Taylan Kümeli Selülit

Taylan Kümeli Selülit :

Selülit



Selülit, kadınların kalça, bacak içleri ve popolarında bulunan yağın portakal kabuğu şeklindeki görüntüsüne verilen isimdir.Selülit aslında kimyasal olarak normal vücut yağından farklı biryağ değildir. Ancak bu portakal kabuğuna benzer görüntü kadınların hayal gücünün bir ürünü de değildir.Her ne kadar bu konu üzerinde hâlâ ateşli tartışmalar devam etse de, bunun açıklaması şöyle yapılabilir:Kadınların yağ hücreleri deri tabakalarının arasında parçalar halinde bir bütün olarak bulunur. 
 
Ve özellikle de kilo alındığı zaman bulundukları alanlar genişleyemeyeceği için veya deri sıkıştırıldığından yağ hücreleri görünür hale gelir ve "portakal kabuğu" görünümü oluşur.Östrojen hormonu yüzünden, biriken yağlar genellikle kadınların kalçalarında, popolarında ve bacak içlerinde toplanır. Dolayısıyla da selülit bu bölgelerde çok daha belirgin hale gelir.Zayıf ten pigmentleri, derinin elastikiyetini kaybetmesi ve spor veya yokluğu da selülite yol açan nedenler olarak biliniyor.

Selülit Nedir?



Selülit kelimesi insanlara medikal bir konuya ait bir şeymiş gibi gelir. Fakat aslında selülit çok basit olarak derinin altında bulunan yağdan başka bir şey değildir. Selülite neden olan yağ dokusu bağ dokusunu ters yöne doğru ittirerek cildi buruş buruş ve inişli çıkışlı gibi göstermektedir. Selülit insan sağlığı açısından zararlı bir şey değildir. Fakat bunun yanında çoğu kişi selülitten kötü görüntüsü yüzünden kurtulmak istemektedir.

Vücutta selülit olması kişinin kilolu olduğu anlamına gelmemektedir. Zayıf hatta sıfır beden olarak nitelendirilen çok zayıf kişilerde dahi selülit görülebilmektedir. Yalnız şu da var ki eğer kilolu iseniz kilo vermek vücudunuzdaki selülitleri azaltmanıza yardımcı olur. Selülit genelde erkeklerden çok bayanlarda daha çok görülmektedir. Yine selülitle ilgili bir gerçek var ki akrabalarınızda selülitli bir bayan varsa sizin de selülitli olma ihtimaliniz yüksektir. Yani selülitin genetik faktörü de çok fazladır. Selülitin bu sayılan nedenlerinden ayrı selülite neden olan diğer faktörler şu şekildedir;

- Kötü beslenme

- Son moda diyetler

- Yavaş metabolizma

- Yetersiz fiziksel aktivite

- Hormonsal değişiklikler

- Yetersiz su tüketimi

- Toplam vücut ağırlığındaki yağ oranı

- Cilt tabakanızın kalınlığı ve cildinizin rengi

Selülit ten rengi koyu olan kişilerde daha az görünmektedir. Dolayısıyla koyu cilde sahip insanlar selülit açısından şanslıdırlar. Açık renkli insanlar açısından eğer kısa şortlar ya da bikini giyeceklerse cilt fondötenleri ile cildini daha koyu yaparlarsa kalçalarında ve bacaklarında gamzeler oluşturan selülitler daha az fark edilebilir. Bacaklardaki ve kalçalardaki selülitlerden kurtulmak için piyasada çok çeşitli sayıda ürün ve tedaviler bulunmaktadır. Fakat bunlardan birçoğunun tam olarak işe yaradığını ve kalıcı olduğunu gösteren bilimsel kanıt henüz pek yoktur. Selülit tedavilerinde kullanılan bazı ürünler şu şekildedir;

Selülit kremleri; bu kremlerin yağı eritip cildi düzleştirdiği bilinmektedir. Selülit kremlerinin birçoğu astım tedavisi için geliştirilen reçeteli bir ilaç olan aminofil içermektedir. Dolayısıyla bu kremlerin selülite karşı iyi geldiği hakkında herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte bazı durumlarda insanlara zararlı bile olabilmektedir. Bu selülit kremlerinin kan damarlarını daralttığı ve ciltteki suyu hareketlendirdiği için etkili olduğu düşünülmektedir. Fakat dolaşım problemi olan insanlar açısından bu çok tehlikeli bir durumdur. Ayrıca bazı insanlarda aminofil maddesi alerjik reaksiyonlara dahi neden olabilmektedir. Dolayısıyla selülit kremleri adı altında satılan kremlere dikkat edilmeli ve doktor kontrolü tarafından tavsiye edilmelidir.

Liposuction; yağ aldırmak da denilen bu işlemde bazı yağlı dokulardan cerrahi yollarla yağ çekilmektedir. Liposuction işleminde aslında sadece cildin en derin tabakalarındaki yağ alınmakta, cildin hemen altında bulunan selülitli bölgeye herhangi bir uygulama yapılmamaktadır. Dolayısıyla uzmanlar selülitli cildi bulunan kişilerin liposuction yaptırmadan önce daha dikkatli olması gerektiğini savunurlar çünkü gamzeli cilt, yağ aldırma işleminden sonra daha kötü bir görüntüye neden olabilmektedir.

Bazılarımız aynanın karşısına geçerek uzun uzun ''neden böyle bir kaderim var?'' diye düşünür. Vücut şekliniz ister zayıf, ister şişman olsun, selülit bazen kaçınılmaz oluyor. Ama umutsuzluğa kapılmaya gerek yok , çünkü selüliti tedavi etmenin binbir yolu var. Selülit derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde meydana gelir.

Oluşan selülitler derinin üst bölümünde pütür pütür bir görüntü bırakır ve fiziksel olarak kendine güvensizliğe sebep olur.Yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücreler genişler. Kan dolaşımı giderek yetersizleşmeye başlar. Yağ hücrelerinin genişlemesi ise yağ dokusunun aşırı yayılması demektir.

Bu yayılma deri altı bağ dokusunu da etkileyerek vücudun normalden daha fazla su tutmasına ve dolayısıyla da kan dolaşımının zayıflamasına neden olur. Vücut kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlar. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar.Kilo vermenin formülü belli, ama...

Şimdiye kadar pek çok kadın kilo vermenin formülünü, gazete ve dergilerden öğrendi : kalorisi düşük yiyecekler yemek, bol bol hareket etmek ve aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamak.Ancak tüm bunlar, bazılarımız için, pürüzsüz ve formda görünen bir vücuda sahip olmak için yeterli olmuyor. Fransa''da kozmetik uzmanlarınca,ilk olarak 1950''li yıllarda ortaya atılan selülit sözcüğü, bir deri hastalığı olarak adlandırılıyor.

Günümüze kadar selülitin, kozmetik dünyası tarafından ortaya atılan bir aldatmaca mı, yoksa tüm kadınların kaderi mi olduğu tartışmaları devam edip duruyor.

Kimi uzmanlar, selülitin bir tıp hastalığı olmadığını, kozmetik tedavilerin arttığı günümüz koşullarında ortaya atılmış bir uydurmaca olduğunu ileri sürüyorlar.Bilinen bir gerçek var ki, o da zayıf, şişman pek çok kadının, kalça ve baldır çevresindeki, çıkıntılı görüntüden oldukça rahatsız olduğu.

Selülitler bir gecede ortaya çıkmaz



Selülitlerinizin bir gecede ortaya çıkmadığı malum. Uzmanlar sağlıksız yaşam koşullarının, dengesiz beslenme,fazla alkol alma, sigara tiryakiliği ve bedensel hareketsizliğin, uzun vadede selülitin vücutta yerleşik hal almasına neden olduğunu söylüyorlar.

Hamilelik ve menopoz gibi dönemlerde, hormonal seviyelerde meydana gelen iniş çıkışlar da diğer sorumlu faktörlerden. Araştırmacı bilim adamları, kadınların bu dönemlerde duygusal yönden oldukça hassaslaştığını, stresle başa çıkmanın ise, hormonal değişimleri en aza indireceğini söylüyorlar.

Çünkü strese girdiğiniz anlarda, vücut savunma sisteminiz harekete geçiyor ve bazı hormonlar normalden fazla salgılanıyor.Vücudun su toplanma oranının artmasıyla, selülitlere zemin hazırlanmış oluyor. Kısacası, selülitlerinizden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız, daha az stresli bir yaşama ve bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeye ihtiyacınız var.

Selülit Tedavisi
Selülit tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir, Kadınların kabusu olan selülit doğal tedavi yöntemleri, kremler ve yiyecek içeceklere dikkat edilerek kısa sürede giderilebilir. Selülit tedavisi için öncelikle bu oluşuma neden olan faktörlerden uzak durmalı ve aşağıdaki tarifleri uygulamalısınız.

Günlük hayatında spor yapmayı sevmeyen, hareketten mümkün olduğunca kaçınan, beslenme düzeni bozuk olan kişiler selülit probleminin ilk hedefi olurlar. Hayat standartlarınız da yapacağımız değişiklik ile selülit kabusuna son verebilirsiniz.

Selülit Tedavisi İçin Doğal Yöntemler
Bitkisel Yağlarla Selülit Tedavisi
Lavanta yağı
Zeytinyağı
Biberiye yağı
Portakal yağı
Limon yağı
Ardıç yağı
Kayısı yağı
Hazırlanışı: Hepsinden bir çorba kaşığı alarak karıştırın. Daha sonra selülitli bölgelere uygulayın. Uyguladığınız karışımı streç ile kaplayın. 20 dakika sonra streç filmin kaldırılması gerekir. Ilık bir duş alarak maskeyi temizleyebilirsiniz. Selülit giderici bitkisel yağ maskesini haftada 1 uygulayabilirsiniz.

Bitkisel Yağlarla Selülit Tedavisi -2
Keten yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Rezene yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Zambak yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Limon yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Portakal yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Yasemin yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Hazırlanışı: Verdiğimiz ölçülerde bütün yağları karıştırın ve sorunlu olan bölgelere geceleri yatmadan masaj yaparak yedirin ve sabahları sabunlu su ile yıkayın. Her akşam uygulanabilir.

Bitkisel Yağlarla Selülit Tedavisi -3
20ml zeytinyağı
Üç damla limon yağı
Üç damla ardıç yağı
Üç damla lavanta yağı
Hazırlanışı: Malzemeler bir kap içerisinde karıştırıldıktan sonra selülitli bölgeye sürülür. Sürdükten sonra 0.5 – 1 saat bekletin ve yıkadıktan sonra kullandığınız ilaç varsa sürebilirsiniz.

Selülit Maskesi
5 damla badem yağı
5 damla limon yağı
¼ ölçü lime yağı
3 ölçü kırmızı şarap
3 ölçü votka
Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak günde 2 defa süngerle selülitli bölgeye sürülür.

Selülit Giderici Beyaz Kil Maskesi
1 paket kil
5 damla limon
5 damla portakal veya mandalina yağı
2 çorba kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Bir paket kili suyla karıştırıp limonu ve portakal veya mandalina yağlarından birini ilave edin, iki çorba kaşığı tarçın koyun ve karıştırın. Hazırlanan karışımı selülitli bölgeye sürüp sarın. 20-30 dk bekleyin. Bu maskenin faydaları yağların atılmasına ve selülitli bölgenin pürüssüzleşmesini sağlayacaktır.

Selülit Giderici Ballı Sirke Maskesi
50 gram bal
50 gram sirke
Yeteri kadar buğday unu
Hazırlanışı: Bal ve sirkeyi karıştırın(eşit ölçekte). Buğday unu ekleyip hamur yapın. İstenilen bölgeye sürüp 2 saat bekleyin. Bir sonraki gün tuzsuz yağsız loru aynı bölgeye sürüp sarıp 2 saat bekletin. Bu işlemi tekrarlayın.

Selülit Tedavi Edici Kafain Maskesi
İki yemek kaşığı filtrelenmiş kahve
1 kaşık el kremi
Hazırlanışı: Malzemeleri robottan geçirip un haline getirin ve iyice karıştırın. Kremin uygulanışı; Kan dolaşımını uygulamak için ılık duş alıp kurulanın Kremi selülitli bölgeye sürüp parmak ucuyla yedirin. Sürdüğünüz bölgeyi streç film ile sarın ve onbeş dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın. Bu maske haftada 2 kez uygulanmalıdır.

Doğal Selülit Tedavi Edici Maske
Elma sirkesi ( 1 tatlı kaşığı )
Su ( 1 tatlı kaşığı )
Nane yağı ( 2 damla 9
Limon yağı ( 2 damla )
Biberiye yağı ( 2 damla )
Hazırlanışı: Verilen ölçülerde malzemeleri karıştırın ve sorunlu bölgelere masaj yaparak yedirin. Streç film ile selülitli bölgeyi sorun ve en az 1 saat bekletin. Bu arada hareket etmeye özen gösterin. Süre sonunda bacaklarınızı ılık sabunlu su ile yıkayın. Haftada 3 kez uygulayın.

Domates Suyu ile Selülit Tedavisi
Domates ( 2 tane )
Günlük olarak taze bir şekilde domates suyunu sıkın ve sabah, öğle ve akşam her öğün bir bardak için. Domates selüliti önleyen toksinlerden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Selülit için Defne Ve Biberiye
Cam kavanoz
Yeteri kadar defne
Yeteri kadar biberiye
Yeteri kadar susam yağı
2 kaşık soya yağı
Hazırlanışı: Defne ve biberiyeyi cam kavanoza koyup, üzerine çıkacak derecede susam yağı, iki çorba kaşığı soya yağını karıştırın. Yaklaşık iki hafta güneşte bekletip, karışımı süzdükten sonra dört limon sıkın. Kan dolaşımını sağlayan karışımı masj olarak vücuda uygulayın.

Kayın Ağacı Kabuğu
Kayın ağacı kabukları bir saat kaynatılır. süzülüp elde edilen sıvı bir kaba konulup dinlendirilir. Bu sıvıdan selülitli yere iki saatte bir kompres yapılır. Isıtılan sıvı ile hergün banyo yapılır.

Selülit Giderici Bitkiler
Yarım çay bardağı kırlangıç otu
Yarım çay bardağı sarmaşık yaprağı
Yarım çay bardağı yulaf unu
Yeteri kadar susam yağı
20 dakika sarmaşık yaprakları ve kırlangıç otu kaynatılır. Süzüldükten sonra elde edilen karışıma yulaf unu eklenir ve lapa kıvamına gelecek şekilde susam yağı ile yoğrulur. Lapa sorunlu bölgeye(temiz bir bez ile) sürülür.

Selülit İçin Scrub
Kahve selülitli bölge için süper bir içecektir. Biten kahvenin telvesi ile vücudunuza günde 1 kez yaptığınız masaj oluşan selülitlerinizin geçmesini sağlar. Bu yöntemde tek şart sade kahve kullanmaktır. Hiçbir şekilde damla sakızlı veya çikolatalı kahveleri kullanmayın.

Selülit İçin Deniz Tuzu Scrub
Aktarlardan veya büyük marketlerden temin edebileceğiniz deniz tuzu ile selülitli bölgeye masaj yapıldığında selülitler git gide azalcaktır. 10 dakika masaj yapın ardından soğuk su ile selülitli bölgeyi temizleyin.

Selülitleri Tedavi Edici Öneriler
Selülit Tedavisinde Yiyeceklere Dikkat
ilk önce yenilen yiyeceklere dikkat edilmelidir. Selülit için diyete girmek saçma olacaktır. Selülit için kimse diyet önermez. Çünkü zayıf tipli vücutlarda bile selülit görülebilir. Bu durumun kesinlikle yenilen şeylerle ilgisi vardır. Çok fazla asitli içecek içen kişilerde ve kahveyi bol miktarda tüketen bayanlarda selülite rastlanır. Selülit bir hastalık değildir. Doku altı sorunudur. Doku altında biriken çeşitli yapılar selüliti oluşturur.

Şekerden Uzaklaşın: Şekerli gıdalar selülit oluşmasının temel nedenidir. Tamamen şekeri hayatınızdan çıkarın gibi bir söylem yanlış olacaktır. Fakat içilen ve yenen şeylerdeki şeker oranı abartılmamalıdır. Günde 3-4 bardak kola tüketen bir kişide; selülit olmama ihtimali çok azdır. Kola gibi içecekler hem asitli hem de yoğun şekilde şeker içerir. Kola yerine meyve suları içilerek bu ihtiyaç karşılanmaya çalışılmalıdır.

Selülitle savaşırken en önemli içecek sudur. Bol su içerek selülite neden olan maddelerin yakılması sağlanır.

Selülit Gideren İçecek Tarifi
Ananas ( yarım )
Maydanoz ( 1 demet )
Greyfurt ( 1 tane )
Taze zencefil ( başparmak boyunda yarım )
Kereviz sapı ( 2 tane )
Verdiğimi malzemelerin hepsini katı meyve sıkacağında sıkın ve günde 2 kez 1 bardak için.

Spor Yapmak Selüliti Önler
Düzenli bir şekilde spor yapmak selülit tedavisine olumlu yansır. Spor yaparken fazla yağlar vücuttan atılır ve vücut forma girer, yarım saatlik yürüyüşlerde, selülitin tedavisi için güzel bir başlangıçtır.Görüldüğü gibi selüliti önlemek tahmin edildiği kadar zor olmayan bir durumdur.

Selülit Masajı ile Selülit Tedavisi
Selülitli bölgeye masaj yapmakta oldukça etkilidir. Masaj yaparken deriye verilen ısı; bu bölgenin ısınmasına ve yağ dokusunun düzelmesine neden olur.

Selülit Giderici Masaj Yağı Tarifi
Avokado çekirdeği ( 1 tane )
Üzüm çekirdeği yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Ardıç yağı ( 3 damla )
Limon yağı ( 3 damla )
Mısır unu ( 2 yemek kaşığı )
Aloe vera jeli ( 1 tatlı kaşığı )
Avokado çekirdeğini havanda döverek ezin. Diğer malzemelerle karıştırın ve selülitli bölgelere gün aşırı bu karışım ile masaj yapın.

Hazırlanan selülit masajı yağı selülitli bölgeye sürülür ve ellerin yardımıyla masaj yağı kalça ve selülitli bölgeye dairesel hareketlerle yedirilir. Daha sonra derinizi sıkıştırmadan baş ve işaret parmaklarınızın arasına alın ve yoğurur gibi masaj yapın.

Selülit Kremleri İşe Yarar Mı?
Günümüzde üretilen selülit kremleri oldukça başarılıdır. Selülit kremleri gece yatmadan kullanıldığında daha etkili olduğunu söyleyen uzmanlar yatmadan önce bacaklarınıza kese yapın ardından masaj yaparak kremi sorunlu bölgelere uygulayın. Selülit vücuttaki bir rahatsızlıktır yan ürünler kullanmadan geçmesi zordur bunu unutmayın.

Selülit Tedavisi için Doğal Krem Tarifi
Melisa yağı ( 25 gram )
Limon suyu ( 10 damla )
Okaliptüs yağı ( 25 gram )
Aspirin ( 15 tane ezilmiş )
Adaçayı ( 25 gram )
Aspirinleri ezerek diğer malzemeleri de katıp karıştırın. Selülit oluşan bölgelerinize hazırladığınız selülit kremini sabah ve akşam masaj yaparak yedirin. Kremi uygulamadan önce dilerseniz ılık su ile cildinize kese yaparak kan dolaşımını hareketlendirin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp