Taylan Kümeli Üzüm Sirkesi

Taylan Kümeli Üzüm Sirkesi :

ÜZÜM SİRKESİ 



Üzüm sirkesi genellikle kilo vermeye yardımcı olan özelliklere sahiptir. Fakat diğer bir gerçekte, kalorisiz olduğu için, zayıflama planındaki sınırsız besin maddesine dahil edebilir. Tek başına faydası yoktur.

En çok elma ve üzümden fermente edilerek üretilen sirke, lezzeti haricinde diyetlerden cilt bakımına dek oldukça değişik ve farklı alanlarda kullanılmaktadır. Üzümden üretilen sirkeleri 3 temel noktada toplayabiliriz; beyaz, kırmızı ve balsamik sirke. Antioksidan olarak kullanılabilen üzüm sirkesi bunların dışında insülin düzeyini düşürerek tokluk hissinin daha uzun bir süre devam etmesine yardımcı olur.

Üzümden üretilen sirkeler yaklaşık %5 ile %10 arasında asetik asit barındırır ve bu özelliği ile iştah bastırıcı olarak geçer. Yapılan araştırmalar yemeklerin ardından kan şekeri ve insülinin belirli bir seviyede kalmasını sağlayan üzüm sirkesinin kan şekerinin düşmesi neticesi hissedilen açlık hissini hafiflettiğini ortaya koyar. Fakat mide ülseri olan kişilerin asitli üzüm sirkesi tüketmeden önce doktora danışması önemle tavsiye edilir.

Cilt tahrişlerinin tedavisi için sirke kullananların sayısı oldukça fazladır. Saç derisinde ve cildin diğer bölgelerinde ortaya çıkan kaşıntı ve tahrişler için ılık bir banyo ardından bu bölgelere 2 yemek kaşığı sirkeyi bir pamukla sürmek önerilir. Yine kaşıntılı ve tahrişe sebepolan böcek, sinek ısırıkları için aynı yöntemi kullanmak oldukça yarar sağlar.

Bir ölçek üzün sirkesini 2 ölçek su ile karıştırıp ayak tırnak mantarı için kullanabilmek faydalıdır. Her gün en az 15 dakika mantarlı tırnağı bu karışım içinde bekletmek gerekir.

Üzüm Sirkesi Faydaları



Cilt yanıklarının su toplamasını önlemek (aşırı güneş yanıkları için de mesela) için buz gibi üzün sirkesini yanık üzerine sürmek oldukça yararlıdır.

Saçlar şampuanladıktan sonra 1 ölçek sirke ve 2 ölçek su ile hazırlanan karışımı durulama suyu olarak kullanmak, bir süre sonra kepek oluşumunu ortadan kaldıracaktır.

Sirkeyi yalnızca sağlık amaçlı olarak değil evinizin pek çok alanında doğal bir temizlik ürünü olarak da kullanmak oldukça işe yarar bir yöntemdir.

Mesela;

Sıfırın altında derecelerde arabanızın camlarının donmaması adına bir gece önceden hazırlanan 1 ölçek su, 3 ölçek sirke karışımını camlara sürerek bunu önleyebilirsiniz.

1’e 1 oranda su ve sirke ile hazırlanan karışım ile yumuşak bir bez parçası yardımıyla deri ayakkabılarınızı temizleyebilirsiniz.

Lekelenmiş altınları eski parlaklığına kavuşturmak ve temizlemek için sirkeli suya batırıp 15 dakika bekletmek yeterli olacaktır.

Lekelenmiş DVD’ler sirkeyle silinebilir.

Çamaşır makinenizin durulama suyuna bir fincan üzüm sirkesi ilave etmek çamaşırların rengini korumasını, tüm bakterilerden arınmasını, deodorant lekelerinin kolayca çıkmasını ve deterjan kalıntılarının daha iyi temizlenmesine yardımcı olur.

Cilt İçin Sirke



Sirke, cilde çok faydalıdır. Sivilceleri önler ve giderir. Surattaki yağı alır. Pürüzsüzleştirir. Cilt maskeleri için kimyasal içeren ve pahalı olan ürünlerine almanıza gerek yok. Zeytinyağı ve sirke ile hazırlayacağınız basit bir maske, hem bu ürünlerden daha sağlıklı hem de daha işe yarardır. Sirke kürü sayesinde, pürüzsüz ve ışıltılı bir cilde sahip olabilmek oldukça mümkün. Mesela,kürümüz için,

Gerekli Malzemeler ;


1 çay kaşığı üzüm sirkesi,
1 çay kaşığı saf zeytinyağı,

Sirke Kürü Hazırlanması ve Kullanım Şekli:

Sirke ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Pamuğu hazırladığımız karışıma batırıyoruz ve hem yüzümüze hem de boyun ve dekoltenize sürüp, 30 dakika bekletiyoruz. Ilık su ile yıkıyoruz. Bu sirke kürünün faydasını görmek için, sabah uyandığımızda ve akşam yatmadan önce günlük olarak uyguluyoruz.
Sivilceler İçin Sirke

Bilindiği üzere, sirkenin bakteri öldürücü özelliği bulunur. Ciltte meydana gelen sivilceler için, sirke çok iyi bir tercih olacaktır.

Gerekli Malzemeler :

1/2 çay bardağı Gül suyu,
1/2 çay bardağı üzüm sirkesi

Sivilceler için sirke kürü Hazırlanışı ve Kullanım Şekli:

Gül suyu ve sirkeyi iyice karıştırıyoruz. Küçük bir parça pamuğun üzerine hazırladığımız karışımdan, bir miktar döküyoruz. Yüzümüzü ve boynumuzu siliyoruz. Günlük olarak düzenli şekilde kullanıyoruz. Bu karışım, ciltteki sivilceleri yok eder ve yeni sivilcelerin de oluşmasını engeller.

Sirkenin Saça Faydaları, Kepek İçin Sirke

Saçlardaki kepekler ne yapsak da gitmez. Kepek için sirke, hakikatten de sihirli bir formül olarak kendini kanıtlar. Sirkenin saça faydası hakkında pek çok araştırma vardır. Saçları parlak ve canlı tutmasının dışında, kepek için sirke kullanmak çok pratik ve kesin sonuç verecek bir uygulamadır.

Kepek İçin Sirke Kürü :

Haftada 1 kez, üzüm sirkesini, saç derisine ve saçlara masaj yaparak uyguluyoruz. 30 dakika bekledikten sonra ılık su ile saçlarımızı yıkıyoruz. Çok kısa süre içerisinde, kepek problemini ortadan kalkacaktır.

SİRKE ZAYIFLATIR MI?
Sayısız faydası olan sirkenin etken maddesi asetik asittir. Elma veya üzümden elde edilenlerle balzamik sirke arasındaki tek fark, bu etken maddenin yoğunluğudur. Yoksa hepsi aşağı yukarı benzer kimyaya sahiptir.

Kansızlığa, göz, diş ve cilt iltihaplarına iyi gelir. Dezenfektan etkili olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Bu nedenle sirke; ev temizliğinden, egzamalı bölge ve yaraların dezenfekte edilmesine kadar pek çok yerde kullanılır.

Sirke ile ilgili yapılmış pek çok araştırma söz konusudur. Bu araştırmalar ve sonuçları şu şekildedir:

Elma sirkesi: Diyabetten çok kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor denebilir. Ahvaz Jundishapour Universitesi’nde 2008 yılında yapılan bir araştırmada denek farelere elma sirkesi verilmiştir. Bunun sonucunda sirke; açlık, kan şekerlerine etki etmemiştir ancak kanda yağ seviyeleri düşmüş ve total kolesterol, trigliserit, LDL’de azalma olmuştur.

Üzüm sirkesi: 2008 yılında Japonya’da obez bireylere 12 hafta boyunca düzenli olarak üzüm sirkesi verilmiştir. Vücutta ve organların etrafındaki yağ oranlarında, vücut kütle indeksinde, ağırlıkta, kandaki trigliseit seviyelerinin tamamında düşüşler görülmüştür. Araştırmanın sonucunda obezitenin ilerleyerek, başka bazı hastalıklara yol açmasını engellemeye yardımcı olabileceği söylenmiştir.

Balzamik sirke: Salataya 1-2 yemek kaşığı kadar konulduğunda, diğer sirkelere göre, yağsız bir salatayı bile çok lezzetli hale getirebilir. 2012 yılında, Kore’de Yonsei Universitesi’nde deney fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, balzamik sirkenin, yüksek yağlı diyete rağmen insülin hormonundan sorumlu beta hücrelerini iyileştirdiği ve kandaki yağ seviyelerini düşürdüğü kanıtlanmıştır.

Sirke zayıflatır mı?

“Sirke zayıflatır” demek çok kritik sonuçlar doğurabilir. Asla tek başına sirke, gün boyu fazla beslenmeyle başa çıkabilecek güçte değildir. Harcadığımız kaloriye göre, yediklerimizin de belirleyici olduğu bilinmelidir. Sirke, zayıflamada bir “mucize” değildir. Sirkenin düzenli kullanılması ve günlük kalori alımına da dikkat edilmesi gerekir.

Sirke tüketimi kimler için zararlı?

En çok turşularda kullanılan sirkeden mide şikayetleri olanların kaçınması gerekir. Yüksek tansiyon, kalp damar hastaları, obezite ve ödem sorunu olanlar için şu formül daha sağlıklıdır:

5 litrelik bir kavanoza 2 lt içme suyu, istenilen sebzeler, tadını beğeninceye kadar elma sirkesi veya üzüm sirkesi, yalnızca 1 çorba kaşığı kadar deniz tuzu konulur. Bu şekilde az tuzla yaptığınız bir turşuyu keyifle yemek mümkündür.

ÜZÜM SİRKESİ YAPIMI

Tatlı olduğu halde sofraya çıkarılamayacak kadar gösterişsiz ve bozuk olan üzümlerden şıra ve pekmez yapılabilir. Ezik, büzük, çürümüş ve tatsız üzümlerden ise sirke yapmak mümkündür.
Sirke evlerimizde aranılan, kullanılan maddelerden biridir. En iyi sirke üzümden yapılır. Sirke; üzüm suyunun yani şıranın ekşimesinden, mayalanmasından meydana gelir.

İspirtolu herhangi bir sıvı, açıkta havayla temas edince asit asetik özel ekşime mayasıyla mayalanıp sirkeleşir.
Sıvının yüzeyinde beyazımtırak ince ve yarı sıvı bir kabuk belirir ki buna "sirke çiçeği" denir.
Üzümden gayrı elma, dut, erik gibi başka meyvelerden de sirki yapmak mümkün ise de en makbulü yukarıda da belirttiğimiz gibi üzüm sirkesidir.

"Keskin sirke küpüne zarar" ata sözünden de anlaşılacağı gibi sirke küpte durmaz. Keskinliğiyle küpü çatlatır ve akıp gider. Onun için evlerinde sirke yapmak isteyenler her şeyden önce küçük bir tahta fıçı sağlamalıdırlar.
Bu fıçıyı kullanmadan önce sodalı suyla iyice yıkamak gerekir. Sodalı suyla iyice yıkadıktan sonra fıçı bol akarsuda bir süre tutulur. Sonra temiz bir yerde iyice kurutulur.

Fıçının içi kuruyunca buna bir şişe kadar ekşimeye yüz tutmuş keskin sirke konur. İçindeki karışımın her yerine bulaşması için vakit vakit çalkalanılan veya sağa, sola çevrilen fıçı, iki veya üç gün böyle bırakılır. Bu sürenin sonunda içindeki sirke süzülerek şişelere doldurulur ve kullanılmak üzere bir kenara kaldırılır.

Fıçı ise artık sirke fıçısı olmuştur. Artık bu fıçıyla sirke yapılabilir.
Bahçeden toplanılan veya çarşıdan alınan yaralı, bereli üzüm tanelerinin sıkılmasıyla elde edilecek sudan şıra elde edilecekse bu sular bir kapta toplanır. Geriye kalan posa atılmaz ve şıra yapımına elvermeyen ezik, çürük üzüm tanelerinin sularıyle birlikte güneşli veya sıcak bir yerde tutulan fıçıya doldurulur.

Aradan iki gün geçtikten sonra posayı örtecek kadar ılık su katılır. Fıçının üstü kapatılır ve vakit vakit içindekiler karıştırılarak 15 gün böylece bırakılır. Bu sürenin sonunda fıçıya içindeki suyun yarısı kadar daha katılır ve 25 gün daha beklenir. Kırk günün sonunda sirke olmuştur.
Fıçıdaki sirke süzülerek şişelere doldurulur.

Kalan cibre yani posa gene fıçıya konur, üstüne bir şişe sirke döküldükten sonra fıçı ağzına kadar ılık suyla doldurulur ve ağzı örtülür. 30 - 35 gün sonra sirke hazırdır. Böylece üzüm posalarından birkaç defa sirke elde etmek mümkündür.

Yaş üzümden olduğu gibi kuru üzümden de sirke yapmak mümkündür. Bunun için kuru üzüm, kendi ağırlığının dört misli suyla kaynatılır. Sonra bu şekersiz hoşaf fıçıya konur ve bir - iki gün 25 - 30 derece sıcak olan bir yerde tutulur. Şekersiz hoşafta bir kaynama başlayınca (iki günde bu kaynama başlamamışla bir - iki gün daha beklenebilir) fıçıya yeteri kadar ılık su katılır.

Vakit vakit karıştırarak fıçıdakiler 25 - 30 gün bir kenarda tutulur. Bu süre sonunda sirke olmuştur. Süzülerek şişelere alınır.
Kalan posaya elde edilen sirkeden bir şişe kadarıyle gerekli miktarda ılık su katılır ve gene fıçı sıcakça bir yerde 25 - 30 gün tutulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp