Melisa Kremi Faydaları

Melisa Kremi Faydaları, melisa otu birçok rahatsızlık ve şikayete iyi gelen doğal bir bitkidir. Melisa kremi hakkında bütün bilgi ve detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.

Akdeniz ülkeleri ve Kuzey Amerka'da, İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır. En büyük özelliği tedavi alanında kullanılmasıdır. Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları ise dişlidir.

Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları uzun olanlar da mevcuttur. Çiçeklerin tepe kısmı yaprakları kurutularak kullanılır.Günümüzde melisa yağları adı verilen şifalı yağları da bulunur.

Bazı türlerinde koku bulunmadığı için tedavi özelliği açısından kullanılamaz.Özellikle yetiştirildiği ülkeler; Bulgaristan, Almanya, Fransa, Romanya'dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bir bitkidir.

Tedavi alanları;

En belirgin tedavi noktaları ise sinir sistemi bozukluğu ve buna bağlı olarak; mide rahatsızlığı, karın ağrıları, baş ağrıları, kalp rahatsızlıkları kas ağrıları yani tamamen beyin rahatsızlıklarına bağlı bütün hastalıklarda yardımcı bir şifacıdır.Terlemeyi önler, spazm çözücü, kasılmalara bağlı olarak kabızlığa yani sindirim kolaylığına, rahim hastalıklarına, Sinir krizleri ve depresyon hastalıklarında büyük önem taşır.

Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Hafıza zayıflığında, baygınlık, aşırı yorgunluğun getirdiği kasılmalarda, enfeksiyonlarda, Uykusuzluğu giderme, kansızlık, baş dönmesi, kulak çınlaması ve bağırsakta bulunan parazitleri düşürme özelliğine sahiptir. Haşere ısırıklarında ezilip lapa haline getirilerek kullanılabilir.

Aynı şekilde iyileşmeyen yaraların üzerine de sürülebilir. Halk arasında "Gece Yanığı" olarak bilinen zona hastalığına iyi gelir. Şu şekilde kullanılabilir. 1 çay kaşığı zeytin yağı üzerine 5 damla oğul otu yani melisa yağı ilave edilerek hastalıklı bölgeye sürülerek ağrılar dindirilebilir. Rahatlatıcı özelliği vardır.

Bazı tıbbi araştırmalar melisa çayının Alzheimerlı kişilerde bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
116 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada melisa merhemi şişme ve kızarıkla ilgili belirtilerde azalma sağlamasına rağmen ağrı ve kabuklanma gibi belirtilere karşı etki göstermemiştir.20 gram bitkinin üzerine 400-500 ml kaynar su dökülür ve üzeri kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlenip süzülür ve tam banyo suyuna eklenir. Yatmadan 1 saat önce 20 dakika kadar banyo yapılır.

Saç ve Cilt Bakımlarında da Melisa;

Ayrıca; Yağlı, yıpranmış, cansız, ve güçsüz saçlar için hazırlanan losyonlarda, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde, hassas cilt losyonlarında kullanılır.

Cildiniz İçin;

Cilt kırışıklıkları bayanların korkulu rüyasıdır. İyi bir cilt bakımı ve evinize hazırladığınız doğal karışımlarla bu kabustan kurtulabilirsiniz. Melisa cildin parlak kırışıksız ve duru bir görünümde olmasını sağlayabilecek mükemmel bitkidir.Halk arasında Oğulotu olarak da bilinir.

Melisa çiçeğinin hem yaprakları hem de tomurcukları madensel tuzlar ve yağlar içerdiğinden cilt tazelenmesini ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Evinizde uygulayabileceğiniz bu harika bitki ile yapılan buhar banyosu ve tonik sayesinde kırışıkların büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz.

Melisalı Buhar Banyosu


Bir kaba yaklaşık bir litre su koyun. İçine bir avuç dolusu melisa çiçeği atarak kaynatın. Suyun buharına yüzünüzü tutarak buhar banyosu yapın. Bu işlemi 10 dakika boyunca yapın. Daha sonra aşağıdaki şekilde hazırlayacağınız yüz toniği ile cildinizi silin.

Kimler Kullanmamalı ?

Melisa bitkisi genellikle güvenli olarak kabul edilir.

• Sakinleştirici ve tiroid ilacı kullananlar ya da herhangi bir sağlık sorunu için düzenli ilaç tedavisi gören kişilerin kullanmadan önce doktorlarına danışmaları uygun olur.

• Hamile ve emzirme döneminde dr. onayi ile kullanılmalıdır.

• Karaciğer iltihabı, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar kullanmamalı. ( E komsiyonu bu tür durumlarda uçucu yağ içeren bitkisel dorgların kullanımını önermemektedir)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp