Adaçayı Ağacı

Adaçayı Ağacı :

Adaçayı Tipik Akdeniz Bölgesi Bitkisidir. Özellikle Avrupanın Güney Kısmında Yetişir Ve Akdenizde Yaygın Bir Bitkidir. Adaçayı Özellikle Kış Aylarında Çok Sevilen Ve Çok Sık Tüketilen Bir Bitkidir.


Adaçayı Ağacı
Adaçayı 60, nadiren 100 cm boyunda, yarı çalımsı, saçak köklü bir bitkidir. Toprak üstü sapları da çok dallanır. Uzun bir sapı bulunan yapraklar uzun yumurta şeklinden dar eliptirk şekle kadar değişir. Temele doğru daralır ve genellikle temelde 2 yaprakçık daha bulunur. Yaprakların uzunluğu 10 cm, genişliği cm kadar olabilir. Özellikle genç gelişme devresinde yapraklar beyazımsı griden gümüş rengine kadar değişen renkte ve tüylüdür. Bu tip tüylü olması, bu bitkinin kurak bölgelere adapte olduğunu göstermektedir. Genellikle yaprak kenarları çok az derinlikte dişlidir. Büyüteç altında yaprak alt yüzeyinde yaprak damarlarının belirli olduğu görülür.

Yaprağın üst ve alt yüzeyinde bulunan epidermis tabakasından sonra 2-3 sıradan oluşan palisat parankim tabakası gelmektedir. Bunların uzunlukları alta doğru gittikçe azalmkata ve nihayet sünger parankim dokusuna geçmektedir. Stomlar hem alt ve hem de üst yüzeyde aynı miktarda bulunmaktadır. Tüylerin teşekkülü tipik olarak salgı cepleri şeklinde olup bunların yanında bol miktarda sapları tek hücreden, başakları, 1-2 hücreden oluşan kısa salgı tüyleri ve sapları 2-4 hücreli ve aşakları 1-2 hücreli olan uzun salgı bulunmaktadır. Ayrıca kuvvetli çeperli 2-5 hücreden oluşan salgı bulundurmayan çok sayıda tüyler de vardır. Tüy şekilerini pulver halindeki drogta dahi tanımak mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp