Zihin-Beden Tıbbı Yönteminin Bugünkü Durumu

Zihin-Beden Tıbbı Yönteminin Bugünkü Durumu :

Bugün tıbbın zihin-beden ilişkisi bağlamında hangi noktada olduğu konusuna ilgi duyan okurların Dr. Steven Locke ve Douglas Colligan'ın yazdıkları "Healer Within" (İçimizdeki Şifacı/New York: Dutton, 1986) adlı kitabını okumalarını öneririm. Dr. Locke Harvard Tıp Fakültesi Psikiyatri Departman'da görev yapmaktadır ve yazar-destekçisiyle birlikte zihnin bedeni nasıl etkilediğini anlamaya yönelik geçmiş ve bugünkü çabalan betimlediği harika bir çalışmaya da imza atmıştır.

Kitapta önemli olup da benim katılmadığım hiçbir konu yoktur.

Ancak yazarlar bağışıklık sistemini çok fazla odağa alarak geleceğin "psikonöroimmünoloji bilimi" olarak adlandırılan dala bağlı olacağını ima etmişlerdir.

Psikonöroimmünoloji hayli bilimsel ve gelecekte kanser ya da bağışıklık sistemi hastalıklarını (romatizma eklem iltihabı ve diyabet gibi) anlama yolunda büyük görev üstlenecek bir alandır, ancak bana kalırsa duyguların bedendeki organ ve sistemleri nasıl etkilediği hakkındaki daha geniş çaplı bir çalışmanın yalnızca bir kesitidir. GMS, otonom sirıir sisteminin yol açtığı zihin-beden rahatsızlıklarına bir örnektir; bağışıklık sistemi de buna dahildir.

Bağışıklık sisteminin tek başına duygular ve kalp-damar sisteminin etkileşimine katıldığı konusunda kuşkuluyum. Bir kez daha kişinin dikkati beynin psikolojik gereksinimlerine yanıt vermek adına sınırlarını aştığı gerçeğine çevrilmelidir. Bu yüzden de kendilerine aynı psikolojik tanılar (boyutlan farklılık gösterse de) konmuş olan kişiler otonom sinir sistemi kaynaklı GMS; bağışıklık sistemi kaynaklıalerjik rinit veya duysal motor sistemi kaynaklı psikolojik kökenli bölgesel ağrı geliştirebilmektedir. ;

Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nün beyin biyokimyası bölümünde beyin-beden etkileşimi konusunda çok büyük önem taşı-yan bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmanın önde gelenlerin den biri bir zamanlar bölüme başkanlık da etmiş olan Candace Pert'tür. Onun çalışması beyin, bedenin farklı bölümleri ve sistemleri arasındaki iletişimi ortaya koymaktadır. İlgilenenler bu konuyla ilgili Smithsonian 'ın 1989 Haziran sayısında Stephen S. Hall tarafından kaleme alınmış harika bir değerlendirme yazısı bulabilirler. Zihin ve beden pek çok biçimde etkileşir; bölümün devamında bu etkileşirlerin en yaygınlarına değinilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp