Zehirlenmeler

Zehirlenmeler bir çok sebeplerle olurlar. Çok ağır ve öldürücü zehirler ekseriyetle yanlışlıkla veya intahar kasti ile içilir. İçilen zehirin cins ve miktarına göre ölüm ya hemenveya birkaç saat içinde olur. Hemen ölüm olan zehirlenmelerde yapılacak bir şey yoktur. Fakat, diğer zehirlenmelerde hasta derhal bir hastaneye nakledilmelidir. Orada midesi yıkanır, kullanılan maddenin tesirini ortadan kaldıran maddeler kullanılır. İcabında hastanın kam değiştirilir ve sun’i böb- rekde kan temizlenir. Zehirlenmelerin önemli sebeplerinden biri de ilâçlardır. Bilmeyerek ve kaza ile fazla alman ilâçlar zehirlenmelere sebep olabilirler. Bütün ilâçlar belli bir dozun üzerinde zehirli maddelerdir. Yüksek dozları her zaman öldürücü olmamakla beraber, tehlikeli bozukluklara ve sakatlıklara sebep olabilir

En çok rastlanan diğer bir zehirlenme sebebi de gıdalardır. Bunlara gıda zehirlenmeleri ismi verilir Gıdalar içinde üreyen mikropların çıkardıkları zehirler bu gıda zehirlenmelerine sebep olurlar. Zehirli mantarlar da çok zaman yenildiği vakit öldürücü olabilirler. Şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, fenalık hissi ile kendisini gösteren bu zehirlenmelerda hastanm derhal midesini yıkamak lâzımdır. Duruma göre antibiotik- ler yapılır, ağızdan sülfamidli ilâçlar verilir. En büyük tehlike hastanm tansiyonunun düşmesi ve şoka girmesidir. Hastalara derhal şekerli veya tuzlu serumlar takılır, “Nor-adrenalin” ismi verilen ilâçlar tatbik edilir. Bazen kan değiştirmek bile icap ederTentürdiyotla olan zehirlenmeler çok zaman öldürücü değildir. Sadece sindirim kanalım tahrif eder. Tentürdiyot içenler 4 çorba kaşığı nişastanın su ile karıştırılan rak içirilmesi, süt ve yumurta akı verilmesi, kusturulması tehlikeyi tamamen geçirir.

Diğer önemli zehirlenmelerden biri de kömür ve havagazı zehirlenmesidir. Yanan kömürde, eksoz gazlarında ve havagazmda bulunan ve karbonmonoksit ismi verilen, kokusuz, renksiz bir gaz solunumla kana geçtiği vakit kırmışı küreleri tutar ve oksijen gazının yerine geçer. Böylece vücut oksijensiz kalır, kısa zamanda ölüm tehlikesi baş gösterir. Bu zehirlenmede hasta derhal temiz haraya çıkarılmalı, sun’i teneffüs yaptırılmalı ve en iyisi oksijen verilmelidir. Çok ağır hastalarda kan değiştirmesi dahi yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp