Safra Reflüsü Tedavisi

Safra Reflüsü Tedavisi :

Safra reflüsü çoğu zaman asit reflüsüne eşlik eder ve birlikte yemek borusunun iç çeperinde iltihaplanmaya neden olarak ve yemek borusu kanseri riskini potansiyel olarak artırarak, korkulu bir ekip oluştururlar.

Safra reflüsü aynı zamanda mideyi de etkileyerek burada daha fazla iltihaplanmaya neden olur.Safra reflüsü,asit reflüsünün aksine, genellikle beslenme veya yaşam tarzındaki değişiklikler ile kontrol edilemez.

Bunun yerine mide reflüsü en sık olarak belirli ilaçlar ile veya ağır vakalarda ameliyat ile yönetilir. Öte yandan, iki çözümden hiçbiri eşdeğerde etki yaratmaz ve bazı kişiler safra reflüsünü tedaviden sonra da yaşamaya devam eder.

Belirtiler ve semptomlar

Safra reflüsünün asit reflüsünden ayırt edilmesi zor olabilir, belirtiler ve semptomlar benzerdir, iki rahatsızlık sık sık aynı zamanda meydana gelir. Ancak safra reflüsü, asit reflüsünün aksine, çoğu zaman karnın üst kısmında eziyet ve acı verici bir ağrıya yol açar. Diğer belirti ve semptomlar aşağıdakileri içerir:

• Sık sık mide ekşimesi: göğsünüzde zaman zaman ağzınızda ekşi bir tatla boğazınıza kadar uzanan yanma hissi

• Bulantı

• Safra kusmak

• Yer yer öksürme veya ses kısıklığı

Nedenleri

Safra, yağların sindirilmesi ve soğurulması, yıpranmış alyuvar hücrelerinin ve belirli toksinlerin vücudunuzdan atılmasında esas olan, yeşil-sarı bir sıvıdır. Karaciğerde üretilir ve safra kesesinde, oldukça konsantre bir biçimde saklanır. Mütevazı oranda yağ içeren bir öğün yemek bile safra kesesine safrayı artırma sinyali verir, safra iki küçük borudan (sistik kanal ve ortak safra kanalı) küçük bağırsağın üst kısmına (on iki parmak bağırsağı) akar.

Aynı zamanda, besinler küçük bağırsağa, midenin çıkış kısmında bulunan ağır bir kas halkası olan pilorik kapakçık içerisinden girer. Normal şartlarda, pilorik kapakçık sadece, tek seferde üç buçuk gramlık sıvılaştırılmış gıdanın geçmesine yetecek, ancak sindirim sularının mideye geri akmasına yetmeyecek kadar açılır. Birçok safra kesesi vakasında, kapakçık gerektiği gibi kapanmaz ve safra mideye geri akarak burada iltihaplanma ile tahrişe neden olur (gastrit).

Pilorik kapakçıktaki tahribatın büyük kısmı, midenin alınması (gastrektomi) ve kilo vermeye yönelik mide baypas ameliyatı da dahil olmak üzere mide ameliyatının komplikasyonu olarak meydana gelir. Safra reflüsünün diğer nedenleri aşağıdakileri içerir:

• Peptik ülser. Bazen peptik ülser, pilotik kapakçıkta tıkanmaya neden olabilir. Kapakçık sıkıca kapanmamak yerine, midenin gereken hızda boşalmasına yetecek kadar açılmaz. Durağan besin ve sıvıların midedeki basıncın artmasına yol açması, safranın ve mide asidinin yemek borusuna geri akmasına neden olur.

• Safra kesesi ameliyatı (kolesistektomi). Safra keseleri alınan kişilerde safra reflüsü, bu ameliyatı geçirmeyen kişilere oranla kayda değer ölçüde daha fazla görülür.

Yemek borusuna giden reflü

Safra ve mide asidi, başka bir kaslı kapakçık olan yemek borusu alt büzgen kasının arızalanması sonucu yemek borusuna geri akar. Yemek borusu alt büzgen kası yemek borusu ile mideyi birbirinden ayırır. Normal şartlarda, sadece yemeğin mideye geçmesine izin verecek kadar açılır, ardından sıkıca kapanır. Ancak eğer kapakçık anormal biçimde gevşer veya zayıflarsa, mide asidi ve safra yemek borusuna geri çıkarak, mide ekşimesine ve ciddi komplikasyonlara yol açabilecek, devam eden iltihaplanmaya sebep olabilir.

Tarama ve Teşhis

Doktorlar çoğu zaman reflü sorununu, semptomların tarif edilmesi ile teşhis ederler. Ancak asit relfüsü ile safra reflüsü arasında ayrıma gidilmesi zorluğu ile ün kazanmıştır ve daha fazla testin yapılması gerekir. Aynı zamanda, yemek borunuz ve midenizde hasar kontrolünün yanı sıra kanser öncesi değişiklikler ilgili olarak da testler yaptırmanız olasıdır.

Yorumlar

  • Tev*** Kü***** *
    5 yıl önce
    Safra reflüyü Nasıl tedavi edilir
    • Şifalı Bitkilerim
      5 yıl önce
      Safra kesesinde oluşan fonksiyon bozuklukları , iltihaplanma , salgılama problemleri vb. şikayetlerin ortadan kaldırılması için izlediğimiz tedavi yolu için linke tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp