinen adı Oğulotudur. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Batı Asya‘dır.
Flavonoitler, triterpenler, tanen, fenolik asitler etken bileşikleridir.Bitkinin kullanılan kısmı yapraklarıdır. Melisa bitkisinin karakteristik kokusu içerdiği uçucu yağdan kaynaklanır. Uçucu yağ oranı çiçeklenmeye kadar artar daha sonra azalır. Ülkemizde yetiştirilen melisa bitkisindeki uçucu yağ oranı çok düşüktür.Spazmolitik, sedatif, antifungal, antibakteriyal, antiviral, midevi, karminatif etkiye sahiptir.Merkezi sinir sistemini yatıştırır.Sinir sistemini gevşetir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.Sindirim sistemiyle ilgili sorunlarda, mide spazmında, sinir sistemi ve kalp proplemlerinde tansiyonu düzenleyici olarak ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır.Fonksiyonel kalp şikâyetlerine uyku bozukluğu veya nevrasteninin de eşlik ettiği durumlarda yararlıdır.Terletici etkisi nedeniyle grip gibi rahatsızlıklarda ateş düşürmede kullanılabilir.Uçukta haricen kullanılır.Krem halindeki konsantre ekstraktı herpes virüsünün çoğalmasını önler.
Yayılışı: Vatanı Doğu Akdeniz bölgesi ve Batı Asya‘dır. Özellikle İspanya, Orta ve Doğu Avrupa‘da kültürü yapılmaktadır.
Kullanılan kısımları: Yaprakları (Melissae folium)
Etken bileşikleri: Flavonoitler, triterpenler (ursolik, oleanolik asit), tanen, fenolik asitler (%4 rosmarinik asit), %0.02 - 0.8 uçucu yağ. Uçucu yağın %60‘ı monoterpen (%40 sitronellol, %2 sitral, sitronellol, geraniol, nerol) ve %35‘i seskiterpen (%10 karyofilenve germakren) yapısındadır.
Etki ve kullanılışı: Sedatif, spazmolitik, antibakteriyal, antifungal, antiviral, midevi, karminatif ve koleretik etkilidir. Uçuk tedavisinde sinirsel kaynaklı gastrointestinal rahatsızlıklarda, uyku problemleri ve migrende kullanılır. Psikosomatik kardiyak rahatsızlıklarda tonik olarak yararlanılır. Homeopatik olarak menstrual düzensizliklerde kullanılır.
Dozaj: 1.5 - 4.5 g/gün
Çay: Taze hazırlanmış 1 çay fincanı çay günde birkaç defa
Hazırlanışı: 1-3 çay kaşığı (1.5-4.5 g) drog üzerine 150 ml kaynar su dökülüp 10‘ sonra süzülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp