Taylan Kümeli Bağırsak Çalıştırıcılar (müshiller)

Taylan Kümeli Bağırsak Çalıştırıcılar (müshiller) :

BAĞIRSAK ÇALIŞTIRICILAR (MÜSHİLLER)



Müshil hapları kilo kontrolü için kullanılmamalıdır, aşırı doz tehlikeli olabilir, uzun süreli kullanım bağırsaklara zarar verebilir ve bağımlılık yapabilir. Müshiller yiyeceklerdeki bazı besin maddelerinin emilimine engel olabilirler. Bazı düşük kalorili zayıflama diyetleri özellikle diyet lifleri düşük, crash ve yüksek protein/düşük karbonhidrat diyetlerinde kabızlığa neden olabilir. 
 
Bu durumlarda meyve, sebze, hububat ve baklagillerin alımı arttırılmalı ve yemeklerle birlikte ve öğün aralarında olmak üzere günde 8 bardak su içilmelidir. Bazı yiyecekler ve otlar doğal olarak müshil etkisi yaparlar ve bu nedenle müshil ilaçların yerine bunları diyet listesine ilave etmek daha yerinde olur. Ravent, baharat, aloe vera, turunçgiller, mısır, ketentohumu ve zeytinyağı bunlar arasındadır. Sağlıklı beslenme ürünlerini satan mağazalarda bulunabilen asidik destekleyiciler de işe yarar.

Müshil, (iç sürdürücü) zehirleyici bir etki göstermeksizin bağırsaklardaki düz kasları uyararak ya da dışkının kıvamını değiştirerek dışkılamayı kolaylaştıran ya da yol açan ilaç ve maddelerin ortak adı.

Etkisi


Müshiller yaptıkları etkinin derecesine ya da etki mekanizmasına göre sınıflandırılabilir. Basit kabızlık gibi, bağırsakların kısa süre içinde, hızla boşalmasının gerekmediği durumlarda düzenli dışkılamayı sağlamak amacıyla laksatifler kullanılır. Buna karşılık hızlı ve güçlü bir etki gösteren pürgatifler karın organlarının ultrasonla incelenmesinden ya da boşaltım sisteminin röntgen filminin çekilmesinden önce bağırsakların boşaltılması için kullanılır.

Müshiller iç yumuşatıcılardan daha hızlı etki gösterir ve bağırsak içeriğinin tamamına yakınını boşaltır. Müshiller bağırsak duvarındaki kasları uyararak olağandan daha fazla çalıştırarak, hızlandırarak (antrakinon türevleri, fenolftalein), mukoza salgısını artırarak (tuzlu ya da yağlı müshiller) kalınbağırsak çeperini irkilterek (podofil ve calapa reçineleri) ve safra akışını etkileyerek (kalomel, boldo) etki gösterir.

Bunların arasında sinameki, cascara sagrada, hint yağı ve fenolftalein sayılabilir. Magnezyum sülfat, magnezyum oksit, sodyum sülfat gibi bazı tuzlar ile agar agar, karnıyarık (Plantago psyllium) tohumları gibi sindirilmeyen lifli maddeler de bağırsak içeriğinin hacmini artırarak ya da bağırsak duvarından içeri su çekerek dışkının atılmasını kolaylaştırır. Bitki yağları dışkıyı yumuşatıp kayganlaştırır; dioktil sülfosüksinat ise bağırsaktan sıvı kaybının önüne geçerek dışkının yumuşak kalmasını sağlar.

Basit kabızlığı önlemek ya da tedavi etmek için müshil kullanmadan önce lif ve selüloz içeriği yüksek besinler yenmelidir. Anüs ve düzbağırsak (rektum) hastalıkları ile bazı damar hastalıklarında hastanın kabızlık çekmesi, ıkınması son derece sakıncalı olacağından bunu engellemek amacıyla müshil kullanılabilir. Bunun yanı sıra bazı hastalıklar ve ilaç tedavilerinin neden olduğu kabızlıkta, bazı ameliyatlar ve incelemelerden önce bağırsakların boşaltılması gerektiğinde de müshillerden yararlanılır. Son yıllarda yan etki bakımından güvenilir olduğundan, laktuloz gibi sistemik emilimi olmayan müshiller yeğlenmektedir.

Müshil maddeler bağırsak asalaklarını düşürmek ve solucan ilacıyla felce uğramış şeritleri bağırsaklardan atmak için de kullanılır.

Zararları


Acil durumlar dışında kabızlığı geçirmek için (aşırı veya sürekli) müshil kullanımı zararlıdır. Müshiller aşırı kullanıldıklarında vücut için gerekli olan vitaminler ve diğer gıdalar bağırsaktan tam emilmeden atılırlar.

Müshil türleri

Hint yağı
Sinameki
Fenolftalein

Kabızlığa Karşı Kullanılan Bitkiler

Kabızlığın az lifli gıdalarla beslenme, yolculuk sırasında kirli tuvaletlere girememe, hamilelik, adet görme, psişik durumlar, fizyolojik değişiklikler, endokrin sistemdeki bozukluklar, ilaçlar, kolon kanseri gibi değişik sebepleri bulunmaktadır.

Kabızlığı gideren ilaçlar etkilerine göre yumuşatıcı (laksatif) ve müshil (pürgatif) olarak adlandırılır. Bitkisel yumuşatıcı ve müshiller, zayıf ve kuvvetli etkili diye ikiye ayrılır. Zayıf etkili olanlar da, su tutma özelliği bulunanlar ve diğerleri diye 2 alt gruba ayrılabilir. Su tutma özelliği bulunanlar, bağırsaklarda bulunan su ile şişer, bağırsakta bir kitle meydana gelir ve bu da bağırsakları uyararak dışkılamaya yolaçar. Kepek, keten tohumu, karnıyarık tohumu, karaya zamkı, metil sellüloz, kitosan ve glikomannan’ın su tutma özelliği bulunur. Diğerleri içinde ise incir, demirhindi pulpası, zeytinyağı, bademyağı sayılabilir.

Kuvvetli etkili olanlar taşıdıkları maddeye göre etki gösterirler. Bağırsakların boşalması hızlı olur ve dışkı suludur. Bu tip ürünler dikkatle kullanılmalıdır. Yanlış veya yüksek miktarda alınmaları, istenmeyen etkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu grupta bulunanlar şunlardır:

Yağ asidi taşıyanlar:Hintyağı

Antrakinon taşıyanlar: Sinameki yaprağı, sinameki meyvesi, hıyarşember, barut ağacı kabuğu, kaskara, akdiken meyvesi, sarı sabır, ravent

Reçine taşıyanlar: Mahmude kökü, calapa tuberi

Kuvvetli etkili drogların içinde en çok sinameki kullanılmaktadır. Yaprağından hazırlanan çayın içilmesiyle müshil etki sağlanır. Sinameki, taşıdığı antrakinonların bağırsak çeperini uyararak bağırsakları harekete geçirmesiyle etkili olur. Sinameki su ve bazı iyonların kaybına sebep olabilir; devamlı kullanılmamalıdır. Yumuşatıcı ve müshillerin uygunsuz kullanılmasının istenmeyen etkileri olabileceği unutulmamalıdır. Kabızlığın giderilmesi için önce beslenme şeklinin düzenlenmesi, daha sonra zayıf etkili, su tutma özelliği bulunan diğer bitkisel yumuşatıcıların denenmesi, bunlar etkisizse herhangi bir rahatsızlık bulunup bulunmadığı incelendikten sonra müshillere başvurulması gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp