Limon Ağacı Bakımı

Limon Ağacı Bakımı : Her zaman yeşİe olan lîmon ağaci altı metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Bütün yıl boyunca açan hoş kokulu çiçeklerinin iç kısmı beyaz, dış kısmı koyu pembedir. Dönüşümlü olarak bir yıl nisbeten az ürün verip bir sonraki yıl daha çok verir. Bir ağaçtan bir yılda birkaç hasat yapılabilir ve toplamda beş yüz, altı yüz meyve verebilir (hatta bazı ağaçlarda meyve sayısı üç bine kadar çıkabilir). Kuzey yarımkürede limon hasadı için en iyi aylar mayıs, haziran ve ağustostur.Ortalama bir limonun ağırlığı 75-150 gram kadardır. 
 
Dünyanın en ağır limonu 2003 yılında İsrail’de üretilmiş ve 5,2 kilogram olarak kayıtlara geçmiştir. Limon Citrus familyasını oluşturan 16 türden biridir. Botanik tarihçileri aslen üç Citrus ağacı türü olduğunu belirtmektedir: Citrus meclica (Ağaç kavunu), Citrus maxima (Şa-dok ya da Çin greyfurdu) ve Citrus reticulata (mandarin -mandalina, satsuma ve klementin*). Limon ağacı {Citrus limon), portakal {Citrus sinensis), greyfurt {Citrus paradisi), tatlı limon {Citrus latifolia) ve misket limonu {Citrus aurantifolia) ile limon ağacının diğer türleri bu üç orijinal türün ya da onların soyunun çeşitli genetik çaprazlamalarından (melez türlerinden) doğmuştur.
 
Citrus yetiştiricileri yüzlerce yıllık tarım süresince 47 çeşit limon ağacı yetiştirmiştir. Bununla birlikte limonun başlıca iki ana türü vardır: Nispeten daha asitli olanlar ve nispeten daha tatlı olanlar. En yaygın yetiştirilen asitli türler Eureka (en ekşi limon, daha büyük boy ve kalın kabuklu) ve Lisbon’dur (orta boylu, ince kabuklu ve çekirdeksiz). 
 
Daha asitli olanlar ağırlıklı olarak ticari amaçla yetiştirilirken, daha tatlı olanlar esasen yetiştirildiği yerde tüketilirler. Daha tatlı türlerden bir tanesi olan “Meyer limonu” limon-mandarin karmasıdır, bu nedenle diğer limonlardan daha tatlı, daha sulu, daha yuvarlak ve daha az asitlidir, turuncu-sarı bir rengi vardır.Limon ağaçları en iyi yarı-kurak ve kurak yarı tropikal bölgelerde, 4 °C’nin altına düşmeyen sıcaklıkta yetişir. ABD (özellikle Kaliforniya ve Arizona), Meksika, Arjantin, Şili, Brezilya, Uruguay, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Türkiye, İsrail, Suriye, İran, Hindistan, Çin, Fas, Mısır, Güney Afrika ve Avustralya limon üreten ülkeler arasında yer alır. 
 
Her yıl dünyada 13 milyon tondan faz-la limon üretilmektedir. Bununla birlikte limon üretimi konusunda kesin bir şey söylemek zordur, çünkü bu konuda çok az yayınlanmış bilgi bulunmaktadır. Bu arada Portekizce ve İspanyolcada limon kelimesi hem limon, hem de misket limonu için kullanılmaktadır.

LİMON FİDANI GENEL BİLGİLERİ

ÖZELLİKLERİ

Limon c vitamini, şeker, sitrik asit ve tuzları bakımından zengindir. Ateş düşürücüdür, kanı temizler, kalbi kuvvetlendirir, damar sertliği ve romatizma için iyidir. Bağırsak, mide, idrar yollarında mikropları öldürür. Gıda zehirlenmesini önler, idrar söktürür, taş düşürmede yardımcı olur. Cilde iyi gelir. Dişleri beyazlatır, diş etlerine iyi gelir. Daha birçok şeye faydası olan limon günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir.

İKLİM ŞARLARI

Limon fidanını bahçenize dikecekseniz, sıcaklığın 0°C ın altına düşmediği ve sert rüzgarların olmadığı yerlerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Dış mekan için uygun bölgeler Akdeniz ve Ege bölgeleridir.

LİMON FİDANI DİKİMİ
Uygun toprak çeşitleri; hafif ve orta ağır yapılı, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havlanabilen, kumlu, kumlu-tınlı, tınlı, killi-tınlı topraklardır.

LİMON FİDANI SULAMA
Yıllık 800 mm den fazla yağış alan bölgelerde sulama yapmanıza gerek yoktur. Az yağış alan bölgelerde ise bitki ihtiyacına göre sulamanızı tavsiye ederiz.

LİMON FİDANI BUDAMA
Limon fidanından meyveleri rahat toplayabilmek için şekil budaması yapabilirsiniz. Limon Fidanına sık sık budama yapmanıza gerek yoktur. Yıpranmış, kırılmış dalları keskin bahçe makasıyla kesin.

LİMON FİDANI GÜBRELEME
2-3 yılda bir iyi yanmış çiftlik gübresi vermenizi tavsiye ederiz.

Limon Fidanı Yediveren
Limon fidanı 3-7 m civarında, orta büyüklükte ağaçlar oluştururlar.
8 metreyi geçenlere de rastlanılabilmektedir.Taç yapıları dağınık olup; zamanla taç yapısı orta sıklığa ulaşır. Genç sürgünlerinde köşeli dal oluşumu çok belirgin bir özelliktir.

Limon fidanı yapraklarının rengi, diğer birçok Turunçgile göre daha açık yeşildir. Yaprakları orta boyda olup yaklaşık 10 cm ''''dir.Limon fidanın da kanatçıklar iz şeklindedir.Dişi organ kısırlığı çok rastlanan bir özelliktir.Meyveleri 7-10 dilimlidir.
Limonlarda meyve şeklinin genelde yuvarlak ve silindirik olmasının yanında; stil yanında "meme" adı verilen bir çıkıntı bulunmaktadır.
İklim koşulları iyi oldukça, limonlarda çiçeklenme ve meyve verme eğilimi bütün yıl boyunca sürer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp