Taylan Kümeli Hamilelikte Hızlı Kilo Alma

Taylan Kümeli Hamilelikte Hızlı Kilo Alma :

Hamilelikte Hızlı Kilo Alma

Bir önceki bölümde alınması gereken minimum kiloyu ve yapılması gerekenleri açıklamıştık. Eğer hamileliğinizin başlarında normal bir kilodayken, 4. haftaya kadar haftada 0.5 kg.''''dan çok fazla kilo alarak devam ediyorsanız, derhal bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Aldığınız bu kilolar, tıbbi teşhis ve öneri gerektiren, vücutta sıvı birikimi yüzünden de olabilir.
 
 Eğer, günde normal beslenme biçiminizden çok daha fazla yemek yiyorsanız (günlük 300 kcal. ideal almanız gereken kaloridir) kilo almanızın nedeni bu da olabilir. Yağlı, şekerli ve karışık karbonhidratlardan (patates, çerez, kuruyemiş vs.) uzak durun. Eğer öğünler arasında mideniz kazınıyorsa meyve ya da tuzsuz kraker yemeyi deneyin. Ancak eğer hamilelik öncesi aşırı zayıf bir kilodaysanız bu kilo alımı sizin için faydalı da olabilir. Doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza korkularınızdan ve rahatsızlıklarınızdan mutlaka bahsedin ve kilonuzu sıkı sıkıya takip ettirin. Ancak normal bir kilo alımındanbahsediyorsak bu bebeğin sağlığı için zaten iyi bir durumdur.
 

Hamilelik süresince tam olarak kaç kilo alınması gerekir?

işin sırrı, bebek ihtiyacı olan besinleri alırken, sizin de rahat bir gebelik yaşamanız ve doğum ertesinde yağ kütleleri kalacak kadar çok kilo almamayı başarmanızdır. Kilo alımı üzerine yapılan tavsiyeler genellikle USA National Academy Of Sciences Food and Nutrition Board (ABD Beslenme ve Gelişim Uzmanlığının 1990 yılında yayınladığı araştırmalara dayanarak verilir. Bu görüşler genellikle, hamilelik öncesi kilo durumuna bağlı olarak, 6-18 kg.''''ı geçmeyecek şekilde kilo alınmasını öngörür. Bunlara dayanarak ideal beden kitle indeksine sahip olan bir annenin alması gereken ideal kilo 13,75 kg.''''dır. Bu 70''''lerde ve 80''''lerde tavsiye edilenden biraz daha yüksek bir rakamdır. 
 
Ancak o dönemde kadınların ortalama ağırlığına göre verilen 9- 12.5 kg. alma izninin değişmesinin sebebi o dönemden bu döneme kadın vücudunun ve günümüz kadınının beslenme alışkanlıklarının oldukça değişmesidir. Fetüs, plasenta ve diğer gerekli şeylerin toplam ağırlığı yaklaşık 9-10 kg. kadardır. Alınan kiloların fazlası hamilelik kilolarıdır. Alınan kilolar daha sonra bazı rahatsızlıkların nedeni olarak gösterilse de, direkt olarak bebeğe zarar verdiğigörülmemiştir. Olabilecek en muhtemel olay bebeğin normalden ağır doğması olur ki bu da bir dezavantaj değildir. Normalde, en çok kilo alınan dönem 4. aydan 8. aya kadar olan dönemdir, ilk 3 aylık dönemde haftada 1.3 kg., sonrasında ise 0.5 kg.Tık bir kilo alımı normal karşılanır.

Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte genel olarak 11- 16 kg arasında kilo alımı önerilmektedir. Ancak bu annenin hamilelik öncesi kilo suna bağlı olarak değişiklik gösterebilir...
Hamilelikte kilo alımı doğal bir süreçtir. Ancak bu sürecin dengeli bir şekilde gelişmesi anne ve bebek açısından oldukça önemlidir. Hamilelikte sağlıklı kilo alımı sayesinde sorunsuz bir hamilelik devresi sağlıklı doğum ve rahat lohusalık dönemi geçirilebilir. Hamilelikte genel olarak 11- 16 kg arasında kilo alımı önerilmektedir. Ancak bu annenin hamilelik öncesi kilosuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Vücut kitle indeksine bağlı olarak kilo alımı 7 ile 18 kg arasında değişebilir. Obez kadınlarda 7 kilodan daha az kilo alımı yeterli olabilmektedir. Hamilelik sırasında ortalama olarak 12.5 kg alındığındabunun 9 kg .ını bebek plasenta artan kan hacmi ve sıvı birikimi oluşturmakta; diğer 3.5 kg . ise vücutta yağ olarak depolanmaktadır.

1 ay içinde 3 kg .dan fazla ağırlık artışı olan anne adayında beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli gerekiyorsa bir diyetisyene başvurulmalıdır.

Bakırköy Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sennur Zorer bu konuda şunları öneriyor:

“gebelik dönemi başlar başlamaz anne adayının fazla kiloları varsa veya aksine zayıfsabeslenme alışkanlıklarının gözden geçirilip bazen de diyet uzmanlarının kontrolünde kilolarının ideal sınırlarda tutulması hedeflenmelidir.

Gebelikte alınması gereken kilo her hastada farklı olabilmektedir. Normal kiloyu alan annelerin doğum sonrası zaten fazla kilo sorunları olmayacaktır. Özellikle doğum sonrası bebeklerini etkin bir şekilde emziren annelerin (6 ay süreyle bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi etkin emzirmedir) günlük 500 kalori kadar bir enerji harcadıkları ve bunun da yaklaşık 1 saat tenis oynamaya yada 1 saat boyunca aralıksız yüzmeye denk geldiğinin bilinmesi gerekir.

Bunun yanında dengeli beslenerek ve biraz da fiziksel aktiviteyi arttırarak ilk 1 yıl içinde doğum öncesi kiloya dönmek çoğu zaman mümkündür. Ancak diyabet tiroid hastalığı gibi bazı hastalıkları olanların ilgili uzmanlar ve diyet uzmanlarıyla beraber kilo sorunlarını halletmeleri gerekmektedir.”

Hamilelikte Kilo Hesaplama Yöntemi
Kadın, tarihin en eski çağlarından beri dış görünümüne erkekten daha fazla önem vermektedir. Bu bir gerçeklik ve Bunu tarihsel araştırmalardan görüyoruz. Ayrıca herkes Taş Devri Çizgi Filmindeki Wilma Çakmaktaş’ ın fit vücudunu ve kolye, bileklik takarak güzel görünme kaygılarını hatırlar! Hamilelikte kilo alımı da tarih boyunca hem hamileleri hem de tıp bilimini meşgul etmiştir. Örneğin 1970’li yıllarda hamilelikte kilo alımının kötü bir şey olduğu düşünülmekte ve anne adaylarının kilo almasını önlemeye yönelik önlemler alınmaktaydı.

Devir değişti, kadınlar için fit olmak(!) halen önemini koruyor; ama artık gebelikte kilo almaya daha bilimsel yaklaşılıyor. Ne kadar kilo alınması gerektiği, alınan kiloların ne işe yaradığı ve bu kiloların nasıl verilmesi gerektiği konusunda artık kadınlarımız daha bilinçli.

Hamilelikte Ne kadar Kilo Alınmalı
Hamilelikte ne kadar kilo almanız gerektiği gebe kalmadan önceki durumunuzda yakından ilgilidir. Bu nedenle hamilelik öncesi durumunuzu tespit etmek gerekir. Bunu Vücut kitle hesaplama aracımızla yapıp tekrar bu yazıya dönebilirsiniz. Ya da aşağıda vereceğimiz hesaplama yöntemiyle kolayca kendiniz de tespit edebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp