Zona Nasıl Bulaşır

Zona Nasıl Bulaşır

Cilt döküntüsü ve lekelere neden olan ve herpes zona olarak da anılan zonaya, varicella-zoster virusü (VZV) neden olur. Bu virüs suçiçeği hastalığından da sorumludur. Virüs vücutta suçiçeği hastalığına yol açtıktan sonra tamamıyla yok edilemez ve sinir sisteminde pasif halde kalır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da stres nedeniyle yeniden aktif hale gelinceye kadar yıllarca pasif durumda kalabilir. Tekrar aktif hale gelince de, sinirler boyunca ilerleyerek cilde ulaşır ve sonunda zonaya neden olur.

Zona, daha erken yaşlarda, özellikle çocukluk döneminde suçiçeği geçirmiş ileri yaşlardaki yetişkinlerde görülür. Bu, suçiçeği hastalığı geçirmiş kişilerin zona riski taşıdıkları anlamına gelir, aksi halde zona ortaya çıkmaz.

Zona Ne Kadar Süre Bulaşıcıdır?
Zona bulaşıcı mıdır? Evet, büyük ihtimalle bulaşıcıdır. Bununla birlikte herpes zona sadece daha önce suçiçeği hastalığından etkilenmemiş kişilere bulaşır. Çünkü su çiçeği geçirmiş kişilerde zona, enfeksiyon yoluyla değil kendiliğinden meydana gelir. Enfeksiyon, genellikle zonadan etkilenmiş bölgedeki açık yaralara doğrudan temas etmekle bulaşır. Enfeksiyonu yeni kapan kişilerde zona hastalığı meydana gelmez, bunun yerine suçiçeği hastalığına yakalanırlar. Bu yüzden hayatlarının ilerleyen bir döneminde zona olasılığı için bütün kaygı verici sebeplere sahip olurlar. Ama herpes zona, suçiçeği kadar bulaşıcı değildir. Su çiçeği, hapşırma, öksürme ve tesadüfi temaslarla yayılabilir.

Zonanın bulaşma periyodu, su toplamasıyla başlayan zona döküntüsünün iyileşip kabuk bağlamasına kadar devam eder.
Kabarcıklar tamamıyla kabuk bağladıktan sonra virüsün yayılma kabiliyeti kalmaz ve bulaşıcılık sona erer.
Zona virüsünün sürecini tamamlayıp kendi kendine iyileşmesi için gereken süre birkaç haftadır. Tedavi belirtilerin yarattığı şikayetleri gidermeye yöneliktir. Herpes zonanın ilk kızarıklık belirtilerinden sonra, doktorunuz belli antiviral ilaçlar reçete edebilir, böylece ağrınız dindirilebilir.

İlaç kullanmanın dışında, çok iyi dinlendiğinizden emin olun. Yorucu aktivitelere ara vermek iyileşmeyi hızlandırır. Kitap okuyun, hafif müzikler dinleyin, tercihen mizah içerikli filmler seyredin, rahatlayın vb. Kabarcıklar üzerine soğuk kompres uygulamak kaşıntı ve ağrıyı dindirmeye yardım eder. Kabarcıkları daha da kötüleştireceğinden, buz kompresi uygulamamaya dikkat edin. Ayrıca soğuk duş da yardımcı olur.

Özetlenecek olursa zona kesinlikle bulaşıcıdır ama suçiçeği kadar değil. Bu hastalığın tedavisi olmadığından, belirtilerden kaynaklanan şikayetleri gidermek için ilaçlar ve evde tedavileri kullanabilirsiniz. Virüs kendi döngüsünü tamamlayana kadar bir parça tolerans, zona hastalığına karşı koymak için gereklidir.

Zona Ağrıları Nasıl Geçer

Zona ağrıları nasıl geçer, Zona viral bir sinir enfeksiyonudur. Bu hastalığa su çiçeği hastalığına da neden olan ''herpes zoster virüsü'' neden olur. Eğer su çiçeği geçirdiyseniz gelecekte de zona geçirme ihtimaliniz daha fazladır. Bu hastalık genelde bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan kanser ve HIV hastalarında daha fazla görülmektedir. Yaşı elli üzerinde olanlarında zonaya yakalanma riski daha yüksektir. Virüs pasif olma eğilimindedir. Su çiçeği geçiren kişinin omuriliğine iner ve bu virüsün cilde yakın dermetom denilen sinir ağlarından geçerken tekrar aktif olmasıyla zona ortaya çıkar. Su çiçeği geçiren her beş kişiden biri bu hastalığa yakalanmaktadır.

Zona ağrıları nasıl geçer sorusunun cevabını bulmak için öncellikle bu hastalığı iyi tanımak gerekmektedir. Bu bilgilere sahip olunca zona ağrılarıyla kolaylıkla baş edilebilir. Zona ilk etapta parlak, kırmızı ve isilik görüntüsündedir. Ayrıca bu isilikler bir miktar kaşınır. Bu zonanın ilk belirtileridir. İki gün sonra zona kızarıklığı olan bölgenin üzerinde su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. oldukça ağrılıdır ve yanma hissi oluşturur. Bu yanma hissi kabarcıklar kuruyup dökülene kadar devam eder. Bu kabarıklar genelde on dört gün bir süre sonra kurur. Zona bulaşıcı olduğundan gereksiz yere dokunulmaktan kaçınılmalıdır. Cildin cilde temasından kaçınılmalıdır. Bol ve ince kıyafetler giyilmelidir. Kaşıntıyı tetikleyebilecek sıkı ve kalın elbiselerden kaçınılmaktadır.

Zona ağrılarından etkilenmiş bölgedeki etkiyi hafifletmek için buralara buz torbaları koyulmalıdır. Bu kaşıntıyı büyük ölçüde dindirecek ve ağrıyı da belli bir miktar dindirecektir. Ama buz koyma geçici bir rahatlatma yaratacaktır. Zonalı bölgeyi yıkamakta bir yöntemdir. Bunun için bu bölgeler ıslak bir lif ve sabunla nazikçe yıkanır. Bu kabarcıkların kurumasına da yardımcı olacaktır. Yıkanan zonalı bölge kuruduktan sonra Q tipli bir demir oksit losyonu sürülür. Bu losyon ağrı ve yanma hissini azaltmanıza yardımcı olacaktır. Zonadan uzak durmak için aşı yapmakta bir yöntemdir.

Stres zona ataklarının ortaya çıkmasının nedenlerinden biridir. Rahatlayın rahatlama periyotları esnasında stres azalır ve dolayısıyla zona atakları sırasında ortaya çıkan ağrıları azaltır. Masaj, güzel şeyleri hayal etmede etkili bir yöntem olabilir.

Kabarcıkların inmesinden sonra sinir ağrıları bir süre daha devam edebilir. Bu ağrılar bir kaç haftadan bir kaç aya kadar sürebileceği gibi ağır vakalarda yıllara yayılabilir. Bu ağrılarla baş edebilmek için dengeli beslenmeli, kişisel temizliğine dikkat etmeli, düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Zonanın Nedenleri

Bir kişi su çiçeği hastalığı geçirdiyse, yukarıda sözünü ettiğimiz virüs vücuttaki bazı sinirlere yerleşmiş demektir. Su çiçeğine ve ardından zonaya neden olan bu virüs vücutta herhangi bir soruna yol açmadan yıllarca beklemede kalabilir. Su çiçeğinin ardından uzun yıllar sonra virüsün sinirlerde yeniden aktif hale gelmesiyle zona ortaya çıkar.

Virüsün neden birden bire harekete geçtiği ve zonaya neden olduğu tam olarak açıklanmış değildir. Ancak bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir dönemi seçtiği bilinmektedir.

Hemen her yaş grubunda zona hastalığı görülebilir ancak 50 yaş üzerindeki kişilerde risk daha yüksektir. Bu durum yaşlılıkta vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması ile açıklanabilir. Bir yaşından önce su çiçeği geçirenler ve bir hastalık ya da kullanılan ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olanlar da yine zona hastalığına daha yatkın kabul edilir.

Zonaya neden olan veya tetikleyen nedenleri sıralayacak olursak:
Varisella zoster adı verilen ve su çiçeğine de neden olan virüs / Su çiçeği geçirmiş olmak
Bağışıklık sisteminin zayıflaması (yorgunluk, hastalıklar, ilaçlar vb nedenlerden dolayı)
50 yaş üstünde olmak
Depresyon
Stres, travma

Zona Tekrarlar Mı?
Bağışıklık sistemi her zayıf düştüğünde virüs harekete geçecek diye bir kural yoktur. Ayrıca her su çiçeği geçiren kişide de zona görülmez. Hastaların çoğunda, su çiçeği sonrasında hayat boyu zona şeklinde sadece tek bir atak görülür. Zona tekrarlamayan bir hastalık olarak kabul edilir ancak nadiren de olsa hastalığın tekrar tekrar ortaya çıktığı hastalar da vardır.
Zonanın henüz kesin bir tedavisi yoktur. Hastalık başladıktan sonra belirtilerin hafif atlatılmasına yönelik tedaviler yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp