Gıda Hassasiyeti Nedir?

Gıda Hassasiyeti Nedir? : Bu durum mide asidinin eksikliğiyle (stres, yaşlanma, gereksiz yere mide asidi giderici kullanımı ya da et, tahıl, şeker ve gazlı içecekleri fazla, ama meyve ve sebzeden alınan organik sodyumu düşük olan sağlıksız, asit üretici beslenme gibi nedenlerle) bağlantılıdır. 
 
Mide asidi, sindirim enzimi pepsininin proteinleri parçalamasını sağlar; eksikliği yetersiz sindirilen protein parçalarının kana emilimini sağlar, burada da alerjiyi tetikleyebilir.Limon asitleri mide asitlerini taklit edebilir. Bazı hekimler, kanıtları olmasa da, meyve ve sebzelerdeki sodyumun, vücudun asitlere “eşlik ederek” asit üreten beslenmeyle başa çıkmasına yardım edebileceğini söylüyor; böylece idrarla atılabiliyorlar. Bunun, vücudun mide asidi üreten hücrelerden sodyum alarak mide asidinin düzgün üretimini engellemeyeceği anlamına geldiğini belirtiyorlar.
 
Eylem: Mide asidiniz olmadığından kuşkulanıyorsanız (örneğin, hazımsızlığınız asit gidericilerle geçmediğinde), her yemeğe limon suyu ve zeytinyağı soslu salatayla ya da içine iki tatlı kaşığı limon suyu konmuş bir bardak suyla başlayın.

Gıda alerjisi nedir?

Gıda alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara neden olan ve çeşitli testlerle gözlemlenen ve teşhis edilen bir reaksiyondur. Bağışıklık sistemindeki bir reaksiyon vücuda yabancı madde girdiğinde, vücudu bu yabancı maddeye karşı korumak için gerçekleşir. Görülme sıklığı çocuklarda %6, erişkinlerde %1,5’dur. Gıda katkı maddelerinin neden olduğu allerjiler toplumda %1 oranında görülür. Herhangi bir gıda allerjiye neden olsa da en sık; inek sütü, yumurta, yer fıstığı, mısır,fındık, balık ve kabuklu deniz ürünleri sayılabilir. Gıda alerjisi durumlarında, birçok kişiye etkisi bulunmayan gıdalar bu kişilerde yan etkiler yapabilir. Bu yan etkiler hemen gelişir ve çeşitli bölgelerde oluşabilir. Bulgular gıdanın yenmesinden 1-2 dakika içinde ile 2 saat sonra ortaya çıkabilir: Bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, döküntü, dil ve damakta şişme, boğazda kaşıntı, yanma gözlenebilir.

Gıda hassasiyeti nedir?

Bir gıda bileşenine karşı organizmanın gösterdiği bütün aşırı reaksiyonlara gıda hassasiyeti denir. Gıda hassasiyeti gıda alerjisi ve gıda intoleransı olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisinde de güvenli gıdalara bile aşırı reaksiyon oluşur.

NEDEN GIDA HASSASİYETİ OLUŞUR?

Belirli gıdalara karşı oluşan duyarlığın bir çok nedeni olabilir gıdaların üretilme saklanma şekilleri tek yönlü yeme alışkanlığı stres, çevrsel etkiler, alkol gibi etkiler normalde hiç bir zararı olmayan gıdaların da duyarlılık kazanmasına yardımcı olur. Bu etkiler bağırsak fonksiyonlarını etkiler ve yiyecekler içindeki bileşenler bağışıklık sistemimizi harekete geçirdiği için sürekli bir savaş başlar. Oluşan antikorlar artan bir hızla vücudun kendi dokusuna ya da yağ metabolizmasına zarar vermeye başlar. Gıda intoleransı testi ile vücudumuza zarar verip bağışıklık sistemimizi harekete geçiren bu gıdaları saptayabiliriz. Hasta örneklerine bakıldığında hasta diyet yapmasına rağmen kilo verememekte kolesterol düzeyleri yüksek çıkmakta hatta ürik asit metabolizmaları bile değişkenlik göstermektedir. Aslında yiyerek zayıf kalan kişilerin o gıdaları içgüdüsel olarak seçtiği ve tüketmediği kanısına varılmaktadır. Sadece metabolizma yavaşlaması ve kilo problemi değil migren, kronik cilt rahatsızlıkları gibi hastayı uğraştıran ama sonuç alınamayan rahatsızlıklarda da iyileşme sağlayabilmektedir.

Gıda intoleransı nedir?

Gıda intoleransı, bir gıda yada gıda bileşeni tarafından tetiklenen vücudun gösterdiği ters tepkidir. Örnek olarak laktoz intoleransı verilebilir. Bağışıklık sistemini kapsamazlar. Bu reaksiyonlar sindirilemeyen veya emilemeyen gıda yada gıda bileşenlerinden dolayı meydana gelmektedir.

Örneğin, laktoz intoleransına sahip kişilerin sütteki laktoz şekerini sindirecek laktaz enzimleri bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı dünyadaki yetişkin insanların %50''''sinde görülen ve en bilinen gıda intoleransıdır.

Bazı kişiler de lezzet artırıcılar (MSG) veya koruyucular (sülfit) gibi katkı maddelerine karşı intoleransa sahiptirler. Semptomları kişilere göre değişkenlik gösterebilir ve genelde hangi gıda bileşenin hangi reaksiyona neden olduğunu belirlemek imkânsızdır.

Gıda intoleransı semptomları gıda alerjisi ile karıştırılabilir. Bu nedenle bir gıdaya gösterilen reaksiyonun nedenlerini belirlemek amacıyla bir doktora danışmak önemlidir.

Gıda intoleransına ne yol açar?

Basit bir yanıt yoktur. Bileşikten bileşiğe değişmekle birlikte, bazı enzimlerin eksikliği (vücuttaki spesifik kimyasal reaksiyonlar için enzimlere gereksinim duyulur), kalıtım, stres veya hastalık, dengesiz bir bağışıklık sistemi, çevre kirliliği ve dengeli bir beslenme olmaması, bunu mümkün kılan mekanizmalardır.

Bazı bileşenlere karşı insanlar neden alerji olur?

Bir gıdaya karşı alerji veya intolerans olma olasılığının en iyi tahminlerinden biri ailenin tarihidir. Alerjili (atopik) ebeveynlerin çocukları muhtemel risk altındadırlar. Alerjik ebeveynlerin çocuklarında gıda alerjisi görülme riski daha fazladır. Bir ebeveyninde gıda alerjisi olan bebeklerde gıda alerjisi görülme riski, alerjik olmayan ebeveynlerin bebeklerinde gıda alerjisi görülme riskinin iki katıdır. Eğer hem anne hem de babada gıda alerjisi varsa risk 6 kat artar. Alerjilerle ilgili ailelerden olan bebeklerin, anne sütüyle beslenmesi halinde 4-6 ay içerisinde alerjiye karşı bir miktar koruma kazanabilir.

Gıda alerjisi ve intoleransı belirtileri hangi yaşta meydana gelir?

Gıda intoleransı ve alerjisi her yaşta meydana gelebilir. Eğer gıda intoleransı erkende teşhis edilmezse ilerleyen zamanlarda ciddi problemlere neden olabilir. Örneğin laktoz intoleransı çocuklarda kolite neden olurken yetişkinlikte Crohn''''s hastalığına neden olabilir.

Gıda alerjisine karşı kimler risk altındadır?

Gıda alerjisi her yaşta görülebilir. Fakat gıdalara gösterilen gerçek alerjik reaksiyonlar en çok bebek ve çocuklarda gözlenir ve yaş artıkça sıklığı azalır. Yetişkinlerin yaklaşık %2''''sinin gıda alerjisi olduğu tahmin edilmektedir.

Gıda alerjisi olan ebeveynlerin çocuklarında alerjiye karşı duyarlılık vardır. Gıda alerjisi olan çocukların alerjileri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Çoğu kez bu alerjilerinden kurtulurlar ve kısıtlı diyete gereksinimleri kalmaz.

Anafilaksi nedir?

Anafilaksi ciddi bir alerjik reaksiyondur. Allerjene maruz kalmanın ilk dakikaları içerisinde vücudun bütünü etkilenir. Gıdalar, böcek ısırmaları ve ilaçlar başlıca nedenleridir.

Anafilaktik reaksiyonu kandan ve dokulardan histamin gibi kimyasal maddelerin ani salgılanması ile oluşur. Bu salgılanma allerjene karşı antikorların (immunoglobin E) reaksiyonu ile tetiklenir. Bu mekanizma son derece hassas bir mekanizmadır ve çok az miktarlarda bile allerjen reaksiyona neden olabilir.

Anafilaktik şoklarda, bronşlar kabarır, kan basıncı düşer, boğulma ve çökmeye neden olur. Adrenalin (efinefrin) acilen enjekte edilmelidir. Adrenalin hızlı bir şekilde kan damarlarını daraltır, akciğerdeki düz kasları gevşeterek nefes alıp vermeyi düzenler, kalp temposunu uyarır ve yüzde ve dudaklarda şişmeyi (angioedema) durdurur.

Biyojen aminler nelerdir ?

Biyojen aminler, proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerden türevlenen bileşiklerin bir sınıfıdır. En iyi bilinen biyojen amin vücutta üretilen histamindir ve alerjik reaksiyonlarda önemli bir rol oynar. Biyojen aminler protein degredasyonu geçiren bütün doğal ürünlerde mevcuttur. Balık ve konserve balıklarda biyojen aminlerin yüksek konsantrasyonlarda olduğu bilinir.

Bazı insanlar gıdalardaki biyojen aminlere karşı duyarlıdır, bunun sonucunda alerjik reaksiyonlara benzeyen semptomlar gösterirler.

Gıdalardaki başlıca biyojen aminler histamin, triptamin, kadaverin, pütresin, spermin ve spermadindir. Vücudumuzda bazı biyojen aminler nörotransimiterler olarak önemlidir. Bunlar GAMA (gama amino bütirik asit), serotonin ve dopamindir.

Gıda alerjilerinin bir tedavisi var mıdır?

Şu ana kadar gıda alerjilerini tedavi edebilecek bir yöntem bulunamamıştır. Alerjiye neden olan unsurlardan uzak durmak reaksiyonları önlemenin tek yoludur. Yerfıstığı, ceviz, balık ve kabuklu deniz mamülleri ömür boyu süren alerjiler olduğu halde birçok insan gıda alerjilerini zamanla atlatırlar.

Gıda intoleransının en yaygın tipleri nelerdir?

Gıda intoleransının en bilinen tipi laktoz intoleransıdır. Laktoz intoleransına sahip kişilerde sütteki laktoz şekerini sindirecek laktaz enzimi yetersizdir. Diğer bilinen gıda intolerans tipleri fruktoz, gluten, alkol, bazı tip lifler ve lezzet arttırıcı (MSG), koruyucular (sülfit) gibi gıda katkı maddeleri intoleransıdır.

En yaygın gıda alerjenleri nelerdir?

Kişişer herhangi bir gıdaya (meyveye, sebzeye veya ete karşı) alerjik reaksiyon gösterebilir. Fakat bunlar aşağıda belirtilen gıdalara karşı olduğu kadar yaygın değildirler. Bu sıralanan gıdalar, insanlarda görülen gıda alerjik reaksiyonların %90''''ının nedenini oluştururlar.

• süt

• yumurta

• yerfıstığı

• ağaç fındığı (ceviz, vb...)

• balık

• kabuklu deniz ürünleri

• soya

• un

Bilinenin tersine, gıda katkı maddeleri (E-numaralı) alerjik reaksiyonların nadiren sebebini oluşturur. Gıda katkı maddelerinin alerjik reaksiyonları doğal gıdalardan daha fazla değildir.

İnsanlar hangi çeşit gıdalara karşı alerji olurlar?

Yetişkinlerde alerjik reaksiyonlara neden olan en bilinen gıdalar karides, kerevit, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklular, fıstık, fındık, ceviz, balık ve yumurtadır.küçük çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olan en bilindik gıdalar süt, yumurta, buğday ve fıstıktır.

Yetişkinler genelde alerjilerden kurtulamazlar fakat çocuklar bazen kurtulabilirler. Süt ve soyaya karşı olan reaksiyonlardan, fıstık, balık ve karidese karşı olan reaksiyonlara göre daha kolay kurtulurlar. Fıstık ve kabuklu deniz hayvanlarına karşı olan alerji ilk maruz kalmadan sonraki tüketimlerde ciddi reaksiyonlara sebep olabilir.

İnsanlar sık sık yedikleri gıdalara genellikle tepki gösterirler. Örneğin Japonya''''da, pirinç alerjisi yaygındır. İskandinavya ülkelerinde morina balığı alerji vakaları yaygındır.

Gıdaların etiketlerinde allerjik maddeler hakkında hangi durumlarda bilgi verilmelidir?

Buğday, yumurta gibi bazı gıdalara allerjisi olan insanlar bu gıdalar doğal hallerinde bulundukları sürece onları kolayca yemek listelerinden çıkarabilirler. Bu aynı allerjik maddelerin önceden hazırlanmış gıdalarda olup olmadığından emin olmak kolay degildir. (Örneğin soslarda.)

Gıda üretimi oldukça karmaşık ve sofistike proseslerden oluşmaktadır ve işlenmiş gıdalar bizim günlük yaşamımızın parçası durumundadır. Çünkü bu gıdalar üretilirken fındık yağının kullanıp kullanılmadığını, gluten içerip içermediğini bilmeniz zordur.

25.08.2002 tarih ve 24857 sayılı Resmi gazetede yayınlanan gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliği(2002/58)ne göre gıda üreticileri ürettikleri gıdalarda içerik olarak yönetmelikte belirtilen 12 grup potansiyel allerjik maddeden herhangi birini kullanacaklarsa miktarı ne olursa olsun, alkol dahil tüm gıdalarda, bunu belirtmek zorundadırlar.

Allerjenler

• gluten içeren tahıllar

• balık

• kabuklu hayvanlar

• yumurtalar

• yerfıstıkları

• soya

• laktoz içeren süt ve süt ürünleri

• fındık

• kereviz

• hardal

• susam tohumu

• sülfitler

Bunlar görülen allerjik reaksiyonların %90 ının sorumlusudur. Genel kural olarak özellikle yukarıda belirtilen listeden gıdalara eklenmek için elde edilen katkı maddeleri etikette belirtilmek zorundadır. Örneğin lesitin (soya fasulyesinden) gibi.

Bununla birlikte alerjik olarak bilinen gıdalardan elde edilen türevleri alerjik reaksiyonlara neden olmayabilir. Aynı zaman da yukarıda belirtilen kanun bu türevler için etiketlerde belirtilme zorunluluğunu ortadan kaldırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp