Astımın Nedenleri Kısaca

Astımın Nedenleri Kısaca : İltihaplanma ve solunum yollarının hassasiyeti hırıltılı soluk almaya, öksürüğe ve göğüs baskısına neden olur. Soğuk hava, egzersiz, bazı gıdalar, hormon değişiklikleri, kahkaha, enfeksiyon, duman, hava basıncının birden düşmesi, gök gürültülü fırtına, alerji ve hızlı soluk alıp verme tetikleyiciler arasındadır.Limon iltihaplanmaya karşı antioksidanlar içerir. Bunlardan biri olan kuersetin bir antihistamin olarak da görev yapar.1931’de, Londra Çocuk Hastanesi’nden Dr. George W. Bray iki yüzden fazla astımlı çocukta yemekten sonra mide asidini ölçmüştü. 
 
Ne şaşırtıcıdır ki, çocukların yüzde 9’unda hiç yokken, yüzde 48’inde ciddi, yüzde 23’ünde de hafif bir eksiklik vardı. Yani beş çocuktan dördünde yeterince mide asidi yoktu! Başka araştırmacılar da astımlı pek çok yetişkinde mide asidi eksikliği buldular. Solunum yolları kaplamasının alerjik hassaslığının olası nedenlerinden biri, yeterince sindirilmemiş protein parçacıklarının bağırsaklardan kana emilimidir, bu da düşük mide asidiyle bağlantılıdır. 
 
Bu, olağanüstü ilginç, ama çok ihmal edilen bir durumdur. Düşük mide asidinin tahıl, şeker, et, sütlü ve gazlı içecekler bakımından zengin, meyve ve sebze bakımından düşük olan asit üretici beslenme tarzıyla destekleniyor olması mümkündür. Bazı hekimler, henüz kanıtları olmasa da, meyve ve sebzelerden alman sodyum eksikliğinin vücudu çeşitliyerlerden -mide asidi üreten hücreler de dahil- sodyum almaya teşvik ettiğini öne sürerler, böylelikle asidi vücuttan idrara götürmek mümkündür. Bunun mide asidi üretimini azalttığım söylerler.
 
Eylem: Eğer düşük mide asidiniz olduğundan kuşkulanıyorsanız (örneğin, hazımsızlığınız asit önleyicilerle hafiflemiyorsa), astıma engel olmak için günde üç kere iki tatlı kaşığı limon suyu almayı deneyin.Alternatif olarak atak başlangıcında limon suyu için. Bir yetişkin için bir bardak suya bir yemek kaşığı limon suyu koyun ve yarım saat içinde yudum yudum için. Yarım saat bekleyin, sonra tekrarlayın. Çocuk için ise büyüklüklerine bağlı olarak daha az kullanın. Bu arada elbette hekim tarafından verilen astım ilacı da alınmalıdır.

Astım akciğerlerinizde meydana gelen kronik bir rahatsızlık olup, iki farklı boyutu vardır:

Daralma(Constriction)

Akciğerlerinizdeki hava yollarının etrafındaki kaslar beraberce kasılır veya daralır. Bu daralmaya genel olarak "bronkokonstriksiyon" denir, ve akciğerlerinizin nefes alıp vermesini zorlaştırabilir.

İltihaplanma(Inflammation)

Astım hastasıysanız, akciğerlerinizde bulunan hava yollarınız genelde şişik ve rahatsızdır. Nöbet başladığı zaman daha da şişer ve rahatsızlanır. Doktorunuz bu şişme ve rahatsızlıktan "iltihaplanma" olarak bahsedebilir. İltihaplanma, ciğerlerinizden alıp verebildiğiniz hava miktarında azalmaya sebep olabilir.

Daralma ve iltihaplanma; hırıltılı solunum, öksürük, göğüs darlığı ve nefes darlığı gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca, tedavi edilmediği takdirde, astım uzun vadede akciğer işlevlerinin kaybına da sebep olabilmektedir.

Astımınız varsa ve herhangi bir tetikleyiciye maruz kalırsanız, akciğerlerinize giden hava yolları her zamankinden daha çok şişerek iltihaplanır ve nefes almanız zorlaşır. Hava yollarını çevreleyen kasların daralması sonucu hava yolları da kasılır ve mukoza oluşması nedeniyle "tıkanırlar".

Astım semptomlarınızın alevlenmesine yol açan birtakım tetikleyiciler vardır. Bunların arasında alerjiler, enfeksiyonlar ve eviniz veya ofisinizde maruz kalabileceğiniz kuvvetli koku veya buharlar olabilir. Herhangi bir tetikleyiciye maruz kalıp tepki verdiğiniz zaman, hava yollarınız diğer tetikleyicilere karşı daha da hassaslaşır. Bundan dolayı, astımınızı sürekli olarak kontrol altında tutmanız önemlidir. Semptomlarınızın kuvvetli olmadığı zamanlarda bile hava yollarınız iltihaplı kalabilir.

Belirtileri:

Astımınız kontrol altında olmadığı zamanlarda neler yaşıyorsunuz? Nefes alırken ötme sesi mi çıkarıyorsunuz? Göğsünüzde darlık mı hissediyorsunuz? Çoğu astımlı hasta aşağıdaki klasik semptomların bir veya daha çoğunu yaşar:

Ötme Sesi - Nefes verirken çıkan ıslığa benzer ses.

Öksürük - Bir türlü kesilmeyen ve geceleri başlayan veya daha da kötüleşen bir öksürük

Göğüs Darlığı - Göğsünüzün çevresi halatla sıkılıyormuş gibi bir his

Nefes Darlığı - İncecik bir kamıştan nefes almaya çalışıyormuş, hatta hiç nefes alamıyormuş gibi bir his. Özellikle nefes vermekte zorluk.
Yukarıda sayılan semptomlar doktorunuzun önerdiği tedavi planına uymadığınız (hatta bazen uyduğunuzda bile) durumlarda oluşabilir.

Astımın temel gerçeği şudur: Astım hiç yakanızı bırakmayan sessiz ve sinsi bir rahatsızlık olabilir. Semptomlarınız olmadığı zamanlarda bile hava yollarınız daralmış ve iltihaplı olabilir. Bu yüzden de kendinizi iyi hissediyor olsanız bile astımı sürekli olarak kontrol altında tutmak büyük önem taşır. Tedavi edilmediği durumlarda, astımın uzun vadede akciğer işlevi kaybına yol açtığını gösteren kanıtların sayısı artmaktadır.

Astım tetikleyicileri:
Astım tetikleyicileri, çevrenizde bulunan ve astım semptomları veya astım nöbeti yaşamanıza neden olabilecek şeylerdir. Astım semptomlarınızı alevlendirebilecek çeşitli tetikleyiciler vardır ve bunlar insandan insana farklılık gösterir. Siz tetikleyicilerinizi belirleyip bunlardan uzak kalarak, rahatsızlık veren astım semptomlarını önleyebilirsiniz. Tetikleyicilerinizi tanıyıp, belirleyip bunlardan kaçınmak, astımınızı başarıyla kontrol altına alabilecek detaylı bir eylem planının parçası olmalıdır.

Astım tetikleyicilerinin tümünden kurtulmak mümkün olmayabilir. Yine de, onları ev ve iş ortamınızda olabildiğince kenidinizden uzak tutmalısınız. Bu sayede, çok daha az astım semptomu veya nöbeti geçirerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp