Kas Tutulmasının Sebebi Nedir?

Kas Tutulmasının Sebebi Nedir? : Egzersizden sonra yaşanan ağn ve tutulma, limon yağı içindeki nobiletin gibi iltihap önleyicilere cevap verebilir.
 
Eylem: Banyo suyunuza bir tatlı kaşığı limon yağı damlatın ve yarım saat gevşeyin.Alternatif olarak, üç yemek kaşığı tatlı badem yağı ya da başka bir taşıyıcı yağ içine üç damla limon yağı ve birkaç damla zencefil yağı (ağrı kesici ve bölgesel dolaşım artırıcı) ekleyip bu karışımla kaslarınıza masaj yapın.

Sırt Tutulması:

Sırt tutulması dendiğinde anlaşılması gereken şey sırt kaslarının kasılması ve ardından da gevşeyemeyerek kasılı kalmasıdır. Sırtımızdaki kasların yarı kasılı kalması da sırt tutulması anlamına gelmektedir.

Sırt tutulmasının neden olduğunu anlayabilmek için kas kasılması ve gevşemesi mekanizmasının iyice anlaşılması gerekmektedir. Buna göre kasların kasılmasını gerektiren şey beynimizden gelen kasıl emridir. Bu emri alan kas hücresi kas liflerindeki kalsiyum moleküllerini hücre içerisine çağırır. Kalsiyum molekülleri hücredeki özel proteinlerle karşılaştığında bu proteinleri(aktin ve miyozin diye adlandırılan proteinler) harekete geçirir ve proteinler birbiri üzerinde kayarak hızla kısalır. Bu durum kasın kasılması anlamına gelir. İşin ilginci kaslar kasılırken değil gevşerken enerji harcarlar. Yani kaslarımızda enerji, kalsiyum moleküllerinin proteinlerden ayrılması için kullanılır. Kas hücrelerinde proteinler kalsiyumdan kurtulduğunda bir biri üzerinde dışa doğru kayarak kasın gevşemesine neden olur.

Kas tutulmasının sebebi nedir?

Kas hücrelerimizin kasılı kalmasına neden olan şey birden fazla olabilir.
• Kas demetinin beyin tarafından sürekli olarak kasıl uyarısı alması(ms ve buna benzer hastalıklar)
• Kramplar(kaslarda Laktik asit birikmesi vb.)
• Kalsiyum mineralinin kas hücresinden çıkartılamaması(Enerji eksikliği, Kalsiyumun yerini alacak mineral eksikliği, kalsiyum mekanizmasının bozulması)
• Kasların gevşemesinde kullanılan ATP(enerji molekülü) yetersizliği(aşırı kasılıp gevşeme sonrası, ya da ATP metabolizmasının bozulması)

Sırt Tutulması Neden Olur?

Bu sorunun cevabı basittir aslında. Sırt kaslarımızın kasıldıktan sonra gevşememesi sırt tutulmasına neden olacaktır.
Sırt kaslarımız yüzeysel sırt kasları ve derin sırt kasları olmak üzere iki katmandır. Genelde tutulmaya neden olan ise derin sırt kaslarıdır. Çünkü derindeki kaslar yüzeysel sırt kaslarına nazaran daha hacimlidir, daha kuvvetlidir ve bunlardan dolayı da daha fazla enerji harcamaktadırlar. Bu kasların bir kaos yaşama ihtimali yüzeysel sırt kaslarından daha fazladır.

Sırt Tutulmasının Belirtileri Nelerdir?

Tutulmanın en önemli belirtisi; belimizin hemen üstünde kürek kemiklerimizin altında ya da iki kürek kemiğinin arasında meydana gelen ve derinlemesine hissedilen ağrıdır. Bu ağrı aşağıya ve daha derine doğru yayılırken aynı zamanda da hafifleyebilir. Ancak bu hafifleme daha sonra meydana gelecek şiddetli kas tutulmalarının ve daha yaygın ağrıların fitilini ateşleyen bir durumdur. Şöyleki kas tutulması bir bölgeden başlayarak sırtım hemen hemen her tarafına yayılır. Bu yayılma Kolların ve boyun bölgesinin hareket kabiliyetinin kısıtlanmasıyla sonuçlanır.

Sırt Tutulmasının Sebepleri Nelerdir?

Sırt tutulmasına neden olan sebepler aslında bilindik şeylerdir. Bunlar arasında en önemlileri;
• MS(multiple Skleroz) hastalığı,
• Bel ve sırt bölgesinin soğukta kalması,
• Yanlış duruş pozisyonuna uzun süre maruz kalma,
• Bazı ilaçların kas metabolizmasını bozması,
• Ani ve ters hareketler,

MS Hastalığı: Bu hastalık sinir sistemi tarafından sırt kaslarına sürekli olarak kasıl emri vermesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın tedavisi uzman bir doktor tarafından yürütülmelidir. Hastalığın tedavisi oldukça zor ve uzun süreli bir süreci gerektirir. İlaçlar ve bazı durumlarda ise ameliyatlar şarttır.
MS Hastalığından farklı olarak meydana gelmiş bütün sırt tutulmalarında aslında sorun kalsiyum metabolizmasının bozulmasıyla alakalıdır. Yani yukarında saydığımız sebeplerden birincisi hariç diğer tutulma nedenlerinin hepsi aslında herhangi bir sebebe bağlı olarak kalsiyum metabolizmasının bozulmasıyla alakalıdır. Örneğin soğuk sıcak dengesizliği (cereyan, sırtın ıslanması vb.) kalsiyumun kaslardan uzaklaştırılamamasıyla sonuçlanır. Kalsiyum kas hücrelerinde kaldığı sürece kaslar kasılı kalacaktır.

Sırt Tutulmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle sırtı sıcak tutmak çok önemlidir. Bu sıcaklık devamlılık ister. Yani bir ısınan bir soğuyan sırtta tutulma daha da derinleşir ve yaygınlaşır. Tutulma diğer kasları da hızla etkiler. Sırt ısısının sabit ve yüksek tutulmasının en iyi yolu bir havluya sarılı sıcak su torbasıdır. Sıcak su torbası sırt ısısını muhafaza ederken havlu ise sırtımızın nemini alacaktır.

Ağrı Kesiciyle Tedavi Desteklenmelidir. Ağrıkesiciler sinir sistemini baskılayarak beyin ve omuriliğimizin kaslarımıza yanlış sinyaller göndermesini engeller. Bazı durumlarda beyin ve omuriliğin kaslara gönderdiği yanlış sinyaller sırt tutulmasının şiddetini körükler.

Kas Gevşetici İlaç Almadan Tutulma Tam olarak giderilemez. Kas gevşetici ilaçlar kasların sinirsel ve metabolik olarak gevşemelerini sağlayan kimyasallardır. Bu ilaçlar bütün vücudumuzdaki kasların hareketlerini etkilerler. Gevşeyen kaslar kendini çabucak toparlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp