Melisa Plus

Melisa Plus :

Melisa Otu (Melissa officinalis): Beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylerle kaplı olan, limon kokulu, çok dallı, otsu bir bitkidir. Oğul otu olarak da bilinir. Uçucu yağ, tanen, acı madde, reçine ve müsilaj içerir.
Melisa otu (Melissa officinalis) ve Melisa çayı faydaları açısından hep stres hazımsızlık ve uykusuzluğa iyi geldiği söylenir. Aslında melisa bitkisi, aynı zamanda zayıflatan bitkiler grubundan bir bitkisel çay hammaddesi olup, kilo vermek isteyen kişilerin imdadına koşmaktadır. Limon yaprağına benzer görüntüsü nedeniyle ingilizce ismi “Lemon Balm” olarak bilinir. Melisa bitkisi genelde akdeniz ülkeleri ve özellikle Fransa da yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen şifalı bir bitkidir. Melisa bitkisinin yapraklarından ve beyaz sarı çiçeklerinden elde edilen esansiyel yağ elde edilmektedir. Melisa bitkisi 40 - 50 cm yüksekliğe sahip bodur bir bitkidir. Yumurta biçimli yaprakları kurutularak çay yapılmakta, ve bu çay ile sindirim sistemi daha hızlı biçimde çalıştırılabilmektedir.
Melisa bitkisi, eski çağlarda bal yaprağı olarak anılırdı. Daha çok melankoli ve sıkıntı rahatlatan bir bitkisel çözüm olarak psikolojik sorunu olanlara bitkisel şifa sunardı. Arap hekimler vasıtasıyla batıya yayılan Melisa otu, zamanla değişik tıbbi tedavilerde yaygın biçimde orta çağ boyunca tüm avrupada kullanılmıştır.
Melisa Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Sinirleri yatıştırıcı etkileri ile baş ağrısı, migren, baş dönmesi, kulak çınlaması, uykusuzluk, sara ve sinir krizlerinde faydalıdır. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını gidermeye yardımcı olur. Kan şekerini ve tansiyonu düşürür. Hıçkırığı keser. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır. Hazımsızlığa iyi gelir. Ciltteki kırışıklıkları azaltır.
Melisa Otu Nasıl Kullanılır? Melisa otunun yaprakları kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek hazırlanan melisa çayı içilebilir. Melisa bitkisinin yapraklarından elde edilen melisa yağı da çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca, melisa otu tazeyken ezilerek çıkarılan suyu da kullanılır. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu giderir.
Melisa Yağı: Melisa yağı yorgunluk, uykusuzluk, astım ve nefes darlığı şikayetlerine karşı faydalıdır. Terleticidir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır ve gaz söktürür. Ülser şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bütün bu faydaları için 3-4 damla melisa yağı bir fincan suya damlatılarak içilebilir. Ayrıca, badem yağı ile seyreltilip cilde sürülürse cildi güzelleştirir. Pek çok uçucu bitkisel yağ gibi melisa yağı da sabit yağlarla seyreltilmeden ve fazla miktarda kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp