Taylan Kümeli Vejetaryen Diyetler

Taylan Kümeli Vejetaryen Diyetler :

 VEJETARYEN DİYETİ ZAYIFLAMA 



Eğer vejetaryenseniz ve kilo vermek istiyorsanız ya da vejetaryenliği bir kilo verme yolu olarak görüyorsanız, aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:Vejetaryen diyeti sağlıklı ve doymuş yağlar ile kalori bakımından düşük kalabilir, ancak zorunlu değildir. Düşük yağlı ürünler yerine tam yağlı süt ürünlerinin (peynir, süt, krema) alimim azaltmanız ve bol bitki proteini, tohumlar, fındık, baklagiller yemeniz gerekir.
 
 Bunlar yeterli kalsiyum alimim sağlar (yeşil yapraklı bitkiler), şeker alimim azaltın; pasta, çikolata ve bisküvilerle yaşayan bir vejetaryen sağlığına dikkat etmiyor demektir.Bazı vejetaryenlerde selenyum, demir ve B vitaminleri azdır. Bütün besinlerin alimim garantilemek için meyve, sebze, salata, hububat, baklagiller, fındık ve tohum içeren farklı diyetler alın.
 
Eğer sağlık sorunları nedeniyle vejetaryen oluyorsanız diyetinizde balık olmasına özen gösterin -yağlı balıklar önemli bir Omega 3 kaynağıdır. Yoksa ketentohumu tüketin. Diğer temel yağ kaynakları fındık, tohum ve bitki yağlarıdır.Bir vegan (özellikle de diyet yapan bir vegan) tüm besin maddelerini almaya özen göstermelidir. -B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda ve deniz yosununda (ya da destekleyicilerde) bulunur.

Vejetaryen Diyeti Nedir?


Et ve et ürünlerini tüketmeyen vejetaryen arkadaşlarımızında fazla kilolarla sorunu olabiliyor. İşte böyle durumlarda bir çok diyet listesindeki ızgara ve benzeri et ve et ürünlerinin yerine nelerin geçebileceği konusunda kararsız kalıp diyet listelerinde kendilerine ait besinleri bulamayabiliyorlar. Böyle durumlarda şimdi size aktaracağımız bilgilerin önemi oldukça fazla.

Vejetaryen diyeti beslenme alışkanlıkları bu şekilde olan kişilerin beslenme alışkanlıklarını düzenlemek için yapılan programlardır. Yüksek proteinli besinler ve yeşilliğin ön planda olduğu beslenme programında et ve et ürünlerinden temin edilemeyen proteinlerin kazanılması sağlanır.

Meyve, sebze bir çok yeşillik, tahıl ve baklagillerle beslenen vejetaryenler olduğu gibi birde laktovejetaryen kişiler ise bu besinlerin yanında yine hayvansal kaynaklı olan süt ürünlerini de tüketirler. Birde kırmızı et dışında diğer et türlerini tüketen yarı vejetaryenler bulunmaktadırlar. Böyle bir ayrım olduğu için diyet yapacak vejetaryenin tüketebileceklerini bilip diyet listesinde gerekli durumlarda protein desteği olarak tüketmesi gerekebilmektedir.

Vejetaryen Diyeti Zararlı mı?


Vejetaryen diyeti aslında çok sağlıklı bir diyettir, ancak düzgün planlanmadığı taktirde zararlı olabilecek boyutlara da ulaşabilmektedir. Bir çok diyete göre katı yağ ve kolesterol oranını düşüren, hayvansal yiyeceklerin kullanılmaması durumu vejetaryenlerin birçok insana göre kalp krizi, obezite, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini oldukça düşürür.

Vejetaryen Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Besin Öğeleri

Protein:
Yeterli miktarlarda tüketilmediği zaman vücut ihtiyacı olan amino asitleri ve enerjiyi karşılayamaz. Bu nedenle hayvansal yiyecekler dışında bitkisel proteinlerde oldukça faydalıdır. Protein bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önemlidir.

Çinko:
Büyüme ve gelişme çağındakiler için özellikle tercih edilen çinko , kabuklu deniz ürünlerinden bolca temin edilebilmektedir.

Kalsiyum:
Vejetaryen insanlar normal kişilere göre daha fazla tükettikleri brokoli , ıspanak, soya fasulyesi gibi sebzeler sayesinde daha fazla kalsiyum kazanımları vardır.

Demir: En zengin demir kaynağı olarak bilinen kırmızı et ve yumurta tüketimi az olan vejetaryenler bu konuda eksiklik yaşayabilirler. Bu nedenle bu eksikliği kurutulmuş meyveler, ıspanak ve fasulyeden temin edebilirler.

Vejetaryen Diyet Listesi – Vegan Diyet Listesi


KAHVALTI:
Bir fincan yeşil çay
Yağsız peynir (1 dilim)
Zeytin (5 adet)
Yumurta (haşlanmış olsun)
marul, tere, semiz otundan yapılmış salata
İki dilim esmer ekmek.

ARA ÖĞÜN
Domates , tere , semiz otundan yapılmış maydanozlu ve marullu mevsim salatası
ÖĞLEN:
Lahana Çorbası
1 kase yoğurt
Mevsim Salata
AKŞAM:
Taze Fasulye
3 yemek kaşığı pilav
Yoğurt
Sebzeli mevsim salatası
GECE:
Yeşil çay

Tüketile biliyorsa yağsız süt
Sıvı gıdaların, çorbaların ve sebzelerin bol bol tüketilmesi gerekmektedir.Egzersizlerle de desteklenerek daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Şekerli ve yağlı yiyecekler fazlaca kalori bulundurabilmektedirler. Günde birden fazla yumurta tüketilmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp