Taylan Kümeli Kalın Bağırsak

Taylan Kümeli Kalın Bağırsak : Kolon olarak da bilinen kalın bağırsak 1-2 metre uzunluğundadır. Sindirilemeyen ve sindirimden arta kalan atıkları içinde tutma ve vücudun dışına atma ile görevlidir. Zaten bir yiyecek kalın bağırsağa ulaştığında vücut ondan alabileceği besinin maksimumunu almış olur. Geriye kalan ise su, sodyum ve klorid gibi elektrolitler, sindirilememiş bitki lifleri, ölü hücreler ve bakterilerdir. Bu bakterilerin bir kısmı da probiyotik adı verilen faydalı bakterilerdir ve ağırlığı 1 kiloya yakındır.

Probiyotik bakteriler vücut için bazı hayati fonksiyonları yerine getirir. Hastalıklara neden olan bakterilerin yaşamasına engel olacak bir ortam yaratmayla görevli olan probiyotik bakteriler aynı zamanda kalın bağırsaktaki dalgalanma hareketinin gerçekleşmesine de yardımcı olurlar. A, B, K vitaminleri ve sütteki laktik asidin sindirimi de bu bakteriler sayesinde olur. Sindirilemeyen lifleri fermante eden probiyotik bakteriler bu sayede kolon hücreleri için bir enerji kaynağıdır. Fermantenin gerçekleşmesini sağlayan butrik asit seviyesinin düşüklüğükolon kanserine kadar birçok rahatsızlığa neden olabilir.

Yiyecek atığının kalın bağırsağa geçmesinden sonraki 12-24 saat süresince dışkıdaki suyun büyük bir kısmı emilmiştir. Bu sıvı günde 1 litre civarındadır. Cyme, bağırsağa çok hızlı bir şekilde geçer ve vücuttan hemen atılırsa bu sıvının emilimi azalırve dışkı sulu olur, ishal olarak bildiğimiz durum gerçekleşir.Ancak tam tersi olur da dışkı bağırsaklarda gereğinden fazla kalırsa dışkıdaki suyun çok daha büyük bir kısmı emilmiş olurve dışkının sertleşmesiyle kabızlık denen durum gerçekleşir. Normal bir dışkının 2/3'ü su, lifler ve yiyeceklerden arta kalanlardan oluşur. Kalan 1/3’lük kısmı ise canlı ve ölü bakterilerden oluşur. Bu bakterilerin bazıları yiyeceklerden arta kalanların fermante olmasına neden olurve gaz oluşur. Sülfür bakımından zengin yiyecekler yediğimizde -örneğin sarımsak veya lahana- gaz kötü bir kokuya sahip olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp