Taylan Kümeli Ne Gibi Terslikler Görülebilir?

Taylan Kümeli Ne Gibi Terslikler Görülebilir? : Aslında sıradan bir sindirim sistemi doğası gereği son derece dayanıklıdır ve şikâyet etmeden birçok maddeyi içine alır. Ancak bunun da bir limiti vardır. Yaşam biçimi,yanlış beslenme alışkanlıkları ve stres gibi faktörler sindirim sistemini olumsuz etkiler ve toplumların neredeyse 1/3 oranında var olan çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları baş gösterir.Mide krampları, ishal, kabızlık, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar bu şekilde meydana gelir.

Buradan bütün sindirim hastalıklarının psikolojik nedenlerden ötürü ortaya çıktığı yanılgısına kapılmamak gerekir. Yediğiniz yemeğin ne olduğu da sindirimde çok önemli bir faktördür.Batılıların beslenme tarzı son yüzyılda büyük değişime uğramıştır. Yağ oranı yüksek, lif oranı düşük yiyeceklerin tüketimi gözle görülür bir hızla artmıştır.

Lif oranındaki yetersizlik besinlerin bağırsakta kalış süresini uzatır ve bu da kabızlığa neden olur. Aynı sonuç, vücut yeterli miktarda sıvı almadığında veya fazla tuz tüketiminde de görülür. Yağın fazla miktarda kullanımı da -özellikle doymuş yağlar- son derece zararlıdır ve kalp hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabilir. Buradan vücudun yağa ihtiyacı olmadığı çıkarılmamalıdır.

Konsantre bir enerji stoğu olmasının yanında yağlar vücudun belirli kimyasal maddeleri ve hormonları yaratması için gereken yapılardır.Kolesterolün taşınma, parçalanma ve vücuttan atılmasına da yardımcı olurlar. Son iki yüzyılda yağsız veya az yağLı yiyecek üreticilerinin önayak olduğu yağsız yeme kampanyalarının çokluğuna rağmen tüm dünyada obezlerin sayısı engellenemeyecek bir hızda artmaktadır.Dünya nüfusunda ortalama her 5 kişiden biri obez olarak tanımlanmaktadır. Yani her 5 kişiden biri olması gerektiği kilonun %30 üzerindedir.

Bu da şeker ve yağ oranı; dolayısıyla da kalorisi yüksek yiyeceklerin tüketiminden kaynaklanmaktadır. Egzersiz yapmak vücuda kalori yaktırdığı gibi sindirimde de vücuda yardımcı olur.Egzersiz yapmak, nefes almamızı düzenler, stresi azaltır ve sindirim organlarının rahatça görevini yapabilmesi için gereken zeminin oluşmasına yardımcı olur.Sindirim sistemindeki kan dolaşımını sabit ve düzenli bir seviyede tutar.

Az miktarda alkol tüketiminin vücuda katkısı olduğu konusunda sağlam kanıtlar olmasına rağmen alkolün fazla miktarda alınmasının da, özellikle mide, karaciğer ve pankreas olmak üzere sindirim sistemine verdiği zarar yadsınamaz.Alkol, mide asitlerinin mideden yemek borusuna geri dönmesini engelleyen kasların gevşemesine neden olur ve bu asitler yemek borusunun alt kısmındaki hassas dokuya temas ettiğinde yanma hissi meydana gelir.

Bir diğer sindirime zararlı madde ise sigaradır. Sigara içenler mide yanmasından çok çekerler. Bunun nedeninikotinin mide asidi üretimini artırırken, bu asitleri ince bağırsağa zarar vermesini engellemek suretiyle nötralize eden sodyum bikarbonat üretimini de azaltmasıdır.ilaç kullanımı da çoğu zaman sindirim sistemine zarar verir. Aspirin, nurofen.veya NSAID (non steroid anti inflammatory drugs) gibi eczanelerde satılan ilaçlar midede kanamalara yol açabilir.Doz aşımında olduğu gibi normal kullanımda da mide yanması, bulantı, kanama veya ülser gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Antibiyotik ilaçlar ise bağırsaklardaki zararlı bakterilerle birlikte yararlı olanları da öldürür. Bu durum kısa vadede ishal veya kabızlığa, uzun vadede ise fibromiyalgia veya vücudun yiyecekleri kabul etmemesine neden olabilir, ilaçların yanlış kullanımı sindirimsel bozukluklara neden olduğu gibi bu bozuklukların üstesinden gelmede yine ilaçlara başvurulmaktadır. Bu durum bir kısırdöngüye neden olabilir ve bu döngüden çıkabilmek önce hayat tarzını değiştirmek ve stresten uzak kalmakla mümkündür. Semptomlar oluştuğu takdirde profesyonel yardım almak önemlidir.Mide kanserinin de dahil olduğu birçok sindirim rahatsızlığı erken teşhisle çok ilerlemeden önlenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp