Taylan Kümeli Kanser

Taylan Kümeli Kanser :

 Kanser



Kansere uygulanabilecek birleşik tıp tedavisi kendi içinde bir kitap konusu olabilir, o yüzden bu başlık altındakiler genel ana hatlardan başka bir şey olarak değerlendirilmemelidir.Kanser çok sebepli bir hastalıktır. Bazı maddeler kanserojendir. Bunlar birtakım hücreleri mutasyona uğratır ve çoğalmaya teşvik eder ki bu da vücudun normal işlevini yerine getirememesi ve sağlıklı hücrelerin yok edilmesini beraberinde getirir.
 
 Fakat bu kurallar herkes için geçerli değildir. 94 yaşında bile hâlâ zinde olan ancak baca gibi sigara içen dede veya teyzeleri olduğunu iddia eden sigara tiryakilerini dinlemişsinizdir. Açıkça görülen odur ki hücrelerin mutasyonunu tetiklemek için bir nedenler zinciri gereklidir. Genetik, stres seviyesi, genel sağlık ve diyet ana oyunculardır. Ve bazen aynı belirgin durumlar değişik sonuçlar doğurabilir. 
 
Kronik stres altındaki bir insan sedef hastalığına bir diğeri de kansere yakalanabilir.Kanser tahminleri, tanımlamaların da yardımıyla son yıllarda giderek daha başarılı hale gelmiştir, ikinciller veya metastatik kanser bölgeleri olarak bilinen, kanser hücrelerinin vücuda yayılıp yeni koloniler oluşturmaları durumunda kanserin yok edilmesi çok daha belirsiz ve zordur. Kanserden kurtulan ve uzun azalma evrelerine girmiş insanlara dair raporlar gün geçtikçe artmaktadır.
 
Bir insan hastalığının neden kaynaklandığını bilmiyorsa, en iyisi akıl ve bedene bakarakonları bir denge haline taşımaktır. Vücudun sanogenetik özellikleri kuvvetlidir ve doğru koşullara erişilirse kendini dengeleyip iyileştirebilir. Kemoterapiyi tamamlayıcı olarak, yaşam kalitesini oldukça artırır ve uzun azalma süreci için en iyi şansı sunar, irade iyileşmenin vazgeçilmez bir parçasıdır, fakat sadece ''''savaşacağım'''' demek yeterli olmaz: Vücudun kendi iyileşme gücüne yardım edecek şeyleri yapmalısınız.

Kanser Belirtileri Nelerdir

Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.
Açıklanamayan kilo kaybı:Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
Ağrı: Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir.İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

Kanserin Nedenleri


Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilemeyen faktörler yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Değiştirilebilir faktörler ise çevresel etkenlerdir. Bunlar:
Sigara ve alkol kullanımı,
Radyasyona maruz kalma,
Bazı virüsler,
Kötü beslenme alışkanlığı,
Gıdalardaki katkı maddeleri,
Uzun süre güneş ışığına maruz kalma,
Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,
Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.),
Hava kirliliği,
Bu risk faktörlerinden biri veya daha fazlasına maruz kalmak bu kişide kesin kanser gelişeceğini göstermez, ama kansere yakalanma ihtimalini arttırır. Bazı insanlar birçok risk faktörü bulundurmasına rağmen yaşamı boyunca hiç kansere yakalanmazken, kanser tanısı konulan bazı hastalarda ise hiçbir risk faktörüne rastlanmayabilir.

Kanser türleri

A
► Akciğer kanseri‎ (1 K, 4 M)
K
► Kalıtımsal kanserler‎ (1 K)
► Kan kanserleri‎ (2 K, 4 M)
M
► Mide kanseri‎ (1 K, 1 M)
► Mültipl miyelom‎ (1 K, 1 M)
T
► Tiroit kanseri‎ (1 K, 2 M)

A
Adenokarsinom
Adenom
B
Boğaz kanseri
C
Cilt kanseri
D
Dev hücreli astrositom
F
Fibrom
H
Hepatosellüler karsinom
K
Kalın bağırsak kanseri
Karsinom
Kondrom
L
Leiyomiyom
Lenfoma
M
Makat kanseri
Melanom
Mesane kanseri
Mezotelyoma
Mide kanseri
Mültipl miyelom
N
Nöroblastom
Nörofibromatoz
O
Osteosarkom
P
Pankreas kanseri
Prostat kanseri
R
Rahim ağzı kanseri
Rahim kanseri
Rektum kanseri
S
Skuamöz hücreli karsinom
T
Teratom
Tiroid kanseri
Y
Yumurtalık kanseri
Yumurtalık tüpü kanseri

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp