Adaçayı Limon

Adaçayı Limon :

Limonsuz içilen adaçayı boğazı yumuşattığı gibi, yüksek ateşi düşürme ve terlemeyi önleme özelliği de bulunur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Ersin Karabacak, üç yıldır üzerinde araştırma yaptığı adaçayının şifa özelliğini kaybetmemesi için limonsuz içilmesi gerektiğini söyledi. Karabacak, “Limonsuz içilen adaçayı boğazı yumuşattığı gibi, yüksek ateşi düşürme ve terlemeyi önleme özelliği de vardır” dedi.

ÇOMÜ Araştırma Görevlisi Ersin Karabacak, doktora tezi için üç sene önce Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki adaçaylarını incelemeye başladı. şehir şehir gezerek adaçayları üzerinde araştırmalar yaptı. Doktora tezini bu yaz tamamlayacak olan Karabacak, üç yıllık araştırması sonucunda adaçayları konusunda epey entresan saptamalara ulaştı. Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki 45, Türkiye genelinde toplam 95 çeşit adaçayı belirlediklerini anlatan Karabacak, insanlarla görüşerek adaçaylarının içim özelliklerini öğrendi. buna ilave olarak bütün adaçayı türlerinden toplayarak koleksiyon oluşturdu.

Bitki çaylarına limon sıkmayın

Türkiye genelindeki 95 çeşit adaçayı içinden 5‘inin içilebilir olduğunu belirten Karabacak şunları söyledi:

“Yaz aylarında adaçaylarındaki yağ oranı epey yüksek oluyor. En elverişli toplanma zamanı çiçeklerin yepyeni açmaya başladığı sezon. Eskiden kalma 1 olağanlık bi şekilde adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. yalnız limonla içilmesi bunların her şifa özelliklerini yok ediyor. Çünkü bu bitkilerdeki etkili nesneler uçucu yağlar ve kokulu yağlar. Biz bunların üzerine limon sıktığımızda içerisindeki sitrik asit her yağları çözer ve içtiğimiz yalnızca ılık limonlu su olur. farklı 1 faydası da yoktur. yalnızca nane içerken içine limon sıkılabilir. Adaçayı ve bitki çaylarının limonsuz içilmesini öneriyorum.”

Kaynatılmamalı

Bitki çaylarının kaynatılmaması gerektiğini de vurgulayan Karabacak, doğru yöntemin, bitkinin bardağa konulan kaynamış suya atılması olduğunu söyledi. Bitkinin suyun rengini değiştirmesimden hemen sonraları çıkarılmasının doğru olduğunu belirten Karabacak şöyle sürek etti: “Bu yöntemle bitkinin etkili maddesi suya geçer. Suda kaynatıldığında ise acı, zehirli nesneler suya geçer. Bunlar bitkinin atık maddeleri olduğu için acı 1 tat verir. Bu yüzden bitki çaylarını yumuşak demlemekte fayda var. Günde 2 fincandan çok bitki çayı içilmesin faydası değil zararı bulunur. çok içilmesi halinde vücutta aşırı yorgunluk hissedilir. Kilo fazlası olan şahıslar de direk bitki çaylarına yöneliyor. Yağları epey yakıyor düşüncesiyle içiyor. fakat çok içtikleri vakit bu onlarda daha kalıcı hasarlara sebep veriyor.”

Halk arasında, adaçayının soğuk algınlıkları sırasında boğazı yumuşattığı, ateş düşürdüğü ve terlemeyi azalttığının saptandığını belirten Karabacak, kanseri önlemede destekleyici etkisinin bulunduğunun da bilindiğini söyledi.

Çay nasıl demlenir?

Karabacak, daha lezzetli ve aromalı çay içebilmenin yöntemini de “Porselen demlik içine çay ardından da soğuk su koyun. Demlik altına su doldurun. Demliği üzerine oturtup ocağın üzerine koyun. Demlik altındaki suyun buharı yavaş yavaş çayı içinde bulunduğu soğuk suyu ısıtıp, demlenmesini sağlayacak. Servis yaparken de önce sıcak suyu bardağa koyun ardından istediğiniz kadar demlikdeki çayı ek edin. Çayın şekersiz içilmesi afiyet açısından önemli” diye tanım etti.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp