Zona İçin Şifalı Bitkiler

ZONA İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Duysal sinirlerin ağrılı bir hastalığıdır. Hasta sinirin etkilediği deri bölgeside de iltihap görülür. 
 
Nedeni: Suçiçeği etkeni olan virüstür. İki hastalık arasındaki ilgi tam saptanamamıştır, çünkü zonalı bir erişkinden, çocuklara suçiçeği bulaşabildiği halde, suçiçekli çocuklardan erişkinlere zona geçememekte ve bir erişkinden diğerine de zona bulaşamamaktadır. 
 
Çocuklukta geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası, vücutta sessiz kalmış bir virüsün, erişkinde zonaya neden olduğu düşünülmektedir.
 
Belirtileri: Başlangıçta, hafif bir ateşle beraber, hasta sinirlerin sinirlendirdiği vücut bölümlerinde ağrı vardır. Hastalık, genelik- le, vücudun bir yarısını, yarım kuşak şeklinde sarar ve tek yönlüdür. Birkaç gün sonra, deri kızarır ve etkili alanda ufak kabarcıklar belirir. 
 
Kabarcıklar patlayıp, kuru kabukları bunların yerini alır ve kabukların dökülmesi sonucu, beyaz bir iz kalır. Zona, beşinci kafa çifti sinirinin (baş ve yüzün duysal siniri) bir dalında görülebilir. Sinirin ilk (of- talmik) bölümü etkilenmişse, gözde, körlüğe kadar ilerleyen bir durum belirebilir.'''' Zona geçtikten sonra dahi, hastada devamlı ve engelleyici nöralji (sinir ağrısı) kalabilir. Ama, kalan izlerde ağrı yoktur.
 
Tedavi: Özgül tedavisi yoktur. 
 
Ağrı giderici ilâç kullanılır ve kabarcıklara kollodion ve steril toz uygulanır. Kabarcıklarm mikroplanması önlenmelidir. Zonanın geçmesinden sonra devam eden ağrı, doktoru çok uğraştırır ve bazen tedavisi olanaksızdır.

* Lahana yaprakları ezilir, lapa halinde konulur, günde 4 defa içilir.

* Vücut saf zeytinyağı ile ovulur.

* Vücut sirkeyle karıştırılmış su ile yıkanır.

* Ağrıyan yerler badem yağı ile ovulur.

* 4 bardak suya, 4 kaşık ezilmiş kuşburnu konulur. 30 dakika kaynatılıp, nöbet şekeri ile tatlandırılır. Bu karışımdan günde 3 bardak içilir.

Zona Belirtileri

Zona hastalığının özelliği, vücudun bir bölgesinde yerleşmesidir. Çizgi (kuşak) şeklinde, yerleştiği sinirin derideki dağılımına uyarak kırmızılık ve üzerinde gruplar oluşturan veziküller (su dolu kabarcıklar) oluşturur. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce halsizlik, yorgunluk, ateş olabilir. Zona hastalığı sinir bölgesinde önce hafif yanma hissedilirken, ağrı şiddetlenir ve şimşek çakması şeklinde tarif edilir. Zona hastalığı bir hafta içinde derideki belirtiler ortaya çıkınca hastalığın teşhisi kesinleşir.

Tek taraflı, çizgi şeklindeki ağrı, bulunduğu bölgedeki organların (kalp, mide, safra kesesi, böbrek vb.) ağrıları ile karışabilir. Derideki veziküller önceleri gerginken, zamanla ortalarında hafif çökme oluşur (göbeklenir) ve renkleri şeffafken mat, beyaz - sarımsı olur. Bir hafta sonra derideki kızarıklık kaybolur. Veziküller kabuklanır ve 2. haftanın sonunda kabuklar dökülmeye başlar. Zona hastalığının İyileşiği yerlerde bazen leke veya iz kalabilir. Derideki döküntüler 15 günde kaybolduğu halde sinir kökünün ve sinirin yaptığı ağrı(postherpetik nevralji), bazen 1 - 6 aya kadar uzayabilir. Yaşlılarda ve şeker hastalarında ağrı daha uzun sürmektedir.

Zona Hastalığı Bulaşıcımıdır ?

Zona daha evvelden suçiçeği geçirmemiş kişilere bulaşabilir, fakat bu kişilerde zona değil, suçiçeği gelişir. Zona, suçiçeğine göre daha az bulaştırıcıdır. Zona Hastalığı su kabarcıkları patladığında bulaştırıcı hale gelir. Zona hastalığında Yeni doğanlar ve bağışıklık sisteminde yetmezlik olanlar zonalı kişilerden virüsü alarak suçiçeği geliştirmeye eğilimlidir. Zonalı hastalar nadiren hastaneye yatırılarak tedavi edilme ihtiyacı gösterir.

Zona Hastalığı Nedir

Herpes zoster, genel adıyla zona, varisella zoster virüsünün sebep olduğu ve daha önce su çiçeği geçirmiş kişilerde görülen, vücudun tek tarafında deride su toplamış ağrılı kabartılarla seyreden bir hastalıktır. Halk arasında kuşak hastalığı veya gece yanığı olarak da bilinir.

Varisella (Su Çiçeği) sonrası varisella zoster virüsü vücut sinir hücrelerine yerleşip hiçbir belirti vermeksizin yıllarca inaktif kalabilir. Bağışıklık sistemindeki zayıflık veya bozuklukla yerleştiği hücrelerden ayrılıp aksonlar boyunca ilerleyerek sinir bölgesindeki deride viral enfeksiyona yol açabilir. Kabartılar genellikle 2-4 hafta içerisinde iyileşir, fakat sinir ağrıları kalıcı olabilir (postherpetik nevralji).

Bir zona hastası başkasına (genellikle çocuklara) su çiçeği bulaştırabilir, fakat zona bulaştıramaz. Çünkü zona vücut içine yerleşmiş virüs kaynaklıdır, havadan bulaşan virüsle olmaz.

Zona Tedavisi

Zona viral bir hastalık olduğu için tedavisi de immün - bağışıklık - sistemini güçlü kılmaya ve ağrı , kaşıntı gibi belirtileri gidermeye yönelik bir tedavi uygulanır. Zona tedavisine kendi başınıza başlamamanız ve mutlaka lezyonları bir cildiye uzmanına tetkik ettirmeniz gerekir. Zona tedavisinde en çok ağrının azaltılması için non-steroid antiinflamatuar ilaçlar , ve yüzeyel olarak krem ve pomadlar kullanılır. Krem ve pomadlar genellikle steroid içeriklidir ve kaşıntının azaltılması için reçete edilirler.

Yüzel olarak alimünyum asetatın %5''lik çözeltisi ile 30 -60 dakikalık ıslak pansumanlar uygulamakta faydalıdır. Zona tedavisi için genellikle hastaneye yatış yapılması gerekmez. Ancak 50 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi zayıf olan AIDS hastaları yada bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda hastaneye yatış gerekir.

Ayrıca bazı durumlarda viral olan cilt lezyonlarına bakteriyal bir enfeksiyon eklenir. Ciltte ısı artışı ve kızarıklık giderek artar. Bu durumlarda hızla antibiyotik tedavisine başlamak gerekmektedir. Ancak bu ayrım bir hekim tarafından yapılmalıdır. Bazı durumlarda da zona gözde ortaya çıkar ve bu durumda hasta mutlaka hastanede tedavi edilmelidir.

Zonadan korunmak için varisella zoster aşıları risk altındaki gruplarda kullanılabilir. Ayrıca zona tedavisinde zona zoster immun globulini adı verilen antiviral ilaçlarda kullanılmaktadır. Tedavi sonrası cilt yüzeyinde kalan lekeler için birçok dermokozmetik ürün kullanılmakla birlikte cerrahi önerilmemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp